Uzgoj luka iz sjemena

Uzgoj luka iz sjemena

Luk je u većini kuhinja osnovna namirnica. Iako na prvi pogled uzgoj izgleda vrlo jednostavno, želimo li dobiti kvalitetne glavice koje će potrajati cijelu zimu, uzgoju se mora pridodati ipak malo više pažnje.

Luk se može uzgojiti iz sjemena i iz lučica. Lučice, koje se koriste za uzgoj luka, uzgojene su zapravo godinu ranije iz sjemena. Ovaj oblik uzgoja luka je najčešći, a dostupnost lučica pakiranih u mrežicama omogućava jednostavan uzgoj. Ponuda u vrtnim centrima je velika, ali se sve, na žalost svodi na, kako bi rekla jedna prodavačica, žuti, ljubičasti i luk srebrenac. Kao bolja ponuda navode se plosnati i okrugli žuti luk. Jeste li se ikad zapitali koja je to zapravo sorta luka? Na deklaracijama najčešće piše samo „lučica luka“, a upravo je sorta ta koja diktira način uzgoja, konzumacije, ali i skladištenja. Tijekom sezone dosta vas mi se javlja s problemom kako nikako ne uspijevate dobiti lijepe, pravilne i velike glavice luka, a kupili ste zamamno lijepe lukovice. Ili kako ste sve po pravilu napravili da luk traje bar do Svih svetih, a on je počeo truliti već krajem rujna. Upravo su to stvari koje diktira sorta i način uzgoja.

Takve pojave možete preduhitriti uzgojem vlastitih lučica. Naime, odabirom sjemena određene sorte točno ćete znati kako postupati prilikom uzgoja. Postupak iziskuje malo više vremena, ali na taj ćete način biti sigurni što ustvari uzgajate. Zbog dugog vremena vegetacije, prve ćete godine dobiti mladi luk koji će se razviti u lučice, a tek sljedeće godine te iste lučice moći ćete uzgojiti za glavice.

Sjetva započinje već od kraja siječnja i u veljači. S obzirom da sjeme sporo klija, poželjno ga je na 24 sata prije sjetve namočiti u mlakoj vodi kako bi se potakla klijavost. Za uzgoj koristite posude dubine oko 8 cm. Ispunite ih sa ¾ supstrata, te na njega ravnomjerno rasporedite sjeme. Sjeme pokrijte sa tankim slojem supstrata i nježno pritisnite. Posude postavite u mini klijalište ili prekrijte prozirnom folijom, pa smjestite u prostoriju u kojoj je temperatura oko 18C. Od sjetve do nicanja prvih biljčica može proći gotovo 12 dana. Nakon što sjeme nikne, izvadite posudu iz klijališta (maknite prozirnu foliju) i postavite je na svjetlo mjesto i nešto nižu temperaturu. Održavajte supstrat vlažnim, a svaka dva tjedna biti će potrebno dognojavanje tekućim gnojivima. Kada biljke narastu na oko 10cm, potkratite im vrhove za oko 3-4cm. Time ćete postići da biljka ojača, odnosno da svu svoju snagu usmjeri na rast korijena. Odrezane vrhove možete iskoristiti kao začin u raznim jelima.

Iako je luk otporan na niske temperature, mladice uzgojene iz sjemena osjetljive su na mraz. Zato ih se ne presađuje na otvoreno dok još ima opasnosti od niskih temperatura.

Kako presaditi mladice?

Luk voli hranjivima bogata tla sa minimalno 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno. Želimo li dobiti lijepe i kvalitetne glavice, potrebno je i umjereno vlažno tlo, jer nedostatak vode rezultira sitnim lučicama. Presadnice se, zbog plitkog i osjetljivog korijena, vade oprezno iz posuda i sade na otvoreno u rahlo tlo na dubinu istu ili malo dublju kao i u posudi. Zemlja se oko presadnice ne utiskuje, nego samo lagano nagrne, te se dobro zalije. Zalijevanje je potrebno jednom tjedno, a dognojavanje svaka tri tjedna. Treba pripaziti da se ne pretjera sa zalijevanjem, jer previše vlage utječe na kvalitetu, ali i pojavu bolesti poput pepelnice. Kod dognojavanja valja koristiti gnojiva s većim količinama kalija i fosfora jer takva utječu na veličinu i čvrstoću luka.

Ovako posađene biljke možete konzumirati kao mladi luk, a dio ostaviti da sazrije u lučice koje ćete krajem ljeta vaditi iz zemlje kao i glavice luka. To znači nakon vađenja ostaviti na suncu da se posuše, otkinuti suhe listove i spremiti ih na suho i tamno mjesto do sljedeće sadnje.

Savjet

Luk je u proljeće podložan napadu lukove muhe. To se vrlo efikasno može spriječiti tako da se presađuje/sadi u svibnju, kada prođe prvi napad muhe, ali i da se u gredicu pospe običnog konzumnog šećera.

Sjeme od čak 13 različitih vrsta luka možete nabaviti u: www.vixa.com.hr