Lavanda iz sjemena

Lavanda iz sjemena

Vjerujem da ne trebam previše pričati o blagodatima lavande, naročito o njezinim ljekovitim svojstvima. Upotreba od liječenja glavobolje i grčeva u mišićima preko njege kože čini ovu biljku nezamjenjivom u prirodnoj kozmetici. Ovaj tekst je tu ponajviše zbog onih koji žele iskusiti što znači od gotovo mikroskopskog sjemena dobiti nešto toliko ljekovito i djelotvorno.

Nasad lavande već nekoliko godina krasi moju okućnicu. S obzirom na vremenske uvjete u skorije vrijeme će zbog starosti taj nasad biti potrebno pomladiti. Iako je najjednostavniji i znatno brži način pomlađivanje učiniti reznicama, ove sam godine to odlučila napraviti sjemenom. Trebat će mi 20ak novih biljaka, a uzmemo li u obzir da se u vrtnim centrima prodaju za oko 30 kn, sjetvom ću uštedjeti pozamašnu svotu novca.

Uzgoj lavande iz sjemena vrlo je jednostavan, ustvari isti je kao i uzgoj povrća, samo treba imati na umu da sa sjetvom treba početi puno ranije od ostali biljaka, već u veljači.

Za početak posude za uzgoj valja napuniti kvalitetnim supstratom koji mora ostati rahli. Prskalicom ga je potrebno dobro navlažiti prije same sjetve. Sjeme valja pravilno rasporediti po površini i pokriti tankim slojem supstrata (ne više od 0,5cm). Sjeme možete posijati i u plitke rupice, ali tada ga ne zatrpavajte dodatnim supstratom, nego samo rukom razrahlite površinski sloj.

Nakon sjetve, potrebno je supstrat održavati vlažnim. Najbolje ćete to postići prskalicom, jer kanticom za zalijevanje možete dodati previše vode, pa sjeme najčešće ispliva na površinu, ili što je još gore utopi se u vodi.

Sjemenu će trebati od 15 do 20 dana za klijanje. Za to vrijeme sjetvene posude držite na temperaturi od 20C. Kada sjeme nikne, biljci će biti potrebno osigurati minimalno 10 sati svjetla dnevno. Mlade biljčice tretirajte dalje kao i biljčice povrća. Rasađujte ih tek kad razviju dva prava lista, a na otvoreno ih presađujte kad prođe opasnost od mraza, ili možda najbolje tek sljedeće godine dok potpuno ne ojačaju.

Paketić sjemena od svega par kuna dat će mnogo više sadnica nego što je potrebno.

Evo načina kako nekome uz mali, unikatni poklon, uljepšati ovo proljeće.

 

Sjeme za uzgoj ljekovitog bilja možete pronaći na: www.vixa.com.hr