Patlidžan, biljka koja voli toplinu

Patlidžan, biljka koja voli toplinu

Od malena mi je patlidžan za jelo bio odbojan. Gorak okus, tvrda kora i sjemenke pod zubima, nebitno na koji način spremljen, nikako mi se nije uklapao u top delicije na tanjuru.

Sve dok muž, porijeklom Dalmatinac, nije uzeo stvar u svoje ruke. U Dalmaciji se patlidžan priprema na sve moguće načine, a kako je to biljka koja voli toplinu, vrlo se lako i uzgaja upravo u tom podneblju. 

Uvijek sam čekala da plodovi nekako sazriju, dobe punu veličinu i izgledaju predivno. Ali, stvar je u tome, rekao bi moj muž, želim li ukusan obrok, plod nikada ne smije sazrjeti do kraja. Naime, patlidžan se bere kada je plod još male veličine i kore visokog sjaja. Kao i kod tikvica, bolje ga je ubrati dok je još nezreo, jer takav ima bolji okus i strukturu. Najbolji je za upotrebu kada se razreže, a sredina mu je mekana s vrlo malim sjemenkama. Ima li patlidžan oštar rub nakon rezanja i već pomalo otvrdnule sjemenke, prerastao je veličinu poželjnu za konzumaciju i vjerojatno će imati onaj odbojan, gorki okus.

Za kvalitetan rast patlidžana potrebne su izuzetno visoke temperature. Klijanje sjemena bit će uspješno na 25C, a uslijed nedovoljno topline biljka će zaustaviti svoj rast. Može proći gotovo 15 dana da sjeme nikne, pa iz tog razloga sa sjetvom treba započeti što ranije. Iako je patlidžan srodan rajčici, može se primijetiti da već u samom startu napreduje puno sporije od svog srodnika. To je zato što patlidžani vole znatno toplije uvjete uzgoja.

Kada sadnice dosegnu 7 cm, potrebno ih je rasaditi u veće posude. U posudama ih je poželjno ostaviti sve dok se zemlja u vrtu dobro ne ugrije, odnosno dok se dnevne temperature ustale na 20C. Povišene gredice ili malč oko biljke uvelike će pomoći da okolno tlo bude toplije nego inače. Imajte na umu da ova biljka treba puno sunca i dobro drenirano tlo, te da traži dovoljno prostora za rast.

Kako nema jako razvijen korijenov sustav, patlidžan je idealna biljka za tegle. Odlučite li se na takav način uzgoja, tada je dobro koristiti malo veće tegle, promjera barem 30cm.

Naoko jednostavan za uzgoj, patlidžan ima i svoje boljke, a to su štetočine. Buhači su, uz krumpirove zlatice, daleko najgore napasti. Ako niste pažljivi, oni mogu uništiti čak cijeli nasad u roku od nekoliko dana. Započnete li sezonu s velikim i zdravim biljkama možete se vrlo uspješno boriti protiv ovih malih napasnika. Ali čak i tada treba biti vrlo oprezan, pa prevencije radi dobro je uz patlidžan posaditi neven, koji svojim mirisom tjera spomenute štetočine.

Sva mudrost oko uzgoja je – rana sjetva, dovoljno vlage, puno sunca i još više topline. A sva mudrost oko pripreme jela je – dobar recept 😉

Jeste li znali?

Za razliku od ostalih srodnika (rajčice, paprike i krumpira), koji potječu iz Amerike, patlidžan potječe iz Indije. U naše je krajeve došao iz Grčke i Bugarske, a uzgaja se na našem području već više od 150 godina. 

Ovaj kratki vodič možete preuzeti klikom na: KOJU VRSTU PATLIDŽANA ODABRATI

Sjeme navedenih patlidžana možete kupiti u našem webshopu: www.vixa.com.hr