Kocke i pahuljice u vrtu?

Kocke i pahuljice u vrtu?

Tempo života svakim danom ostavlja sve manje vremena za bavljenje stvarima koje nas čine sretnima. Većina ljudi koje poznajem, u jednom dijelu svog života, pokušali su se na neki način baviti vrtlarstvom. Međutim, onaj spomenuti životni tempo ubrzo ih je udaljio od cilja, a sav uloženi trud, uništile bi vremenske neprilike, bolesti ili štetnici.

Ako se bavite samo vrtlarstvom i vrt vam je na dohvat ruke, svakodnevnim pregledom možete takve pojave suzbiti upotrebom zaštitnih sredstava iz prirode. Ali, dok imate onaj glavni posao koji oduzima većinu tjednog vremena i dok obitelj traži svoje, mišljenja sam da vrt treba podići na jednu višu razinu i podrediti ga sebi, a ne sebe vrtu. Jer zašto da nešto što bi trebalo biti užitak postane teret? Isto tako, mišljenja sam da s odmakom vremena i vrtlarstvo evoluira, pa treba isprobati gotovo sve i pronaći sebi prihvatljivu formulu uspjeha.

Moj najveći problem je zalijevanje biljaka, kako onih u vrtu tako i onih na balkonu. Sve to lijepo funkcionira već s početkom veljače kada započinjem sa sjetvom, pa preko proljeća, ali krkljanac nastane kada dođe vrijeme ljetnih vrućina i odlaska na godišnji odmor. Fizički ne mogu biti na 3 mjesta odjednom, zbog čega nastradaju oni najslabiji – biljke.

Navodnjavanje kap po kap funkcioniralo je dok se dobri susjedi nisu „poslužili“ aparaturom i potrudili se da ta ista aparatura ispari iz mog vrta. Upotreba kokosovih vlakana, u vrijeme velikih suša, osim rahljenja zemlje, nije bila od velike pomoći. Zadržavala je vodu svega dan dva, nedovoljno dugo za moje potrebe. Dala sam si truda i neprekidno kvocala mužu da pronađemo način kako održati biljke na životu, a istovremeno ne maltretirati nekoga za zalijevanje.

Jesmo li pronašli način? Jesmo! A to su zelene pahuljice i kocke. Ponukani novitetom u ponudi Ikee i njihovim uzgojem bilja na kamenoj vuni, nešto slično hidroponskom uzgoju, pronašli smo isti taj proizvod u nekoliko izdanja – kocke, pahuljice i podloga.

Za sada kocke odlično funkcioniraju na sobnim biljkama. Zalijevam ih jednom mjesečno, za razliku od dosadašnjih 3 do 4 puta na mjesec. Dala sam si truda pa sam napravila mali pokus i čilije ove godine posijala u zelene kocke. Sljedeći korak koji planiram je upotrijebiti zelene pahuljice u vrtu prilikom zadnjeg frezanja i time biljkama osigurati dovoljno vlage za cijelu sezonu.

Što su zapravo zelene kocke i pahuljice?

Zelene kocke, pahuljice i podloga napravljene su od prirodnih mineralnih vlakana proizvedenih od različitih mješavina kamena. Ne sadrže dodatke i veziva, što znači da nisu štetne za čovjeka i okoliš. Osim što rahle zemlju, zbog svog sastava povećavaju sposobnost zadržavanja vlage u tlu čime stvaraju optimalne uvjete za rast i razvoj biljaka. Koriste se za uzgoj lončanica, balkonskog cvijeća i oplemenjivanje vrta. Na prvi pogled cijena može biti problem, ali ako se uzme u obzir da se miješaju u omjeru 1:5 sa supstratom ili vrtnom zemljom, cijena naspram djelotvornosti potpuno je zanemariva.

Vjerujem da sam problem suše na balkonu i u vrtu riješila. A kako izgleda uzgoj presadnica u zelenim kockama pratite na facebook-u: @marica_vrtlarica.

Proizvodi su dostupni u webshopu na: vixa.com.hr