Ljekovitost bobičastog voća

Ljekovitost bobičastog voća

Početkom ljeta dolazi vrijeme kada možemo uživati u jagodama, kupinama, malinama, ribizima. Redovitom konzumacijom bobičastog voća u organizam unosimo prijeko potrebne vitamine i minerale koji pomažu očuvanju organizma. Tu ne treba zaboraviti i na ljekovitost listova spomenutih biljaka.

Kako i na koji način pripremiti šalicu ljekovitog pripravka, te kako pravilno zamrznuti plodove, pročitajte u nastavku.

JAGODE

Jeste li znali da 100g svježih jagoda ima samo 33kcal?

Jagoda je definitivno najpopularnije bobičasto voće današnjice. Sezona traje od svibnja do srpnja, mada se u trgovinama, ali i u vrtovima mogu pronaći gotovo cijele godine. Konzumiraju se u svježem obliku, jer zamrzavanjem gube aromu i čvrstoću (90% ploda sadržava vodu). Sadrže više vitamina C od limuna i naranči, zbog čega se željezo dobro apsorbira u organizam, pa se iz tog razloga preporučaju slabokrvnim osobama. Bogate kalijem, jagode pospješuju izlučivanje vode iz tkiva, što povoljno djeluje na snižavanje krvnog tlaka. Konzumirate li jagode prije jela, potaknut ćete probavu, ali i smanjiti osjećaj gladi. Za čaj se koriste mladi listovi šumskih jagoda, koji se beru u rano ljeto. Beremo li mlade i još nepotpuno razvijene listove, možemo ih koristiti kao ukusan svakodnevni, osvježavajući čaj.

ČAJ OD LISTOVA ŠUMSKIH JAGODA:

2 do vrha pune čajne žličice suhih listova šumske jagode prelijemo sa 250ml kipuće vode i nakon 15 min procijedimo. Pijemo 3x dnevno po jednu šalicu mlakog čaja ili ga prema potrebi upotrebljavamo za grgljanje ili ispiranje.

U sezoni jagoda, svaki tjedan imajte „njihov dan“ i pojedite 3x dnevno po 125 g svježih jagoda. Ovo će biti vrlo koristan postupak za opterećenu jetru.

KUPINE

Jeste li znali da 100g kupina ima samo 43kcal

Zbog svog gorkastog okusa, kupina je nedovoljno zastupljena namirnica u našoj prehrani. Međutim, kupine pripremljene u obliku vina, soka ili marmelada, zbog svojih ljekovitih svojstava trebale bi češće biti dio svakodnevne prehrane. Sok kupine sadrži mnoge korisne organske kiseline, mineralne tvari i vitamine. Listovi sadrže tanine, organske kiseline, flavone, nešto vitamina C i vrlo malo eteričnog ulja, a koriste se kao sredstvo za ispiranje upaljenih sluznica.

ČAJ OD LISTOVA KUPINE:

2 do vrha pune čajne žličice suhih listova kupina prelijemo sa 250ml kipuće vode i nakon 15 min procijedimo. Čaju dodamo limun i med.

MALINA

Kod maline su kao i kod kupine, najznačajnije ljekovite tvari tanini. Plodovi sadrže mirisne tvari, osvježavajuće voćne kiseline, vitamine iz skupine b, provitamin A (karoten) i mineralne tvari (prvenstveno kalij, fosfor, kalcij, željezo i magnezij). Osim toga, listovi sadrže još i vitamin C, flavone, sluzi i manje količine šećera. Listovi također blago stišću sluznice, zato su pogodni za liječenje različitih upala usne šupljine i ždrijela. Slično kao i mnoge druge biljke s taninima i listovi maline pomažu kod zaustavljanja proljeva. Unatoč tome, današnja medicina ih gotovo ne upotrebljava. Ponekad se listovi dodaju različitim čajnim mješavinama za proljetno i jesensko čišćenje krvi. Ipak, u tu je svrhu znatno bolji malinovac koji je odlično osvježavajuće sredstvo.

ČAJNA MJEŠAVINA:

20 listova maline, 10 listova šumske jagode, 5 listova kupine

2 do vrha pune čajne žličice suhih listova mješavine prelijemo sa 250ml kipuće vode i nakon 5 min procijedimo.

RIBIZ

Iako trpkog okusa, ovo bobičasto voće sadrži znatne količine vitamina C, kalcija, kalija, fosfora, magnezija i kroma. Svježe bobice ili sok od crvenog ribiza jačaju zubno meso, rad crijeva, te reguliraju probavu, dok sok crnog ribiza liječi jetru, artritis i mokraćne putove. Kod sabiranja listova za čaj, izabiremo samo zdrave listove, jer je ova biljka često puta zaražena različitim gljivicama. Čaj od listova crnog ribiza koristi se kod reume i zadržavanja mokraće, a čaj od plodova kao uspješno sredstvo kod promuklosti i kašlja.

ČAJ OD LISTOVA CRNOG RIBIZA:

1-2 do vrha pune čajne žličice suhih listova prelijemo sa 250ml hladne vode i polako zagrijavamo do vrenja. Čaj odmah procijedimo i pijemo ga po 2-3 šalice dnevno.

KAKO ZAMRZAVANJEM NE UNIŠTITI PLODOVE

Kako većina bobičastog voća u svježem obliku izdrži svega nekoliko dana, ako ih ne preradite, poželjno ih je zamrznuti. Najbolje je to napraviti tako da oprane i osušene plodove stavite na pladanj u jednom sloju da ostanu razdvojeni. Nakon 24 sata u zamrzivaču, plodovi se mogu presipati u plastične vrećice ili posude. Poželjno ih je iskoristiti u roku od 6-8 mjeseci.