Vrt u jesen?

Vrt u jesen?

Jeste li razmišljali o vrtu u jesen? Kada već svi ljetni plodovi budu ubrani, a biljke spremne za vađenje, iskoristite jesenske blagodati i produžite vrtlarsku sezonu na cijelu kalendarsku godinu. Ali o tome treba razmišljati već sada. Dok za sjetvu zimskih salata još ima vremena, za neke kupusnjače, zbog duže vegetacije, treba požuriti. Zato je krajnje vrijeme za uzgoj presadnica brokule i kelja pupčara.

Kelj pupčar omiljena je kupusnjača za zimske dane, jer se s niskim temperaturama i prvim mrazevima njegova aroma pojačava, odnosno prokulice postaju sve slađe. Berba im traje od kasne jeseni pa kroz cijelu zimu. Predivnog izgleda poput palminog drveta, svaka stabljika, uzgojite li je kako treba, dat će oko pola kilograma prokulica.

Kelju pupčaru odgovara sunčano, dobro pognojeno i drenirano mjesto u vrtu, ali zaštićeno od vjetra. Početnicima će možda biti problematičan uzgoj, jer neće dobiti očekivan urod, ali ne treba vas to brinuti. Može proći dvije do tri godine dok ne primijetite koja je pozicija u vrtu za njih najbolja, te kako ih pravilno njegovati da biste dobili zadovoljavajući urod.

Iako sam pobornik uzgoja presadnica u teglama, pa tek nakon 30ak dana kada dovoljno narastu, presaditi ih na stalno mjesto u vrtu, kelj pupčar možete za presadnice uzgajati i direktnom sjetvom u vrtu. Odlučite li se za ovaj način, obratite pažnju da gredica uvijek ima dovoljno vlage, jer je za kvalitetan uzgoj važno da tlo nikad ne presuši.

Kod presađivanja na stalno mjesto poželjno je u sadne rupe staviti komposta i nešto organskog dehidriranog gnoja, te nakon sadnje dobro zaliti. Isto tako možete malčiranjem postići zadržavanje potrebne vlage oko same biljke.

Za berbu je dobro pričekati prvi mraz, kada prokulice postanu slađe. Kažu da su najbolje dok su još male, odnosno ne veće od 2 cm, zato ne čekajte da  prerastu i postanu nalik onima iz trgovine. 

Uzgoj brokule dosta je sličan uzgoju kelja pupčara, ali se ipak razlikuje u nekim finesama. Birajte sunčano mjesto u vrtu dobre drenaže i s malo vjetra, ali pripazite da na istom mjestu brokulu ne uzgajate barem nekoliko godina.

Za uzgoj brokule ne trebate puno mjesta, naime, 6 stabljika biti će dovoljno za gredicu od 1,5x1m. Ne treba zaboraviti gnojenje tijekom cijele vegetacije, a malčiranje biljaka zadovoljit će njihovu poveću potrebu za vlagom.