Vrtlarski zadaci koje trebate učiniti još ove zime

Vrtlarski zadaci koje trebate učiniti još ove zime

Iako je vani temperatura debelo ispod minusa, još uvijek ima dosta posla oko vrtlarenja. Mnogi smatraju da je zima vrijeme za objesiti škare o klin i odmoriti se, ali upravo je zima pravo vrijeme za malo drugačije vrtlarske poslove.

Koliko se puta dogodilo da tijekom ljeta, baš onda kada ga trebamo, vrtni alat zakaže?

 Iskoristite zimske večeri i uz šalicu tople čokolade pregledajte sav sitni vrtlarski alat poput škara ili noževa. U sezoni će oštar alat uštedjeti vaše vrijeme, ali i prilikom orezivanja smanjiti štetu na biljkama.

Hladne dane iskoristite za posjet obližnjem vrtnom centru, naročito onom koji ima zatvorene dijelove sa sobnim biljem. Uljepšajte si kratke, ponekad i tmurne dane kakvom zimskom cvjetnicom poput ciklame, kalanhoe ili begonije. Sobnih biljaka nikad dosta, kao ni njihovih veselih boja.

Kada smo kod sobnih biljaka, valja posvetiti pažnju i onima postojećima u stanu. Naime, ne zaboravite redovito vlažnom krpom očistiti prašinu sa listova. Istodobno valja pregledati listove ne bi li se pojavile ljepljive bjelkaste nakupine – štitaste uši. Njih vrlo efikasno možete očistiti otopinom mlake vode, deterđenta za pranje suđa i alkohola. Ukoliko sobne biljke preko ljetnih mjeseci ne iznosite na otvoreno, razmislite o tome ove godine, jer će im sunce i svjež zrak učiniti i više nego dobro. 

I za kraj, ne zaboravite male pernate vrtne saveznike. Bez njih ništa ne bi bilo kako je sada. Bez obzira imate li vrt ili ne, oni sada trebaju vašu pomoć. Hrane u zimskim mjesecima nikada dosta, pa odvojite nekoliko minuta i spremite im nešto slasno u kutku balkona.  Na taj ćete im način ove hladne kratke dane učiniti puno ljepšim i zdravijim.