Započnite sjetvenu sezonu celerom

Započnite sjetvenu sezonu celerom

Celer je biljka izuzetno bogata vitaminima i mineralima i kao takva trebala bi biti što više zastupljena u svakodnevnoj prehrani. Svojim intenzivnim okusom savršen je dodatak juhama, varivima i salatama. Na žalost, danas je to vrlo podcijenjena biljka, koja se zapravo baš i ne koristi. Obilje vitamina B1, B6, C, kalcija, vlakana, folne kiseline, kalija i antioksidansa dovoljan su razlog da se ove sezone odlučite upravo za njegov uzgoj.

Period vegetacije znatno je duži od ostalih kultura. Samo klijanje sjemena može potrajati i do 3 tjedna, a do berbe može proći čak 7 mjeseci. Ravnajući se prema mjesečevom kalendaru, sada je pravi trenutak za početak uzgoja.

Za uzgoj osigurajte posude kvalitetnog supstrata i zdravo sjeme. S obzirom da je sjeme dosta sitno, radi lakšeg sijanja, dobro ga je pomiješati sa pijeskom. Prije sjetve treba navlažiti supstrat. Nakon sjetve sjeme se prekriva vrlo tankim slojem tla, te se nježno pritisne.

Važno je napomenuti da je za uzgoj celera potrebno puno vlage i hranjivo tlo. Zato se nikada ne smije dopustiti da se tlo prilikom uzgoja osuši. Ako je supstrat previše suh, biljke neće preživjeti. Opet, ako biljke budu plivale u vodi, vlaga će ih ubiti. Najbolje je vlagu osigurati prskanjem i to svaki puta kada se primijeti sušenje površine tla. Kako celer voli vrlo bogato tlo, poželjno ga je dognojavati svaka tri do četiri tjedna tekućim gnojivom.

Ova je biljka vrlo osjetljiva na temperaturne razlike, a za uzgoj traži temperaturu iznad 22C. Kada u klijalištu biljke razviju po dva prava lista, potrebno ih je rasaditi (pikirati). Na otvoreno su spremne za presađivanje tek kada razviju 6 do 7 listova. Presađivanje se preporuča tek krajem svibnja ili u lipnju. Presade li se pak prerano, niske temperature oslabit će biljku. Za pravilan rast traži barem 6 sati sunca na dan, a za vrijeme velikih ljetnih vrućina poželjno je da se biljka nalazi u djelomičnom hladu.

Iako izgleda kao mukotrpan posao kroz cijelu godinu, puno je više benefita od uzgojene biljke nego uloženog truda. Pa zašto onda ne započeti sa uzgojem zdravlja?