DELOSPERMA – ledena kraljica sunca

DELOSPERMA – ledena kraljica sunca

Porijeklo delosperme potječe sa planina južne Afrike, od kuda se tek 90-ih godina prošlog stoljeća raširila po svijetu. Sukulent koji obožava sunce vrlo dobro podnosi i niske zimske temperature. Često se za ovu biljku kaže da ju je dovoljno posaditi i zaboraviti, jer prilikom uzgoja ne traži gotovo nikakvu njegu, čak niti zalijevanje.

Izdržljiva puzavica poznata je i pod imenom pustinjska ruža, ledena ljepotica, morski neven ili pak morska smokva. Kada je u vrtnim centrima tražite, najčešće ćete je pronaći pod nazivom pustinjska ruža, međutim taj naziv zapravo ima jedna sasvim drugačija biljka stablastog rasta i nježnih cvjetova (još se naziva Impala).

Pustinjska ruža

Ako dublje zagrebemo, pustinjska ruža je zapravo naziv za kristaliziran pješčani kamen u obliku cvjetne glavice.

Kristalizirani pustinjski pijesak

Zato, držimo se dalje u tekstu njezinog prvotnog naziva, kako i naslov kaže, delosperma.

Ova trajnica može i najsušniji vrt pretvoriti u atraktivnu cvjetnu oazu bogatog zelenila. Posebno je zanimljiva vrtlarima koji žele uzgajati biljke koje privlače leptire, pčele i druge oprašivače.

Za ove biljke je karakteristično to da su vrlo otporne na sušu, međutim vlažna klima smanjuje njihovu sposobnost da podnose hladnoću, odnosno prezime. Pojava prividnih kristala tijekom vrućih ljetnih mjeseci, ovoj biljci daju poseban sjaj, pa se zato još i naziva ledena kraljica sunca.

Delosperma ima malen, lijep cvijet nalik na tratinčicu, a na tržištu se može pronaći u nekoliko boja – roza, žuta i bijela. Najčešće se uzgaja kao pokrivač tla za kamenjare, a zbog svog bujnog rasta idealna je za sadnju u teglama. Raste do 20 cm u visinu, ali zato pojedinačne biljke u širinu rastu i preko jednog metra. Vrijeme cvatnje kreće u kasno proljeće i traje sve do zime. Ukoliko se dogodi da lišće uvene tijekom zime, ne očajavajte, jer će u proljeće pustiti nove izdanke.

Pripazite gdje sadite ovu biljku, jer u idealnim uvjetima ona se vrlo agresivno širi i postaje invazivna u toj mjeri da može ugušiti ostale biljke u vrtu.

Zanimljivo je to što se lišće delosperme može dodavati salatama ili prženim jelima.

7 SAVJETA ZA UZGOJ DELOSPERME

 1. sadite je uvijek na sunčanom i dobro dreniranom tlu
 2. iako vrlo otporna na sušu, ovoj biljci ipak treba malo vode tijekom ljetnih mjeseci. Jednom tjedno obilnije zalijevanje odglumit će južnoafričke ljetne kiše
 3. u hladnijim predjelima sadite je uvijek sredinom ljeta, jer će joj to dati vremena da se ukorijeni do zime, a u priobalju to učinite u jesen
 4. sa zalijevanjem prestanite u kasnu jesen i zimu, jer će se u protivnom listovi napuniti vodom i smrznuti
 5. prije zime zaštitite biljke nekim od pokrivala, jer postoji šansa da se pri dužem zadržavanju snijega ili vrlo niskih temperatura biljka smrzne i propadne
 6. pokrov oko biljaka u obliku šljunka, kore drveta ili iglica četinjača pomoći će pri zadržavanju vlage tijekom ljetnih mjeseci, ali i cirkulaciji zraka oko stabljika
 7. jednom godišnje i to u jesen potrebna je prihrana organskim gnojivom, sve više uzrokovat će bujnije lišće, a samim time i šansu da se u njemu zadržava više vlage, što će uzrokovati zimsko smrzavanje

Orezivanje

Iako je delosperma poznata po tome da je možete bezbrižno zanemariti, malo obrezivanja potaknut će još zdraviji i puniji rast.

 • orezujte kada biljka ocvate
 • koristite samo vrlo oštre i čiste škare
 • kada primijetite suhe grane obavezno ih odrežite, to će biljku činiti urednom
 • ako hladno vrijeme uništi listove, orežite ih sasvim do korijena, vratit će se u proljeće

Razmnožavanje

Podrazumijeva se da će u suhom i siromašnom tlu delosperma rasti iz godine u godinu, a samim time i širiti se prema potrebi. Ako ste sa uzgojem krenuli sa svega nekoliko biljaka, vjerojatno ćete poželjeti uzgojiti još nekoliko mladica. Razmnožavanje se može obaviti pomoću sjemenki, reznica ili dijeljenjem.

Razmnožavanje dijeljenjem

Ako uzgajate delospermu u teglama, najlakši način razmnožavanja je dijeljenje same biljke.

 • vrijeme razmnožavanja: proljeće
 • izvadite biljku iz tegle
 • podijelite korijen na dva ili više dijela ovisno o njegovoj veličini
 • posadite ih u nove tegle sa pjeskovitim supstratom, najbolje onim za uzgoj sukulenta i kaktusa

Razmnožavanje reznicama

Razmnožavanje delosperme reznicama možete započeti u bilo koje vrijeme u godini.

Razmnožavanje sjemenom

Razmnožavanje delosperme sjemenom vrlo je jednostavno.

 • na supstrat posipajte sjeme
 • nježno pritisnite sjeme u supstrat, ali ga nemojte pokrivati, jer sjeme klija na svjetlosti
 • prskalicom posijanu površinu održavajte vlažnom

Bez obzira koju metodu razmnožavanja odabrali, treba zapamtiti da delosperma treba prostora za rast kako bi dala najbolje od sebe. I ne zaboravite da uvjeti uzgoja moraju nalikovati sušnim razdobljima, jer ipak je to biljka iz Afrike.