Sreća uz bambus koji zapravo uopće nije bambus

Sreća uz bambus koji zapravo uopće nije bambus

I sam naziv „Sretni bambus“ (Lucky Bamboo) govori o značenju ove biljke u životnom prostoru. Prema vjerovanju i drevnom kineskom umijeću uređenja prostora Feng shui-u, sretni bambus je biljka koja povezuje glavne životne elemente – vodu, zemlju, vatru metal i drvo, te ih dovodi u ravnotežu.

Sretni bambus doprinosi ljepoti zatvorenog prostora. Svojim jednostavnim izgledom, a još jednostavnijim načinom uzgoja unosi mir i pozitivnu energiju u okolinu.

Prema Feng shui-u važno ga je smjestiti na pravo mjesto u prostoru. Postavite li ga na istočni dio doma donijet će zdravlje u obitelji, a na jugoistočnom dijelu donijet će pozitivnu energiju i blagostanje.

Također postoji uvjerenje da određeni broj stabljika sretnog bambusa donosi određeni tip sreće:

1 stabljika – donosi sreću u životu

2 stabljike – simbol su ljubavi i braka

3 stabljike – doprinose sreći, uspjehu i dugom životu

4 stabljike – doprinose stabilnosti i snazi života

5 stabljika – su simbol bogatstva

6 stabljika – donose uspjeh i pozitivne stvari u životu

7 stabljika – donose dobro zdravlje

8 stabljika – pomažu razvoju u životu

9 stabljika – donose sreću u životu

10 stabljika – donose ispunjenost i uspjeh u životu

21 stabljika – doprinose svim vrstama uspjeha u životu

Bamboo u kućnom prostoru
Marica vrtlarica savjetuje

NA ŠTO PRIPAZITI PRILIKOM KUPOVINE?

  1. Kupujte samo zdrave primjerke, žarko zelene boje
  2. Obratite pažnju kako raste u trgovini (u vodi ili zemlji), te tako nastavite sa uzgojem kod kuće
Marica vrtlarica savjetuje
Bambus raste u kokosovom supstratu

KAKO POSADITI SRETNI BAMBUS?

Sretni bambus, zapravo uopće nije bambus, nego vrsta dracene, vrlo zahvalne za uzgoj. Najbolje uspijeva uzgaja li se u staklenoj posudi, okružen kamenjem i korijenjem u vodi. Koristite uvijek destiliranu vodu koju jednom tjedno mijenjajte u potpunosti.

Zašto destilirana voda?

Sretni bambus izuzetno je osjetljiv na sol i klor u vodi iz slavine, što uzrokuje pojavu žutih listova.

Iako sretni bambus može preživjeti u sjenovitom dijelu prostorije, najviše mu odgovara mjesto bliže prozoru, ali podalje od direktnog sunca.

Idealna temperatura za uzgoj je od 18 do 25C, ali izbjegavajte propuh, izvore topline poput radijatora i klima uređaje.

Pojava žutih listova popraćena je prevelikim količinama svjetlosti ili dodavanjem prevelikih količina gnojiva. Prihrana je poželjna jednom mjesečno u vrlo maloj količini, a ukoliko pretjerate sa gnojivom i biljka počne žutjeti, presadite je u novu zemlju i ne prihranjujte je nekoliko mjeseci.

Marica vrtlarica savjetuje
#USUDISE posaditi

ŽELITE LI UZGOJITI PRAVI BAMBUS?

Bambus moso je najčešća vrsta bambusa koja se uzgaja. Raste prilično brzo, a u idealnim uvjetima može narasti i preko 50m. S obzirom na invanzivan rast (brzo širenje korijenom), biljku je poželjno saditi u kontroliranim uvjetima, npr. okruženu zidom.

U našim ga krajevima dosta često uspoređuju sa dalmatinskom trstikom, ali za razliku od trstike, bambus ima znatno deblju i čvršću stabljiku.

Vrlo efektno i impresivno izgleda uzgaja li se kao živa ograda.

Kako je na tržištu vrlo teško pronaći sadnice bambusa moso, okušajte se sa uzgojem iz sjemena. Nakon namakanja u vodi, sjeme će proklijati u zemlji kroz 15-ak dana. Imajte na umu da u prirodnom okruženju bambus raste uz rijeke, na vrlo vlažnom terenu, pa mu je tijekom uzgoja potrebno osigurati dovoljno vlage.

Odrasli primjerci podnose temperature do -25C, pa se uspješno može uzgajati i u našim krajevima. A kako je stabljika izuzetno čvrsta (od nje se izrađuju splavi), možda je upravo ova biljka idealna za izradu raznih vrtnih kreacija.

Ja sam u uzgoju iz sjemena uspjela. Za koju godinu se nadam da ću od njega izraditi i klupu za vrt ili možda potporanj za tekomu? Zašto se i vi ne biste okušali u uzgoju nečega toliko jednostavnog a opet egzotičnog?