TERARIJ – UMJETNOST ILI POMODARSKI HIT?

TERARIJ – UMJETNOST ILI POMODARSKI HIT?

Uvjerena sam da ste već čuli za biljne terarije. Staklena posuda napunjena zemljom i u njoj posađeno nekoliko biljaka… Tako otprilike izgleda prezentacija gotovo svakoga tko se okušao u ovom „sportu“. Terariji su zapravo umjetnost – kombinacija znanja i kreativnosti.

Za razliku od ostalih sobnih ili balkonskih biljaka, terariji su idealni jer upotpunjuju životni prostor, daju osjećaj smirenosti, a uklapaju se u gotovo svaki kutak. U nastavku ovog posta otkrit ću vam što je sve potrebno da se napravi jedan kvalitetan, samoodrživ terarij.

Za početak je potrebno odlučiti kakav terarij želimo – otvoreni ili zatvoreni. Vrlo je jednostavno – zapitajte se: Volim li više lisnate biljke ili kaktuse i sukulente?

Biljke u zatvorenom terariju

 

Birate li lisnate biljke, tada ćete izrađivati zatvoreni terarij. Izrada ovakvog terarija je vrlo jednostavna. Kod ovakvog terarija se unutar staklenke stvara mini ekosustav koji biljkama pruža sve što im treba za rast. Tlo biljkama pruža hranjive tvari, koje se neprestano recikliraju kako biljke rastu, te se vraćaju u tlo. Vodeni ciklus je još jedna pojava koja ovu vrstu terarija održava samostalnom. Naime, biljke i tlo u terariju isparavaju vlagu koja se kondenzira na staklenim stjenkama i vraća ponovo u tlo. Ono za što se vi jedino morate pobrinuti jest sunčeva svijetlost. Bez svijetlosti nema fotosinteze, a samim time biljke se neće moći održati na životu. Ovakva vrsta terarija traži neizravnu sunčevu svijetlost i umjerenu toplinu. Izravna sunčeva svijetlost može za biljke biti prejaka, pa čak dovesti i do njihovog uvenuća.   

Kod odabira biljaka treba se orijentirati na one koje vole vlagu poput paprati, begonija, fitonije, bršljana pa čak i mahovine. Tom prilikom birajte kompaktne biljke kojima nije potrebno puno obrezivanja.

Sa otvorenim terarijima je malo drugačija priča. U ovom slučaju se koriste biljke koje vole sušnije uvjete i veću cirkulaciju zraka kao što su sukulenti i kaktusi. Za njih treba stvoriti tzv. pustinjske uvjete – vrlo malo vode i puno izravnog svijetla.  

Biljke u otvorenom terariju

Sada kada ste odlučili kakav terarij želite, vrijeme je za odabir posude. Za zatvoreni terarij birajte posude koje se mogu sa lakoćom zatvoriti ali i prema potrebi otvoriti. Takve su posude u pravilu visoke, katkad neobičnog oblika. Kod otvorenog terarija posude su plitke i široke, a savjet je ne natrpavati ih biljkama.

VAŽNOST SLOJEVA U TERATIJU

Sigurna sam da ste u želji izrade kvalitetnog terarija pročitali sve i svašta na internetu. Većina savjeta govori da je drenaža u terarijima najvažniji dio njegove održivosti, ali kako je  pravilno izraditi i čemu služe slojevi, rijetko gdje ćete pronaći pravo objašnjenje. Zato obavezno pročitajte nastavak ovog posta

Da bi funkcionirao, terarij mora imati pravilan sustav odvodnje iako posuda nema drenažnih rupa na sebi. Bez odgovarajuće drenaže korijenje biljaka može istrunuti, biti oštećeno i na kraju biljka vene. Četiri sloja čine idealnu drenažu u posudi za terarij:

  1. sloj – drenažni sloj – na dno posude slaže se šljunak ili oblo kamenje. Kada se voda slijeva niz tlo, treba joj mjesto gdje će oteći, a to je na dno posude.
  2. sloj – aktivni ugljen – bez obzira radite li otvoreni ili zatvoreni terarij, ovaj sloj pomaže uklanjanju mirisa i toksina u posudama.
  3. sloj – grubo granuliranog zeolita – ovaj sloj pomaže pri uklanjanju štetnih tvari iz terarija, ali i zadržavanju onih dobrih koje otpušta onoliko koliko biljkama treba.
  4. sloj – zemlja – prilikom izrade terarija NIKADA ne smijete koristiti zemlju iz vrta, jer zemlja mora biti sterilna i fina. U vrtlarskim centrima postoje već gotove smjese za terarije, a ukoliko koristite klasičnu zemlju za cvijeće, obavezno je pomiješajte sa grubim pijeskom.

KOJE BILJKE ODABRATI?

Tek nakon što svoj terarij obložite zemljom i dobrim sustavom odvodnje, prava zabava započinje. Morate odabrati biljke. Kao što sam već spomenula, vrsta biljaka koju odaberete ovisit će o tome imate li otvoreni ili zatvoreni terarij.

Bez obzira na odabir vrste terarija, pripazite da su odabrane biljke kompatibilne i da imate pravo tlo za njihov uzgoj. Koristite biljke kojima je potrebna ista količina svjetla i vode.

Biljke za otvorene terarije

Za terarije na otvorenom odaberite biljke koje vole cirkulirajući zrak i okoliš koji je više suh nego vlažan:

• Kaktusi – Možda ne mislite da će kaktus biti dobra biljka u terariju, ali njihov ih jedinstveni oblik čini primjetnima, a sjajno izgledaju uz druge biljke

• Zračne biljke – Ovo su zapanjujuće biljke sa svojim blijedo zelenim lišćem i neobičnim cvjetovima. Zapravo im nije potrebno nikakvo tlo, a hranjive tvari dobivaju preko listova. Ali izuzetno dobro funkcioniraju kada se sade s drugim biljkama u otvorenom terariju.

• Sukulenti – sukulenti traže vrlo malo održavanja, a uspijevaju u pustinjskim uvjetima.

Biljke za zatvorene terarije

Za ovu vrstu terarija odaberite biljke koje vole zatvoreni prostor i dobro se snalaze u vlažnom okruženju:

• Paprati – velik je izbor paprati. Privlačne svojim nježnim lišćem, vole svijetle i vlažne uvjete – pa su savršeni za zatvorene terarije.

• Minijaturne bršljane – Biljke bršljana izvrsne su za otvorene i zatvorene terarije. Njihovi mali listovi pomažu terariju da izgleda gusto i popunjeno.

• Minijaturne orhideje – Postoji više od 1.000 različitih vrsta ove biljke. Potražite one sa svijetlim bojama koje će vam oživjeti terarij.

• Begonije – ovo je još jedna biljka koja voli vlažno okruženje i koja će dodati boju u terarij.

KAKO UREDITI TERARIJ?

Svaki terarij je zanimljiv i jedinstven. I nisu samo biljke koje daju individualni izgled – to su mali ukrasi koje možete dodati. Mogućnosti su beskrajne. Kada izrađujete terarij, pustite mašti na volju.

Za prirodan izgled odaberite predmete kao što su sitno kamenje koje ste sakupljali tijekom godina, male štapove i komade kore i pijesak u boji. Osušena mahovina ili lišaj je još jedan lijep detalj.

Želite li biti kreativniji, napravite tematski terarij dodavanjem malih igračaka i figurica i sitnih drvenih minijaturnih komada poput gljiva i vila.

KAKO NJEGOVATI TERARIJ?

Sada kada je vaš terarij sastavljen, neće trebati puno pažnje. Međutim, možete učiniti nekoliko stvari koje osiguravaju da vaš terarij bude savršen.

Evo nekoliko brzih savjeta za njegu terarija:

• Terarij postavite na mjesto gdje dobije sunčevu

• Zatvorene terarije čuvajte od izravne sunčeve svjetlosti. Posuda se brzo može zagrijati pa čak i pregrijati, lako oštećujući biljke

• Ako tropske biljke imate na otvorenom terariju, temeljito ih zalijevajte i ostavite da se potpuno osuše prije sljedećeg zalijevanja

• Voda obavezno mora dospjeti do korijenskog sustava svake biljke prilikom zalijevanja

• Izbjegavajte zalijevati terarij prečesto jer nema otvora za odvod

• Obrežite biljke kad počnu prerastati posudu. Ne želite da jedna biljka preuzme vlast i bude dominantna

• Da biste izbjegli bakterije i plijesan u terariju, uklonite sve mrtve biljke ili plijesan. Isto vrijedi i za sve ukrasne predmete koji su postali plijesni

• Vaš zatvoreni terarij mora disati. Svakih par tjedana uklonite poklopac i ostavite jedan dan

• Želite da biljke ravnomjerno rastu, svaki tjedan zakrenite svoj terarij kako biste omogućili da svaka strana dobije jednaku količinu svjetlosti

• Vjerojatno nećete ni trebati razmišljati o gnojivu, jer biljke terarija žive u idealnim uvjetima