2. POGLAVLJE – POVRTNJAK – MALČ

2. POGLAVLJE – POVRTNJAK – MALČ

MALČIRANJE

Većina nas zna kako koristiti malč u vrtu. Ali koje su vrste i koja je najbolja? Kako i kada je pravi trenutak malčiranja? Samo su neke od tema koje ćemo obraditi u daljnjem tekstu.

Malčiranje je najbolji način održavanja zdravog vrta bez korova. Neki čak odustaju od vrtlarenja upravo zbog – korova. Ali i to je problem koji se može vrlo lako riješiti.

Prije nego što sam počela koristiti malč u svom povrtnjaku, plijevljenje je bila noćna mora. Jednog ljeta bilo je toliko puno korova da nisam među njima mogla pronaći posađene rajčice. Jednom kad sam otkrila kako je jednostavno i korisno malčiranje, nikada se više ne vraćam na staro.

Malčiranje povrtnjaka ima mnoge prednosti. Suzbijanje korova glavna je prednost, ali malč također sprječava isparavanje vode, čuva osjetljivo korijenje, a može pomoći i u smanjenju pojave štetočina i bolesti.

Organska vrsta malča prilikom svog raspadanja dodaje hranjive tvari u tlo, poboljšavajući njegovu kvalitetu. Osim toga daje lijep izgled vrtu. Ove prednosti daju zdraviji, privlačniji povrtnjak sa puno manje potrebe za održavanjem.

U organskom povrtnjaku koriste se samo oni organski materijali koji će se brzo raspasti i koji se mogu svake godine ukopati u tlo. U tu skupinu ne spadaju materijali poput grube kore drveta ili drvenih komada, jer su preteški za vrtno tlo.

 

KOJU VRSTU MALČA KORISTITI?

Ne postoji najbolja vrsta malča za povrtnjak ili vrt općenito. Sve ovisi isključivo o vama i dostupnom vam materijalu. No morate imati na umu da je važno odmjeriti prednosti i nedostatke odabrane vrste malča.

 

Za malčiranje vrtnih gredica najbolje je koristiti:

Kora drveta

Ovo je odličan izvor malčiranja jer ga možete kupiti u više oblika i boja, ovisno o tome kako želite da vaš vrt izgleda.

Otkos trave

Razmislite o prikupljanju pokošene trave koju ćete koristiti kao malč nakon što ste pokosili travnjak. Vjerojatno ćete htjeti pomiješati travu sa kompostom ili opalim lišćem prije nego što ih dodate u vrt.

Lišće

Ako tražite besplatni malč za svoj vrt, ne tražite dalje od lišća! Možete ga koristiti čak i kao zimski malč za uzdignute gredice.

Slama ili sijeno

Do slame ili sijena se lako dolazi i relativno se brzo razgrađuje, što je idealan izbor za povrtnjake. Međutim, ukoliko je ova vrsta malča suha, vrlo lako će ga vjetar otpuhati sa gredica.

Karton i papir

Karton je izvrstan izvor malčiranja jer je recikliran. Najlakši i najbolji način dodavanja kartona u vrt je prethodno namočiti ga u vodi, a zatim ga koristiti kao osnovni sloj za malčiranje

 Borove iglice

Borove iglice su dobar izbor malča. To je nevjerojatno lagan sloj malča, a izvrstan je za velike površine. Imajte na umu da kiseli tlo stoga ovu vrstu malča trebate koristiti samo oko biljaka koje to preferiraju.

 

KADA JE NAJBOLJE VRIJEME ZA MALČIRANJE?

Proljeće i jesen su sjajna vremena za malčiranje vrta. Najbolje vrijeme za proljetno malčiranje je nakon odmrzavanja tla i dok je tlo još vlažno. Preporučam da pričekate dok posijane biljke ne počnu rasti. U suprotnom, možete slučajno prekopati nešto što još nije izniknulo iz tla. Ako ne stignete na proljeće, ne brinite, u bilo koje doba ljeta ili jeseni u vrtu možete postaviti malč.

 

KAKO KORISTITI MALČ U VRTU?

za najbolje rezultate dodajte sloj od 5 do 7 cm. Sve manje od 5 cm neće spriječiti rast korova, a malčiranje više od 10 cm moglo bi spriječiti da voda i zrak dospijeu u tlo

• prilikom malčiranja biljaka, izbjegavajte gomilanje malča oko stabljika. To može uzrokovati truljenje stabljika ili ometati rast biljaka (posebno presadnica). Pokušajte malč držati podalje oko centimetar od stabljika biljaka.

 

KOLIKO PUTA TREBA DODAVATI MALČ U VRTU?

To ovisi o vrsti malča koji koristite. Lagani organski materijali, poput lišća, slame ili trave, razgrađuju se mnogo brže nego drvo. Lagani organski malč trebat će zamijeniti barem jednom godišnje, a ponekad i češće ako se brzo raspadne.

Malč od drva trebat će zamijeniti svake 2-3 godine. Takav malč obično izblijedi, tako da ako nije vrijeme da ga zamijenite, možete ga samo pograbljati.

 

KAKO MALČIRATI GREDICE

Ako je tlo u vašem vrtu suho, tada ga dobro zalijevajte prije malčiranja. Tada je najlakše oplijeviti korov. Evo i savjeta kako posipati malč po vrtu:

  1. uklonite sav korov – ne brinite, ne trebate uklanjati svaki maleni korov koji vidite. Samo se trebate baviti uklanjanjem velikih korova koji rastu u vrtu. Rast sitnog korova spriječit će upravo malčiranje
  2. uređivanje gredica – osim uklanjanja korova, dobro je obrubiti gredice kako biste uklonili bilo koje trave u njemu prije nego što vrt prekrivate malčem. To će vašem vrtu dati lijep čist izgled i sačuvati gredice od trave
  3. raširite malč – rukama raširite oko baze biljaka, pri tome pazite da nije nagomilan oko stabljike
  4. zalijevanje nakon malčiranja – ovaj korak je neobavezan, ali ako je malč potpuno suh, dobro je navlažiti ga nakon postavljanja. To će ga smanjiti i pomoći da se raznosi na vjetru

 

IZAZOVI PRILIKOM UPOTREBE MALČA

Može biti dosta škakljivo pronaći pravi malč za svoj vrt. Zapamtite – ne funkcioniraju sve vrste malča na isti način. Neki se brže raspadaju, dok drugi mogu kiseliti tlo.

Budući da malčiranje pomaže u održavanju vlage i temperature tla, u nekim slučajevima može spustiti temperaturu ili je povisiti koliko ne treba.

Neke vrste malča mogu zasjemeniti vaš vrt, stoga imajte to na umu prilikom odabira.

Neke štetočine privlače određene vrste malča. Konkretno, slama i sijeno privlače glodavce, a kora mrave. Također morate imati na umu da za vrijeme suhog vremena neke vrste malča mogu biti zapaljive.

Neke vrste malča, ovisno čime su tretirane, mogu ispuštati kemikalije. Na primjer, jeftin malč od kore drveta najčešće se izrađuje od starog građevinskog materijala koji je prepun raznih premaza.

 

TREBA LI SE STARI MALČ UKLONITI SA GREDICA?

Odgovor da li treba ukloniti stari materijal za malčiranje ovisi o vrsti materijala koji ste koristili.

NE UKLANJATI MALČ AKO:

  • ste koristili prirodni materijal poput sijena, slame, borovih iglica, trave i lišća jer takva vrsta malča se s vremenom razgrađuje i hrani tlo. Preko ove vrste malča jednostavno možete dodati novi sloj. Nemojte dodavati više od 5 cm novog malča jer riskirate da doslovno zakopate korijenje biljaka previše duboko ispod nove površine malča gdje zrak i voda ne mogu doprijeti

UKLONITI MALČ AKO:

  • u potpunosti treba ukloniti stari malč ako se radi o upotrebi kore ili drugog materijala koji se teško ili gotovo nikako ne razgrađuje. Tek nakon uklanjanja starog malča dodaje se novi sloj