2. POGLAVLJE – POVRTNJAK – VODA

2. POGLAVLJE – POVRTNJAK – VODA

USPJEŠAN UZGOJ OVISI O PRAVILNOM ZALIJEVANJU

Kada je u pitanju uzgoj, zalijevanje vrta nije nešto o čemu većina ljudi puno razmišlja. Ali jeste li znali da bi ovaj jednostavan korak mogao čak i uništiti vaš vrt? Jeste li znali da koliko često zalijevate povrtnjak, možete odrediti koliko su vaše biljke jake ili slabe? Ili zbog načina na koji zapravo zalijevate biljke obolijevaju? Nešto tako jednostavno kao zalijevanje vašeg vrta može dati velike razlike između obilne berbe i tužnog neplodnog vrta!

Kako i kada zalijevati vrt uvijek je zbunjujuće. Većina članaka podosta nejasno govori o tome kako i koliko zalijevati vrt. „5 cm vode tjedno“? Što to znači? Kako znati koliko vode uistinu dobiva vrtno tlo? Da li je tlo primilo baš 5 cm vode? Treba li danas zalijevati ili ne? Ako ste zbunjeni ovim pitanjima, nadam se da će vam ovaj tekst pomoći da pronađete odgovore na njih.

Znati kako pravilno zalijevati vrt može biti težak posao. Ako zalijevate previše, vaše biljke mogu postati bolesne. Ako zalijevate premalo, vaše biljke mogu uginuti. Postoji li neka zlatna sredina?

“Kako” zalijevati vrt ima više odgovora nego pitanje “kada”. Količina vode prilikom zalijevanja nema pravila, to je više osobna procjena koju morate napraviti. Uz naredne savjete samo zalijevanje učinit ćete mnogo jednostavnijima.

 

KAKO ZALIJEVATI VRT

Usredotočite se na korijensku zonu – biljkama je potrebna voda oko korijena, a ne na listovima. Prilikom zalijevanja usredotočite se na to da se voda približi zoni korijena. Držite što više vode podalje od lišća kako biste spriječili bolesti.

Polako zalijevanje – kada je tlo suho, voda će imati tendenciju da se brzo slijeva s vrha i ne prodire u tlo. Ako koristite vrtno crijevo, smanjite mlaz i držite ga na mjestu da se tlo duboko navlaži. Nježno grabljanje površine tla također će pomoći u apsorpciji. Zapravo bi zalijevanje moglo potrajati nekoliko minuta po biljci.

Temeljito i duboko zalijevanje – korijen povrća raste duboko u tlu i u te slojeve voda treba prodrijeti. Sporije zalijevanje će omogućiti da voda dođe upravo do tih slojeva (najbolji primjer je navodnjavanje po principu kap po kap).

Zalijevanje rjeđe i dublje – prisilit će korijenje povrća da raste duboko u tlu i da bude mnogo zdravije. Jači korijen dat će više prinosa.

Malčiranje vrta

Znam da se pitate kakve to veze ima sa zalijevanjem? Malčiranje pomaže zadržati vlagu u tlu. Također pomaže u sprječavanju otjecanja vode kada je tlo vrlo suho, a pomaže i u sprečavanju isparavanja vode iz tla. Malčiranje pomaže i u suzbijanju korova, što je samo dodatni bonus.

 

KADA ZALIJEVATI VRT

Pitanje koje se najčešće postavlja je “kada biste trebali zalijevati vrt – ujutro ili poslijepodne?” O ovom odgovoru možemo čuti bezbroj mišljenja. Dakle, razjasnimo:

Jutarnje zalijevanje

Biljkama je potrebno vrijeme da apsorbiraju vodu u svoj korijenski sustav. Jednom kad sunce izađe, ono također apsorbira vodu. Tako će se vaš vrt početi natjecati sa suncem. Hladnije jutarnje temperature olakšavaju biljkama tu utrku, pa što ranije zalijevate to bolje.

Večernje zalijevanje

Ako zalijevate navečer, zalijevajte u ranim večernjim satima. Dnevna vrućina uglavnom bi trebala proći, ali još uvijek je dovoljno sunca da se biljke osuše prije zalaska. Zalijevanje navečer zapravo daje vrtu vremena da apsorbira više vode, jer nema jakog sunca. Jedina stvar oko koje trebate biti vrlo oprezni prilikom zalijevanja u večernjim satima je ta da osigurate lišću dovoljno vremena da se osuši prije noći. Ako lišće ostane vlažno, može se na njemu pojaviti plijesan.

 

KOLIKO ZALIJEVATI VRT

Bolje je biljke zalijevati više i rjeđe. Umjesto da zalijevate malo svaki dan, imat ćete zdravije biljke ako ih zalijevate jače i to samo 2 – 3 puta tjedno. Na taj način osiguravate da voda ulazi dovoljno duboko u tlo i dopire do korijena, a korijenje se razvija veće i jače jer poseže za vodom.

 

ŠTO AKO BILJKE VENU TIJEKOM DANA?

Ako zalijevate biljke ujutro, a one do podneva povenu i izgledaju otužno, samo pričekajte. Ako do 17:00 sati i dalje izgledaju uvenulo, dajte im više vode. To će također pomoći korijenskom sustavu da postane jači i veći dok traži vodu.

Ako niste sigurni koliko duboko ide voda prilikom zalijevanja, prekopajte tlo u blizini biljke i pogledajte koliko duboko je tlo mokro. Ovo će vam pomoći da znate koliko zalijevati svoj povrtnjak.