2. POGLAVLJE – POVRTNJAK – GNOJIVA

2. POGLAVLJE – POVRTNJAK – GNOJIVA

KAKO ODABRATI NAJBOLJE GNOJIVO ZA SVOJ VRT

Vrsta gnojiva koju odaberete izravno utječe na rezultate koje dobijete, ali pokušaj dešifriranja između vrsti gnojiva može brzo postati zbunjujuć. Zato je jedno od najčešćih vrtlarskih pitanja što znače tri slova (N-P-K) na vrećicama gnojiva.

Sastojci u gnojivu kategorizirani su kao makronutrijenti i mikronutrijenti. Iako su mikronutrijenti važni, makronutrijenti će napraviti onu razliku između obične i bogate berbe.

Za početak razgovarajmo o tome što zapravo čini gnojivo, jer će vam to pomoći da shvatite kako analizirati vrste gnojiva u vašem lokalnom vrtnom centru.

 

MAKRONUTRIENTI U GNOJIVU

Makronutrijenti su hranjive tvari koje biljkama trebaju u najvećim količinama. Oni čine najveći dio hranjivih sastojaka u gnojivima koji su navedeni u oznaci omjera n-p-k.

ŠTO JE TO N-P-K?

(N) DUŠIK = LIŠĆE

Biljke će koristiti dušik za rast lijepih, zelenih listova. Previše dušika može suzbiti proizvodnju ploda.

(P) FOSFOR = CVIJEĆE, PLODOVI I KORIJENJE

Biljke koriste fosfor za proizvodnju i razmnožavanje. Tako će proizvoditi snažno zdravo korijene i lijepe cvjetove i plodove. Sve vaše biljke za cvatnju i stvaranje plodova trebat će odgovarajuću količinu fosfora i ne previše dušika.

(K) KALIJ = HRANA I BORBA

Kalij je biljkama potreban kako bi mogle obavljati bilo koje druge aktivnosti, poput iskorištavanja hranjivih tvari i borbe protiv bolesti i štetočina.

 

DRUGI NUTRIJENTI

Ti su hranjivi sastojci jednako važni za zdravlje biljaka, ali potrebni su u manjim količinama. Većina gnojiva sadrži dodatnu količinu sekundarnih mikronutrijenata:

Kalcij – pomaže u strukturi stanične membrane čineći korijenje i stabljike jakima. Često se tvrdi da nedostatak kalcija uzrokuje truljenje u kraju cvjetanja.

Magnezij – je neophodan za klorofil. Klorofil je pigment koji pomaže biljkama da pretvore sunčevu svjetlost u energiju i odgovoran je za zelenu boju lišća. Biljke kojima nedostaje magnezij često imaju žuto lišće sa zelenim venama.

Sumpor – je potreban za izgradnju aminokiselina koje tvore proteine. Manjak sumpora može rezultirati blijedim lišćem i venama, kao i zastoj u rastu.

 

MIKRONUTRIJENTI U GNOJIVU

Ta dodatna hranjiva su biljkama potrebna u mnogo manjim količinama, ali ona nisu manje važna ako želite zdrave biljke i hranu:

Bor – je potreban za rast stanica i stvaranje peludi.

Bakar – nedostaci će zaustaviti rast i uzrokovati žuto lišće.

Cink – je neophodno hranjivo sredstvo za rast i izmjenu tvari u biljkama.

Željezo – je također važno za proizvodnju te upotrebu klorofila i proteina.

 

UTJECAJ pH TLA NA UPOTREBU GNOJIVA

Ako imate problema s hranjivim tvarima koje biljke dobivaju usprkos odgovarajućoj gnojidbi, provjerite pH vrijednosti tla. Svaka biljka uspijeva u određenim vrijednostima pH, ali većina će povrća uspjeti u tlu s pH 6,5 do 6,8.

 

Kako znam da biljke ne dobivaju potrebna hranjiva iz gnojiva?

U idealnom slučaju, poslali biste svoje tlo na testiranje gdje ćete dobiti detaljne informacije o tome što se nalazi u tlu i što treba dodati.

Ali ako to ipak ne učinite, obratite pozornost na znakove nedostatka hranjivih sastojaka, poput gubitka zelene boje i žutila lišća. Ostali znakovi nedostatka hranjivih sastojaka uključuju usporavanje rasta biljaka, nedostatak stvaranja plodova i odbacivanje cvijetova ili samog ploda.

 

IZBOR ODGOVARAJUĆEG GNOJIVA

Prvo razmislite želite li koristiti organsko ili umjetno gnojivo. Postoje prednosti i nedostaci za svaku vrstu. Uvijek radije birajte organske proizvode i samo rijetko, ali stvarno rijetko birajte one umjetne.

ORGANSKO GNOJIVO

Organsko gnojivo koristi prirodne izvore hranjivih tvari poput stajskog gnoja, koštanog brašna i biljnog materijala. Organski sastojci nisu topljivi u vodi i ne ispiru se. Korištenje organskog gnojiva s vremenom će poboljšati cjelokupno zdravlje tla.

UMJETNO GNOJIVO

Komponente ovog gnojiva se industrijski obrađuju kako bi postale topive u vodi što ih biljkama čini brže dostupnima. Budući da ih biljke odmah apsorbiraju i koriste, dolazi do znatno bržeg rasta. Hranjive tvari se lako ispiru zalijevanjem i kišom, pa ih je potrebno često primjenjivati. S vremenom će vrtovi tretirani isključivo umjetnim gnojivima zapravo postajati sve iscrpljeniji hranjivim tvarima.

 

KAKO ANALIZIRATI VRIJEDNOSTI N-P-K

Razgovarali smo o tome što NPK znači, ali morate biti u mogućnosti dešifrirati omjer između vrsti gnojiva.

Većina umjetnih gnojiva koristi omjer 3-1-2 što znači da je najviše koncentracije na dušiku. Prisjetimo se dušik = lišće, a fosfor = cvjetovi, plodovi i korijenje. Svako gnojivo koje odaberete treba sadržavati i kalij kako bi vaše biljke mogle uzimati hranjive tvari, ali za potrebe kućnog vrtlara ne brinite toliko o koncentraciji ovog hranjivog sastojka. Dakle, 5-10-10 gnojiva ili 5-10-5 gnojiva bilo bi dobra za vaše povrtnjake.

U povrtnjaku se koriste organska gnojiva s povećanom koncentracijom fosfora za robusne, zdrave biljke prepune plodova. Ali ne čekajte da požute kako bi primijenili gnojivo. Dodajte gnojivo prije ili u vrijeme sadnje i primjenjujte ga svaka 3-4 tjedna.

Upotreba komposta u vrtu još je jedan način nježne i prirodne gnojidbe biljaka. Bez obzira da li napravite dovoljno vlastitog ili trebate kupiti organski kompost, sjajno ga je koristiti

 

Zaključak:

Mnoge cvjetnice i plodonosne biljke poput rajčica veliki su potrošači hranjiva. Ovim biljkama će trebati stalna opskrba gnojivom da bi se zdravo razvile tijekom vegetacijske sezone. Dodavanje organskog gnojiva u rupu za sadnju pri presađivanju idealno je za ove biljke.

Korjenasto bilje spada u kategoriju umjerenih potrošača hranjiva. Potrebno im je zdravo tlo da bi pravilno rasli. Kompost je najbolji izbor za ovu vrstu povrća.

Lisnato povrće i mahunarke zahtijevaju najmanje prihrane.