1. POGLAVLJE: SJETVENA SEZONA – VRSTE SJEMENA

1. POGLAVLJE: SJETVENA SEZONA – VRSTE SJEMENA

VRSTE SJEMENA

Jeste li se ikad zapitali koje su razlike između sjemena starih sorti, hibrida, organskog ili onog GMO? Što zapravo znače takvi nazivi?

Kada biramo biljke za svoj vrt nekako bivamo zaslijepljeni šarenilom povrća i cvijeća zbog čega niti ne obraćamo pažnju na razliku u vrsti sjemena. Najčešće pomislimo da je sjeme samo sjeme i da sve ovisi o tome kako ćemo ga dalje uzgajati. Međutim, danas ćemo naučiti koja je zapravo razlika u vrsti sjemena kada je ono starih sorti, organsko, hibridno ili GMO. Postoje određene razlike među tim sjemenkama, odnosno postoje koristi i nedostaci svakog od njih.

Kako vrtlari imaju različite ciljeve u uzgoju biljaka, tako trebaju odlučiti da li određene osobine ili karakteristike pojedinih vrsti sjemena odgovaraju njihovim zahtjevima.

 

STARE SORTE

Ukoliko pokušavate pronaći definiciju sjemenki starih sorti otkrit ćete da postoje mnogi vrlo slični nazivi. Na internetu se mogu pronaći objašnjenja da su stare sorte one koje su stare 50 ili više godina, da moraju biti uzgojene prije Drugog svjetskog rata ili da moraju biti starije od 1950. godine.

S obzirom na datume koji se navode, možemo sa sigurnošću pretpostaviti da je definicija starih sorti da postoje „dugo vremena“, odnosno da su uzgajane iz vremena naših baka.

Takvo sjeme je vrlo teško pronaći u čistom obliku, jer su se kroz godine uzgoja sorte biljaka međusobno oprašivale i izgubile onu istinsku čistinu. Da bi sjeme ostalo čisto i izvorno, na većem određenom području potrebno je uzgajati samo jednu sortu kako ne bi došlo do međusobnog križanja, što je na malim vrtnim područjima gotovo nemoguće.

PREDNOSTI 

Stare sorte imaju bolji okus. Navikli smo u trgovinama kupovati voće i povrće koje je ubrano tjednima ili čak mjesecima prije nego što ih stavimo u košaricu. S jedne strane to je dobra stvar što su takve namirnice dugotrajnije, ali duži rok trajanja znači i nedostatak okusa. Stare sorte su također i hranjivije za razliku od onih hibridnih u trgovinama. Stare sorte prepoznatljive su po tome da ne dozrijevaju uvijek istom brzinom, što je odlično za vrtlare koji žele povrće tijekom cijele sezone.

 

HIBRIDNO SJEME

Hibridno sjeme je dobiveno križanjem sorti kako bi se dobila jača i produktivnija biljka. Najčešće nosi oznaku „F1“, što je simbol križanja dviju matičnih biljaka. Čuvamo li hibridno sjeme iz sezone u sezonu, ono neće imati iste karakteristike kao i biljka iz koje je nastalo. Nove biljke imat će karakteristike jednog od svojih roditelja i gubit će na snazi u sljedećoj sezoni. Ako koristite hibridno sjeme, najbolje je svake godine kupiti novo umjesto da pokušavate uzgojiti biljke iz sjemena koje ste sačuvali prošle sezone.

PREDNOSTI

Hibridne sorte daju veći prinos i čvršće plodove od starih sorti. Također su otpornije na vremenske uvjete, štetnike i bolesti.  Prednost hibrida je ta što možete odabrati karakteristike koje su vama važne i tako si olakšati uzgoj.

 

GMO SJEME

GMO ili Genetski modificirani organizam je organizam čija je genetska struktura modificirana u laboratoriju pomoću genetskog inženjeringa. Tako se stvaraju kombinacije gena koji se ne javljaju u prirodi ili tradicionalnim metodama križanja. U Sjedinjenim Američkim Državama postoji samo nekoliko odobrenih GMO sjemena. Uglavnom se radi o sjemenu kukuruza ili soje. Ono je skuplje i ne prodaje se po rasadnicima ili vrtnim centrima. Takvo sjeme se ne prodaje vrtlarima, zato nije nešto zbog čega bi se trebali brinuti što se tiče vrtlarenja. Kada vidite na pakiranjima sjemena oznaku „NIJE GMO“, znajte da je to samo marketinški trik, jer takvo se sjeme ne može prodavati klasičnim putem.

PREDNOSTI

Prednost u ovakvoj vrsti sjemena vide samo veliki proizvođači hrane. Dobra vijest je ako uzgajamo sami hranu, ne moramo se uopće brinuti oko toga jer imamo kontrolu nad onim što unosimo u tijelo.

 

ORGANSKO, tj. EKOLOŠKO SJEME

Organsko sjeme mora ispunjavati iste kriterije kao i organska hrana. Ono mora poteći iz biljaka uzgajanih s organskim certifikatom. Organsko sjeme može biti hibridno ili starih sorti. Upotrebom samo određenih organskih proizvoda dok biljka raste smatra se organskim uzgojem. Za različite organske certifikate postoje različiti zahtjevi, a oni su vrlo opsežni i strogi.

PREDNOSTI

Organsko sjeme može rasti bolje od konvencionalnog, jer je uzeto iz biljaka koje su morale izdržati uvjete u kojima nisu korištene standardne kemikalije koje bi im pomogle da prežive. Smatra se da su takve biljke zbog toga otpornije i čvršće. Jedna od najvećih prednosti organskog sjemena je ta što dolaze sa farmi gdje se koriste isključivo organski postupci uzgoja.

Najveći problem kod ovakve vrste sjemena je taj da se danas, na žalost, prodaje sve i svašta pod nazivom „organsko“. U želji da živimo zdravo, uvijek prevlada želja onih da zarade na nama. Organsko ne znači uzgoj hrane u svom vrtu gdje se koriste samo prirodni materijali tijekom sezone, jer je to „prirodni uzgoj“. Organsko znači da proizvođač mora imati certifikate koji to dokazuju, u protivnom nas samo zavarava nazivom. Popis organskih proizvođača može se pronaći na stranicama Ministarstva poljoprivrede gdje je uz svakog proizvođača navedeno točno što proizvodi pod nazivom „eko“ ili „organsko“.

 

KOJE JE SJEME NAJBOLJE KORISTITI?

Nema ispravnog ili pogrešnog odgovora. Sve ovisi o tome što tražite od biljke. Ono što je važno je da koristite sjeme biljaka koje dobro uspijevaju na vašem podneblju. Također, ne odustajte! Ako probate uzgojiti određenu sortu i nemate sreće, ali je ipak želite u svom vrtu, pokušajte ponovo.

Sretno s odabirom sjemena…