1. POGLAVLJE: SJETVENA SEZONA – RJEŠENJA

1. POGLAVLJE: SJETVENA SEZONA – RJEŠENJA

RJEŠENJA ZA PROBLEME PRILIKOM UZGOJA PRESADNICA

Ukoliko ste se odlučili na uzgoj biljaka iz sjemena u zatvorenom, briga oko njih trajat će gotovo do svibnja. Presadnice trebaju posebnu njegu kako bi narasle velike i zdrave. Tijekom vremena uzgoja u zatvorenom prostoru pojavit će se niz problema sa kojima se bore čak i oni najiskusniji vrtlari. Ne brinite, mnogi od tih problema vrlo se lako mogu popraviti.

Evo najčešćih problema prilikom uzgoja sadnica:

 1. Sadnice venu i odumiru nakon klijanja
 2. Sadnice požute, dobiju smeđe pjege ili imaju izblijedjelo lišće
 3. Slabe, izdužene sadnice
 4. Pojava plijesni u sjetvenim posudama
 5. Sitni kukci koji lete oko sadnica
 6. Sadnice ne rastu ili rastu vrlo sporo
 7. Listovi sadnica venu i savijaju se

 

 1. SADNICE VENU I ODUMIRU NAKON KLIJANJA

Ovo je vjerojatno najveća frustracija vrtlara prilikom uzgoja biljaka iz sjemena. Takvo odumiranje sadnica uzrokovano je pojavom bakterija. Nažalost, odumiranje se događa toliko brzo da ne postoji način da ih spasite. Najbolji način da se to zaustavi je da spriječite da se to uopće ne dogodi.

Evo najčešćih uzroka odumiranja sadnica i njihovih rješenja:

 • Korištenje pogrešne vrste tla

Rješenje: Za uzgoj sjemena uvijek koristite kvalitetan sjetveni supstrat. Ne koristite jeftine supstrate ili vrtna tla. I nikada, ali nikada više ne koristite supstrat koji je uzrokovao odumiranje

 • Oprema nije bila sterilna

Rješenje: Dezinficirajte sve prljave sjetvene posude, poklopce ili kupole tako da ih natopite u otopini jednog dijela izbjeljivača i devet dijelova vode.

 • Nedovoljno prozračivanje

Rješenje: Skinite plastične poklopce sa sjetvenih posuda nakon što sjeme proklija. Držite ventilator iznad sadnica kako biste osigurali pravilnu cirkulaciju zraka

 • Tlo je previše vlažno

Rješenje: Nemojte zalijevati sadnice ako je tlo već vlažno. Ne dopustite da spremnici sjede u vodi dulje vrijeme.

 • Zalijevanje odozgo

Rješenje: Najbolje je zalijevati sadnice izlijevanjem vode u dno posude gdje stoje sjetvene posude i dopustiti tlu da upije vodu. Višak vode odstranite nakon 30 minuta.

 

 1. SADNICE POŽUTE, DOBIJU SMEĐE PJEGE ILI IMAJU IZBLIJEDJELO LIŠĆE

Kad lišće sadnice postane smeđe, žuto ili izgleda sumorno i izblijedjeljeno, to je siguran znak da nešto nije u redu. Nakon što primijetite da lišće sadnice počinje mijenjati boju, važno je shvatiti što nije u redu i brzo to riješiti.

Evo najčešćih uzroka žutih, sumornih ili izblijedjelih listova:

 • Presadnica koja je previše zalijevana

Rješenje: Vodite računa da tlo nikad nije mokro, a višak vode odstranite iz pladnjeva.

 • Opekotine od gnojiva

Rješenje: Umjetna gnojiva su poznata po svojoj agresivnosti kod osjetljivih presadnica. Koristite  organsko gnojivo za sadnice. I uvijek pazite na doziranje prema uputama na pakiranju.

 • Sunčane opekotine

Rješenje: Odmah maknite presadnice sa sunca. Uvijek ispravno očvrsnite svoje presadnice prije nego što ih premjestite na otvoreno ili na izravno sunčevo svjetlo.

 • Pogrešna vrsta tla

Rješenje: Ako za sjetvu koristite pogrešan supstrat, možda biljke neće dobiti potrebne hranjive tvari. Za sjetvu sjemena u zatvorenom prostoru uvijek koristite kvalitetnu mješavinu za sadnice.

 

 1. SLABE, IZDUŽENE SADNICE

Ako sadnice ne dobivaju dovoljno svjetla, posegnut će i za najmanjim izvorom svjetlosti koji se nalazi u blizini. Ovo je definitivno jedan od najvećih problema prilikom uzgoja sadnica u zatvorenom, a ujedno je i jedan od najlakših za popraviti. Međutim, ako ne riješite ovaj problem proći će mnogo vremena prije nego što se preslabe sadnice oporave. Ako su vam sadnice toliko narasle da padaju, tada je vjerojatno prekasno da ih spasite.

Evo glavnih uzroka slabih i izduženih sadnica i kako ih riješiti:

 • Sadnice ne dobivaju dovoljno svjetla

Rješenje: Dodajte umjetnu rasvjetu, postavite je tako da je cijelo vrijeme 10 cm iznad sadnica i uključena je 12-14 sati dnevno. Možete kupiti sustav umjetne rasvjete za uzgoj bilja ili napraviti vlastite svjetiljke pomoću fluorescentnog rasvjetnog tijela.

Ukoliko radite vlastiti sustav rasvjete evo savjeta iz vlastitog iskustva:

Koristite T8 i T5 fluorescentne cijevi. Veličinu, odnosno količinu cijevi prilagodite potrebama u odnosu na površinu za koju su namijenjene. Pokazao se boljim uzgoj sa bijelim svijetlom u odnosu na obojeno (crveno/plavo). Koja je razlika T8 i T5 fluorescentnih cijevi? T5 je svjetlija i daje intenzivniju svjetlost, ali ne traje dugo. T8 traje mnogo duže nego T5, ali nije toliko intenzivna. Koristila sam oboje i zadovoljna sam učinkom i jedne i druge cijevi.

 • Sadnice su pretrpane i natječu se za svjetlost

Rješenje: Tanke sadnice odrežite na razinu tla, tako da raste samo jedna po posudici. Nikada ne izvlačite slabe sadnice iz posude.

 

 1. POJAVA PLIJESNI U SJETVENIM POSUDAMA

Pojava plijesni nije nešto što izravno uništava sadnice, ali ako se taj problem ne riješi, vaše sadnice vjerojatno neće dugo preživjeti.

Evo najčešćih uzroka pojave plijesni i njihovih rješenja:

 • Presadnica koja je previše zalijevana

Rješenje: Vodite računa da tlo nikada nije mokro i pokušajte dopustiti da se gornji sloj tla malo osuši između zalijevanja.

 • Prenapučena sjetvena posuda

Rješenje: Izrežite sadnice tako da raste samo jedna posudi.

 • Nedovoljna cirkulacija zraka

Rješenje: Postavite ventilator na najmanju brzinu da puše prema sadnicama kako biste im omogućili dosta protoka zraka i pomogli u sušenju vlažnog tla.

 

 1. SITNI KUKCI KOJI LETE OKO SADNICA

Male crne mušice odlažu svoja jaja u tlo i uobičajeni su štetnici u zatvorenom prostoru. Vidjet ćete ih kako lete oko sadnica ili hodaju po tlu. Obično su samo smetnja i neće oštetiti ili uništiti sadnice ako se drže pod kontrolom. Vidjeti nekoliko malih crnih mušica kako lete obično nije problem. Ali ako je najezda velika, tada morate brzo poduzeti mjere kako biste spasili svoje sadnice.

Evo najčešćih pojave malih crnih mušica i njihovih rješenja:

 • Tlo je previše vlažno

Rješenje: Zalijevajte sadnice s dna, tako da se vrh tla može malo osušiti između zalijevanja. Postavite žute ljepljive zamke u blizini vaših sadnica kako biste lakše kontrolirali odrasle mušice. Svu neiskorištenu zemlju čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.

 

 1. SADNICE NE RASTU ILI RASTU VRLO SPORO

Ponekad sadnice mogu rasti vrlo, vrlo sporo ili čak izgledati da su prestale rasti. Imajte na umu da neke vrste sadnica rastu mnogo brže od drugih, a to je potpuno normalno. Sadnice koje brzo rastu mogu dobiti prave listove u roku od tjedan dana nakon klijanja, dok ih druge neće imati nekoliko tjedana. Međutim, postoji nekoliko problema koji mogu usporiti ili zaustaviti rast.

Evo najčešćih uzroka sporog rasta sadnica i njihovih rješenja:

 • Sobna temperatura je preniska

Rješenje: Rast sadnica može se zaustaviti kad je u vašem domu previše hladno. Ako je temperatura u sobi ispod 18C, pokušajte održavati sadnice toplima pomoću grijača prostora ili toplinske prostirke.

 • Nema dovoljno svjetla

Rješenje: Neadekvatno osvjetljenje još je jedna stvar koja može usporiti rast sadnica. Najbolje je da sadnice uvijek uzgajate u zatvorenom prostoru pod svjetlima, umjesto da ih uzgajate na sunčanom prozoru.

 • Nedostatak hranjivih sastojaka

Rješenje: Prihrana je vrlo važna za uzgoj sadnica. Jednom kada naraste prvo pravo lišće počnite ih prihranjivati organskim gnojivom. Preporučujem korištenje tekućeg organskog gnojiva za sadnice.

 • Neadekvatno zalijevanje

Rješenje: Prekomjerno ili preslabo zalijevanje također može uzrokovati sporiji rast sadnica. Stoga je održavanje tla ravnomjerno vlažnim u svakom trenutku vrlo važno.

 

 1. LISTOVI SADNICA VENU I SAVIJAJU SE

Uvenule sadnice i uvijeni listovi pokazatelji su da nešto definitivno nije u redu. Premalo vlage, pojava crvenog pauka ili prekomjerna upotreba gnojiva tri su glavna krivca koji vrlo brzo uništavaju sadnice. Čim primijetite da lišće propada ili se uvija, pomno ih pregledajte.

Evo najčešćih uzroka venuća i njihovih rješenja:

 • Premalo vlage

Rješenje: Nikada ne dopustite da se tlo potpuno osuši. Budite dosljedni u zalijevanju jer premalo vlage može oslabiti ili čak uništiti sadnice. Odmah zalijte osušene sadnice. Teško dehidrirane sadnice možda se neće oporaviti.

 • Crveni pauk

Rješenje: Ovi sitni napasnici mogu vrlo brzo uništiti sadnice, tako da je važno djelovati brzo! Povećajte razinu vlage oko sadnica tako što ćete ih prskati ili staviti u zatvoreno klijalište ili plastenik. Također možete koristiti sredstvo za suzbijanje insekata kako biste se riješili kukaca

 • Prekomjerna upotreba gnojiva

Rješenje: Umjesto umjetnog gnojiva, koje može uzrokovati ozbiljnu štetu sadnicama, koristite ono organsko.