1. POGLAVLJE: SJETVENA SEZONA-Supstrat

1. POGLAVLJE: SJETVENA SEZONA-Supstrat

SJETVENI SUPSTRAT

Kada govorimo o sjetvi u zatvorenom, prvo pitanje koje mi postavljaju novi vrtlari je ono o odabiru supstrata za sjetvu, jer vrsta supstrata prilikom uzgoja presadnica doista čini veliku razliku u samom startu. Mnogi su vrtlari mišljenja da je supstrat samo supstrat i da nema razlike, pa kupuju one jeftine ili koriste vrtno tlo. Korištenje pogrešne vrste supstrata prilikom uzgoja biljaka uobičajena je pogreška.

Razlog zašto nije dobro koristiti jeftine supstrate ili vrtno tlo je taj što takva zemlja vrlo brzo postane zbijena. Kada se tako nešto dogodi, vrlo je teško, čak i nemoguće, da sjeme proklija i raste zdravo.

Kvalitetne mješavine sjetvenog supstrata u pravilu su vrlo skupe. Međutim, na vrlo lak i jednostavan način možete i sami napraviti mješavinu koja će biti idealna za sjetvu. U ovom postu podijelit ću s vama recept i pokazati kako točno napraviti sjetveni supstrat u kućnoj radinosti.

Sjetveni supstrat mora biti porozan, tako da tlo ostaje lagano, gotovo pahuljasto, što će olakšati klijanje sjemena. Porozna mješavina supstrata također omogućava cirkulaciju zraka oko korijena biljaka.

Koji je onda najbolji supstrat za uzgoj biljaka uz sjemena?

Najbolja je kombinacija supstrata koji istovremeno i zadržava vlagu i brzo se isušuje. Iako pomalo zvuči smiješno, ali te dvije karakteristike daju garanciju uspješnom uzgoju.

Gotov supstrat za uzgoj presadnica možete kupiti u svim vrtnim centrima, ili možete napraviti sami još kvalitetniju varijantu. Osobno radim mješavinu supstrata, jer mi to daje fleksibilnost i kvalitetu da pomiješam sastojke baš onako kako želim. Osim toga napravim količinu koja mi je potrebna. U receptu koristim isključivo provjerene sastojke, organskog podrijetla, što mi daje sigurnost uzgoja u samom startu. Najbolji dio izrade vlastite mješavine supstrata je taj što ga možete koristiti i prilikom rasađivanja presadnica.

Potrebna su samo tri sastojka:

Iako se mješavina može napraiviti na razne načine, ova kombinacija mi se pokazala idealnom. Vrtlari često koriste tresetnu zemlju za sjetvu, koja je blago kisela, odnosno niže pH vrijednosti, pa je u takav supstrat poželjno dodati malo drvenog pepela.

 

EKO SAVJET:

Treset je kao i kokos obnovljiv resurs, međutim vrlo se sporo obnavlja, pa nije ekološki prihvatljiv. Kokosova vlakna su pak nusproizvod prerade kokosa i sa te su strane vrlo prihvatljiva.

 

Što je još potrebno pripremiti?

Uz sastojke za mješavinu supstrata, trebat će vam još nekoliko dodataka koji će pomoći da krenete u sjetvu:

 

NAPRAVITE MJEŠAVINU SUPSTRATA:

  1. 20 litara organske zemlje za uzgoj presadnica
  2. 10 litara zemlje od kokosovih vlakana
  3. 1 kg sitno granuliranog zeolita

Sastojke je potrebno dobro pomiješati dok se sasvim ne sjedine. Posebnu pozornost obratiti na dno posude u kojoj se radi mješavina.

 

Da li su dodaci koje nalazimo u supstratu poželjni prilikom uzgoja hrane?

Kada je riječ o uzgoju biljaka koje će završiti na vašem stolu, treba posvetiti malo više pažnje materijalima koji se dodaju u tlo. Jesu li dodaci koje često nalazimo u supstratima ili ih sami dodajemo sigurni ili nesvjesno dodajemo nečistoće i toksine u vlastitu hranu? Perlit, vermakulit, zeolit? Što je to zapravo?

  • Vermakulit – prirodni mineral koji se obično nalazi u mješavinama tla za sadnju, posebno u onima za uzgoj presadnica. Sastavni je dio supstrata zato što pomaže u zadržavanju vode. Sadnice neće tolerirati presušenu zemlju, a vermakulit pomaže tlu da ostane ravnomjerno vlažan
  • Perlit – vrlo lagan dodatak tlu u obliku bijelih komadića nalik stiroporu. Najčešće se nalazi u gotovim susptratima za sadnju sobnog i balkonskog bilja. To je prirodni mineral koji nastaje iz vulkanskog opsidijana. Zagrijavanjem na visokim temperaturama gubi vodu i širi se, zbog čega izgleda poput stiropora. Zadržava vrlo malo vlage i sprječava zbijanje tla. Drugim riječima, perlit pomaže da se tlo brže isuši, a mješavinu čini vrlo poroznom, što je idealno za klijanje sjemena
  • Zeolitmineral vulkanskog podrijetla, poznat po tome što na sebe veže štetne tvari iz tla i na taj način štiti biljke. Isto tako veže hranjive tvari iz gnojiva, a zbog velikog upijajućeg svojstva, postupnim otpuštanjem, osigurava biljkama redovitu opskrbu hranom. Zbog granuliranog oblika služi i kao prozračivač tla, a zbog već spomenute velike sposobnosti upijanja vode, ublažava posljedice prekomjerne vlage kao i duža sušna razdoblja

 

Jesu li navedeni dodaci sigurni za vaš povrtnjak?

Odgovor je definitivno da. Ovi materijali neće dodati svoje moguće toksine ili ostatke u tlo koji bi mogli utjecati na vaše povrće (ili bilo koje druge biljke po tom pitanju).

Kako će ovi minerali utjecati na okoliš u kojem se koriste? Hoće li biti opasnost za bilo što drugo?

Srećom, odgovor na to je ne. Ove tvari nisu sigurne samo za vaše povrće, već su sigurne i za sve ostalo. Ptice mogu lako odrediti što mogu jesti, a što ne, pa niti jedan od ovih materijala neće progutati ako se stave u tlo. Spomenuti sastojci se ne razlikuju od bilo kojeg drugog malog komadića kamena ili pijeska.

Zašto ih je dobro koristiti u vrtu?

Glavni razlog zašto ih je poželjno koristiti u tlu je taj što poboljšavanju propusnost tla, bolje prozračivanje i općenito samu strukturu tla.