Svježa salata za zimske dane

Svježa salata za zimske dane

U vrijeme kada nema prevelikog izbora povrća u vrtu, za berbu dospijeva matovilac. Lisnata zelena salata, otporna na hladnoću, prepuna je željeza, kalija, fosfora, vitamina C, magnezija, kalcija, folne kiseline i beta karotena.

S obzirom da izrazito dobro podnosi niske temperature, ovu lisnatu biljku možemo povezati s uzgojem u kontinentalnoj klimi. Temperature ispod 10C idealne su za početak uzgoja. Kako matovilac ne voli zadržavanje vode oko korijena, dobro ga je saditi u uzdignutim gredicama. Iskoristite blagodati takvih gredica pa improviziranim tunelima načinjenim od agrotekstila osigurajte uvjete za rast kroz cijelu zimu, čime ćete uživati u uvijek svježoj salati.

Što se tiče njege, matovilac je tu vrlo zahvalan, osim plijevljenja ne traži ništa više. Nije potrebna čak niti dohrana.

Iz iskustva sijanje omaške pokazalo se puno efektinijm od sijanja u redove, i to ponajviše iz razloga što se na taj način ne sije pregusto, čime se lisnatoj rozeti daje prostora za pravilan razvoj. Sijete li ga na taj način, dovoljno je nakon sjetve površinu pograbljati, a sijete li ga u redove, neka dubina sjetve bude oko 1 cm. Prve listove možete očekivati kroz 15ak dana, a prvu berbu kroz 2 do 3 mjeseca, ovisno o uvjetima rasta.

Berba se vrši rezanjem lisnate rozete na mjestu doticaja sa zemljom. Tako se korijen ostavlja netaknut, odnosno omogućava se još jedna berba u sezoni iz iste sadnice.

Ova je biljka vrlo jednostavna za uzgoj, pa definitivno nema potrebe za njezinom kupovinom. Ponajviše iz razloga što se u trgovinama može pronaći po, smatram, pretjerano vrlo visokim cijenama.  Neka se zato ove jeseni obavezno nađe u vašem vrtu.