Korak po korak do savršenog vrta

Korak po korak do savršenog vrta

Veljača je idealna za početak nove vrtlarske sezone. Ali, da bi ona bila uspješna, potrebno je pomno planiranje. Odmah na početku treba sastaviti popis povrtnih kultura koje planiramo saditi, kao i njihovu količinu. Tu treba uzeti u obzir način sadnje, odnosno želimo li sami proizvesti presadnice ili ih kupovati, kao i koje ćemo kulture sijati direktno u vrtu.

Proizvodnju vlastitih presadnica započinjemo već u veljači i to najčešće plodovitim povrćem kao što su rajčice, paprike, feferoni i patlidžani, ali i nekim lisnatim povrćem kao što su salata i blitva ako ih želimo imati ranije, odnosno odmah nakon što zemlja odmrzne početkom ožujka. Kod ove proizvodnje treba imati na umu da će sjetvene posudice u kojima su biljke posijane s vremenom postati pretijesne i da će ih se trebati rasađivati. Tada će biti potrebno više mjesta, pa im je dobro osigurati mjesto na polici ili prozorskoj dasci, ali opet ne na direktnom suncu ili blizu izvora topline.

Na papiru sastavite plan vrta. Tako ćete biti sigurni koliko imate prostora za sadnju, i koje biljke možete kombinirati kako zbog dobrosusjedskih odnosa i izmjene usjeva, tako i zbog maksimalnog iskorištavanja prostora u vrtu.

Kako bih vam pomogla da što bolje isplanirate svoj vrt i dobijete ono najbolje od njega, upoznat ću vas s nekim od najvažnijih stavki prilikom vrtlarenja.

Zato, papir i olovku u ruke i krenimo u ovogodišnju avanturu 🙂