Kako jednostavno do kvalitetnog komposta

Kako jednostavno do kvalitetnog komposta

 

Tek kada počnete razvrstavati otpad shvatite koliko se zapravo organskog materijala baca u smeće. Prije nego što se upustite u avanturu stvaranja vlastitog crnog blaga, valja naučiti temelje kompostiranja i kako zapravo funkcionira složena hrpa organskog materijala.

Ponekad se postavlja pitanje zašto se neka hrpa raspadne brže, a neka sporije, te zašto neki materijali u hrpi ostanu nerazgrađeni?

 

Na što valja obratiti pozornost?

Važan je pravilan omjer. Pravilnim slaganjem kompostne hrpe postići će se brže raspadanje organskog materijala, ali vjerujem da ni vi, kao niti ja, pažljivo ne slažete sav prikupljeni materijal. Nikada nitko neće mjeriti točno određene količine pojedinog materijala u kompostnoj hrpi. Iskustvo kaže da je jednak omjer ugljika i dušika pravilo kvalitetnog raspadanja organskog materijala. Ali, kako to odokativno postići?

Raspada li se hrpa poprilično sporo, znači da je povećan sadržaj ugljika (lišća, slame, sijena, grana) . Takav problem rješava se dodavanjem materijala bogatog dušikom (trave, taloga kave, ostataka voća i povrća).

kompost

 

Koliko je zapravo komposta potrebno?

Svi govore kako je poželjno u vrt dodavati komposta, ali koliko ga je zapravo potrebno?

Koristite li kompost kao gnojivo, potrebno ga je na gredicu stavljati u sloju od oko 5 cm. Prihranjujete li neplodno tlo, tu će biti potrebna veća količina, odnosno debljina oko 5 do 10 cm. Želite li obogatiti već postojeće vrtne gredice, dodajte sloj oko 2 do 3 cm.

Najbolje vrijeme za rasipanje komposta po vrtnim gredicama je jesen, jer će se do proljeća povući u tlo. Ukoliko kompost rasipate po gredicama u proljeće, imajte u vidu da ga jako sunce može vrlo brzo isušiti, pa ga radije ukopajte u tlo.

S obzirom da se radi o isključivo organskom materijalu, u tlo se dodaje svake godine.

 

Kompostiranje u jesen

Iako je proljeće idealno vrijeme za slaganje kompostne hrpe, ustvari je jesen ta koja daje najviše materijala. Skupite sve otpalo lišće, te na njega nabacajte pokošenu travu i kuhinjske otpatke. Vilama nekoliko puta preokrenite hrpu i ostavite je do prve kiše, zatim je pokrijte kartonom i zaboravite na nju narednih mjesec dana. Tada je ponovo vilama preokrenite, odnosno narahlite. Imajte u vidu da će je, zbog vlažnih zimskih mjeseci, biti dobro okretati nekoliko puta do proljeća, kako bi se ubrzao proces raspadanja i spriječilo zbijanje materijala uslijed prekomjerne vlage.

U proljeće, kada sunce grane i uvjeti za sadnju postanu idealni, provjerite kompostnu hrpu. Ukoliko je rahla i ima miris po humusnom tlu, spremna je za korištenje.

Eto, ovo je osnova kompostiranja za sve one koji su se ikada zapitali kako pravilno do kvalitetnog materijala. Jednostavno, i bez puno filozofije, složili ste kompostnu hrpu, a u proljeće – radimo vlastiti kompostarnik…!