Koji vrstu rotkvice odabrati?

Koji vrstu rotkvice odabrati?

Raznih oblika, rotkvice su odličan dodatak jelima. Kako za uzgoj traže niže temperature i vlagu, rano proljeće i jesen idealni su za njihov uzgoj.

Možete ih uzgajati doslovno svugdje, u vrtu, teglama pa sve do prozorskih klupčica, a kako ih za konzumaciju ne treba puno, uvrstite ih među ostalo bilje.

Rotkvice je najbolje sijati u razmacima od 10 do 15 dana kako bi redovito dospijevale za berbu. Vrijeme dozrijevanja varira od 25 do 50 dana, ovisno o vremenskim prilikama. Vrlo je zahvalna biljka za sjetvu kao međukultura, odnosno, biljka koja popunjava prazno tlo na gredicama. Raste vrlo brzo i najbolja je kombinacija s mrkvom, salatom, rajčicama ili kupusnjačama.

Sjetva se obavlja u rano proljeće pri temperaturama oko 15C, na dubinu od 1cm. Ukoliko se sjeme posije pregusto, rotkvice tada treba prorijediti kako bi se formirale lijepe glavice. Da bi plod bio kompaktan i ukusan, tijekom rasta rotkvici valja osigurati dovoljno vlage. Tijekom vegetacije, gredicu je dobro zalijevati jednom tjedno.

Želite li produžiti vrijeme berbe, posijte nekoliko vrsti rotkvica. Za berbu je ova biljka spremna kada lišće naraste otprilike 10cm visine. Ali, ne zaboravite, rotkvica kao biljka iskoristiva je u cijelosti. Jede se i zadebljali korijen i mladi listovi koje možete pripremiti na salatu ili varivo.

Kako rotkvica ima antikancerogena svojstva, svakako bi se trebala naći na vašem tanjuru tijekom hladnijih mjeseci u godini.

Ovaj kratki vodič možete preuzeti klikom na: KOJU VRSTU ROTKVICE ODABRATI

Sjeme navedenih rotkvica možete kupiti u našem webshopu: www.vixa.com.hr