Kako do vode na prirodan način?

Kako do vode na prirodan način?

Ubrzani tempo života ne ostavlja vrijeme za hobi, a najčešće je upravo taj hobi antistresna terapija ubrzanog života. Međutim, vrlo često hobi postane opterećenje.

Svi se mi volimo hvaliti sa košarama punih plodova iz vrta, lijepim balkonskim cvijećem ili predivnim travnatim tepihom. Ali rijetko tko da pokaže trnoviti put do toga. Osim pomanjkanja vremena za obitavanje u vrtu, tu su i klimatske promjene, koje biljke tjeraju do krajnjih granica izdržljivosti.

U ljetnim mjesecima, kada termometar skoči gotovo do vrha, biljkama je neophodno osigurati optimalne uvjete za rast. Prioriteti su zaštita od bolesti, hranjiva i VODA. Bezbroj je pripravaka za zaštitu i prihranu, a što je s onima koji osiguravaju dovoljno vlage? Sustavi za navodnjavanje najčešće su komplicirani i, šalu na stranu, troše puno vode. Sve to poskupljuje sam uzgoj, pa se pitamo da li vlastiti uzgoj uopće ima smisla?

Kod mene je slučaj da je vrt preko tjedna prepušten sam sebi, a kada dođu ljetni mjeseci, uvijek prevlada želja za odlaskom na more. I svake godine uzastopno ponavljam istu grešku – ostavim ga bez vode, baš onda kada on to najviše treba.

Kako sam ove godine u vrtu kompletno okrenula priču i podigla uzdignute gredice, dobila sam priliku napraviti nešto novo. Tako sam u vrtu koristila zelene kocke, pahuljice i podlogu.

Sigurno se pitate što su to uopće kocke, pahuljice i podloga?

Ovi proizvodi Urbanscape-a novi su na našem tržištu, a kako u vrtlarstvu prakticiram isprobavati nove stvari, učinili su mi se idealnima. Naime, radi se o kamenoj vuni, što znači da je to potpuno prirodni proizvod bez umjetnih dodataka. Sastoji se od vulkanskih stijena (dolomita, dijabaza, bazalta), pa samim time nije štetan za okoliš. Velika sposobnost zadržavanja vode, jednostavnost uporabe i bolji rast biljaka samo su neke od prednosti ovog proizvoda.

18360777_1823945877621173_662301864_n

Dolaze u tri oblika:

  • podloga – koristi se za ozelenjivanje, ukorjenjivanje trave, te kao podloga za uzdignute gredice
  • kocke – koriste se za uzgoj bilja u lončanicama, za sadnju voćaka i živih ograda
  • pahuljice – koriste se za oplemenjivanje vrtne zemlje, te manjih lončanica, naročito onih sa osjetljivim biljem

Prije gotovo tri mjeseca pisala sam ponešto o tome i napravila mali eksperiment. Pokušala sam uz pomoć zelenih kocki uzgojiti presadnice čilija. Na slici možete vidjeti kako danas izgledaju u usporedbi s onima uzgojenim klasičnim putem u supstratu. (http://maricavrtlarica.com/kocke-i-pahuljice-u-vrtu/ )

18516260_1833943179954776_766244692_n

Lijevo je chilli uzgojen klasičnim putem u supstratu, a desno je chilli uzgojen sjetvom u zelene kocke. Poznato je da su paprike ljubitelji vode, pa je i razlika očita 🙂

U narednim tekstovima moći ćete vidjeti uporabu svakog od ovih proizvoda.

Proizvode možete nabaviti u webshopu: www.vixa.com.hr