1. POGLAVLJE: SJETVENA SEZONA-Sjeme

1. POGLAVLJE: SJETVENA SEZONA-Sjeme

 

KAKO DO USPJEŠNOG UZGOJA BILJA IZ SJEMENA

Krenuti u uzgoj vlastitih biljaka iz sjemena vrlo je jednostavno, ali postaje zastrašujuće, čak obeshrabrujuće kada se prisjetimo svih koraka koje trebamo učiniti na putu do uspješnog uzgoja. Ovaj kratak vodič neka bude podsjetnik koji će vam pomoći da uspješno započnete vrtlarsku sezonu.

Već u veljači započinje sezona. Ona zapravo nikada ne prestaje, ali u veljači započinje konkretno planiranje, skupljanje materijala kao i sama sjetva.

Iz sezone u sezonu početak postaje sve lakši, ali neki koraci se ne smiju preskakati. Ako ste jedan od onih vrtlara koji ovaj početak radije preskoče i kupe svoje sadnice u vrtnom centru, u narednim tekstovima bit će vrlo korisnih informacija i za vas.

Prva stvar na koju morate obratiti pozornost prilikom uzgoja biljaka iz sjemena u zatvorenom, je količina svijetla koju im možete pružiti. Sunčani prozori okrenuti prema jugu zadovoljit će potrebe. Međutim, ako niste sretnik koji ima idealnu poziciju za svoje mlade biljčice, morat ćete posegnuti i za umjetnim osvjetljenjem. O tome ćemo također u narednim tekstovima.

Sigurna sam da je nemoguće pronaći dva vrtlara koji svoje sjetve u zatvorenom započinju na isti način, kao niti daljnji uzgoj. Zato u nastavku donosim način uzgoja koji kod mene već godinama uspješno funkcionira.

 

KADA ZAPOČETI SJETVU?

Početak sjetve razlikuje se od mjesta do mjesta. Nekakav prosjek se uzima krajem veljače i u ožujku, ali to varira od podneblja u kojem živite. Naime, početak sjetve trebao bi se računati prema datumu zadnjeg mraza u vašem području. U kontinentalnom dijelu taj datum je sredina svibnja (tzv. „Ledeni sveci“), u priobalju kraj ožujka (tzv. „Marčane bure“), a u gorskom dijelu to je sredina lipnja.

 

POLICE ZA POSIJANE POSUDE?

Police na kojima ćete držati sjetvene posude, a kasnije i same presadnice odredit će mnogo stvari. To je veličina eventualne umjetne rasvjete, količina posijanih i kasnije rasađenih biljaka, te ostala oprema. Materijal police odredite sami. Ona može biti metalna, drvena ili plastična, svejedno, važno je da bude funkcionalna i pristupačna za što ćete je koristiti.

 

PRIBOR ZA SJETVU

Već u samom startu, prije ikakve sjetve, prikupite sav potrebni materijal. Tako ćete si tako osigurati bezbrižnu sezonu, bez trčanja po vrtnim centrima onda kada sav materijal već bude rasprodan. Od pribora je poželjno nabaviti:

• aluminijska folija za područja slabog osvjetljenja

• fluorescentne svjetiljke s balastima

• fluorescentne žarulje punog spektra (2 žarulje po balastu), preporučujem 32 vata, t8 žarulje

• vijke za žarulje za drvene police ili karabinere za žičane police (2 po osvjetljenju)

• ventilator

• toplinska prostirka za sadnice (najmanje jedna po polici)

• termometar / monitor vlažnosti

posude za sijanje

• plastične kutije za sjetvene posude

sjemenke

sjetveni supstrat

• prskalica

• zalijevalica

štapići za označavanje

• olovka

• vrtne rukavice (neobavezno)

• plastična folija ili plastične kupole za klijanje kako bi se pokrile sjetvene posude

tekuće organsko gnojivo

sredstvo za zaštitu biljaka

žute ljepljive pločice

vrtne škare

 

VODIČ ZA POČETAK SJETVE

 

1. PRIPREMITE POLICE

Sklopite police i postavite ih na ravno mjesto u prostoriju sa što više dnevne svjetlosti. Ukoliko vaša prostorija nema potrebnu dnevnu svjetlost, stranice police ili zidove oko nje prekrite aluminijskom folijom kako bi se odrazilo što više svjetlosti.

2. POSTAVITE SVIJETLO

Montirajte lampe uz pomoć vijaka ili nekog drugog pričvrščivaća, a uz policu montirajte i ventilator.

3. KONTROLIRAJTE TEMPERATURU I VLAGU

Prema potrebi na svaku policu postavite toplinske prostirke (koristit će i stare božićne lampice), a uz policu postavite i termometar. Idealna temperatura za početak sjetve je oko 20C. Ukoliko sjetvene posude držite u maloj prostoriji, tada koristite grijalicu. Što se tiče vlažnosti, sadnice preferiraju vlažnost od 50% do 70%. Zrak u zatvorenom prostoru obično je suh, pa u sobi držite bocu s raspršivačem u slučaju da trebate vlažiti zrak.

4. PRIPREMITE MATERIJAL ZA SJETVU

Posložite sav materijal za početak sjetve. Pripremite pladnjeve, pokrivala, sjetvene posude, sjeme, mješavinu supstrata, označivače, olovku, kantu za zalijevanje i rukavice u blizinu svog radnog prostora.

5. PRIPREMITE SUPSTRAT ZA SJETVU

Iako se na tržištu mogu pronaći gotovi supstrati za početak sjetve, osobno mi se boljim pokazala vlastita mješavina gotovog supstrata, kokosovih vlakana i pjeskovitog zeolita. Omjer koji koristim je: 20L gotovog supstrata + 10L kokosovih vlakana + 1 kg zeolit Klinosand. Višak supstrata poželjno je osušiti i hermetički zatvoriti do sljedećeg korištenja.

6. PRIPREMITE SJETVENE POSUDE

Pripremljene posude do vrha napunite supstratom. Dnom druge posude utisnite supstrat koji bi tada trebao biti ½ ili 1/3 od vrha posude. Tada ostatak posude napunite sa još supstrata do vrha i nježno pritisnite prstima, ne prejako.

7. ODABIR SJEMENA

Odaberite sjeme koje će odgovarati vašim uvjetima uzgoja. Uvijek uzgojite više biljaka od potrebnog, jer se vrlo često dogodi da se prilikom presađivanja biljke oštete ili ne uspiju sve planirane.

8. SJETVA

Sjeme treba posijati dvostruko dublje od njegove veličine. Sijte najmanje dvije sjemenke po sjetvenoj rupici. Neka vam obična drvena olovka bude pripomoć u sjetvi. Sitno sjeme, poput salate, sije se pomiješano sa površinskim slojem supstrata i ne zakopava se.

9. OZNAKE

Posijane posude treba obavezno označiti. Nakon što sjeme nikne, većina biljaka će izgledati isto. Kako bi se spriječila situacija da biljke pomiješamo, sjetvene posude odmah nakon sijanja označite štapićima na kojima ste napisali ime posijane biljke i datum sjetve.

10. NATAPANJE

Dno posijanih posuda uronite u mlaku vodu i pustite da supstrat u njima upije vode koliko treba.

11. PRSKANJE

Posijane posude redovito prskajte nekom vrstom prskalice, jer ako ih zalijevate mlazom vode postoji mogućnost da sjeme izađe na površinu.

12. POKRIVANJE POSUDA

Sjetvene posude pokrijte prozirnom folijom ili nekom vrstom kupole i smjestite na pripremljenu policu. Ova radnja će sjeme održati u toplim i umjereno vlažnim uvjetima, te povećati klijavost.

13. GRIJANJE PROSTORIJE

U prostoriju gdje držite sjetvene posude smjestite termometar, te redovito provjeravajte toplinu. Prema potrebi prostoriju više grijte ili prozračujte. Svijetlo i ventilator neće biti potrebni sve dok sjeme ne proklija.

14. SVAKODNEVNA KONTROLA

Svakodnevno kontrolirajte klijavost sjemena. Na kratko podignite foliju ili kupolu kako bi se izbjegla kondenzacija. Nakon što sjeme proklija, odmah uklonite pokrivala.

15. SVIJETLO

Nakon što sjeme proklija, postavite vremenski senzor za osvjetljenje i ventilatore, kako ne biste imali svakodnevnu brigu oko toga. „Toplim“ biljkama potrebno je minimalno 12 sati svijetla dnevno, što bi značilo da namjestite vremenski senzor za svijetlo od npr. 6 sati ujutro do 21 sat navečer. Napomena je da kako bi lampe imale efekta, moraju se postaviti 10 cm iznad sadnica. Visinu prilagođavate kako biljke rastu.

16. ZALIJEVANJE

Nakon što su sadnice pod svijetlom i ventilatorom, treba često provjeravati da li se supstrat osušio. Prije ponovnog zalijevanja treba supstrat pustiti da se osuši kako bi se spriječila pojava gljivičnih bolesti, bolesti uobičajene kod sadnica s previše vlage. Sadnice zalijevajte odozdo, umjesto odozgo, i to natapanjem sadnica u posude sa odstajalom vodom sobne temperature.

SAVJET: Pospite cimet po površini supstrata oko sadnica. Tako ćete smanjiti širenje gljivica. Cimet je prirodni fungicid koji ne šteti zdravim sadnicama.

17. PRORJEĐIVANJE

Sadnice se moraju prorijediti nakon što se pojave prvi pravi listovi. Ako u sjetvenoj posudi ima više biljčica, uklonite sve one osim najjačih i najzdravijih. Koristite vrtne škare kako biste odrezali slabije i spororastuće biljke i to na razinu tla. Nemojte ih izvlačiti jer na taj način možete poremetiti osjetljiv korijenski sustav preostalih mladica.

18. PRIHRANA

Kada se pojave prvi listići, sadnica se još uvijek hrani tvarima iz sjemena, te ne zahtjeva dodatnu prihranu. Međutim, kada se pojave prvi pravi listovi, znak je da je sadnica iskoristila hranjive zalihe i da joj je potrebna dodatna prihrana. U tom slučaju najbolje je koristiti namjenska tekuća gnojiva.

19. RASAĐIVANJE

Kako sadnice rastu, možda će im biti potrebno presađivanje u veće posude. Kada dobiju drugi par pravih listova, a do presađivanja na otvoreno je više od tjedan dana, vrijeme je za rasađivanje. Imajte na umu da teglice zauzimaju više prostora i možda se neće moći sve smjestiti pod svijetlo. Zato ih rotirajte između umjetnog svijetla i osunčanog prozora.

20. PRILAGODBA

Kod uzgoja biljaka iz sjemena, najvažniji korak je prelazak sadnica na otvoreno. Tjedan dana prije nego što sadnicu planirate presaditi na otvoreno, mora proći korak prilagodbe. Smjestite ih na mjesto zaštićeno od kiše, vjetra i jakog sunca.

Postupak prilagodbe:

1.dan: sadnice postavite na sjenovito mjesto i ne zaboravite ih unijeti u zatvoreno noću

2.dan: postavite ih na sunčano mjesto 2-3 sata, a zatim ostatak dana vratite u hladovinu, preko noći ih unesite u zatvoreno

3.dan: povećajte na 5 sati sunčeve svjetlosti, unoseći ih u zatvoreno preko noći

4.dan: povećajte na 7 sati sunčeve svjetlosti, unoseći ih u zatvoreno preko noći

5.dan: povećajte na 9 sati sunčeve svjetlosti, mogu ostati vani preko noći ako temperature nisu ispod 15C

6.dan: ostavite sadnice cijeli dan na suncu i preko noći vani

7.dan: presadite ih u vrt ako se vrijeme smirilo i ne najavljuju se velike promjene. U protivnom pričekajte

21. PRESAĐIVANJE

Gredice na koje namjeravate posaditi uzgojene presadnice pripremite tako da tlo narahlite i ukopate potreban organski materijal (kompost, gnojivo, zeolit…)

Napomena: sadnicu nikada nemojte povlačiti iz posudice prilikom presađivanja. Teglicu okrenite naopako i tapšanjem dlanom o dno posude, drugom rukom nježno izvadite biljku.

Biljku dobro zalijte i prirhranite razrijeđenim tekućim gnojivom.

22. ZAŠTITA OD HLADNOĆE

Ako se temperature naglo spuste, budite spremni zaštititi novo zasađene sadnice i to agrotekstilom, kantama, improviziranim tunelima…

 

____________________________________________________

 

PITANJE: Što ako sam propustio datum početka sjetve, a svejedno želim tu biljku u svojem vrtu?

ODGOVOR: Ako ste propustili vrijeme sjetve za određeni usjev, ne brinite. Gotovo za svaku biljku postoji period od najmanje četiri tjedna za početak sjetve.

 

ŠTO UZGAJATI AKO SAM TOTALNI POČETNIK?

Budite otvoreni za eksperimentiranje, jer tako ćete najbolje vidjeti što raste na vašem području. Jedina i najvažnija stvar koju morate znati prije početka sjetve je datum posljednjeg mraza.

Evo i nekoliko biljaka koje je vrlo lako uzgojiti:

  • Rotkvica – posijte je početkom ožujka
  • Mrkva – posijte je početkom ožujka
  • Salata – posijte je početkom ožujka
  • Krastavci – posijte ih na otvoreno krajem travnja
  • Tikve i tikvice – posijte ih na otvoreni tijekom travnja
  • Rajčice – u zatvorenom krenite sa sjetvom u ožujku
  • Paprike – u zatvorenom krenite sa sjetvom u veljači
  • Luk – posadite ga na otvoreno u ožujku
  • Krumpir – može se saditi na otvoreno krajem travnja i početkom svibnja
  • Grah i mahune – može se saditi na otvoreno krajem travnja, početkom svibnja