3. POGLAVLJE – CVJETNJAK – BILJKE U SJENI

3. POGLAVLJE – CVJETNJAK – BILJKE U SJENI

BILJKE U SJENI

I dok je sa biljkama na osunčanim područjima vrlo jednostavno, one u sjeni pričaju neku sasvim drugu priču. Na žalost, bez dobrog znanja i iskustva, nemoguće je uspješno zasnovati cvjetnjak koji je svega samo nekoliko sati dnevno na suncu ili uopće nije.

Međutim, mnogo je izbora biljaka upravo za te sjenovite dijelove vrta, što trajnica ili jednogodišnjih biljaka.

Većina ovih biljaka je odbojna za divljač, ali zbog svog izgleda bit će primamljiva za susjede. Savršenom kombinacijom stvorit ćete spektakularan dio vrta koji će privlačiti poglede.

Za početak je preporuka ne natrpavati sjenovito područje biljkama. Naročito ako ste vrtlar početnik. Kako su lisnate biljke idealne za sjenovita područja, sva tajna u kombiniraju je u boji listova. Dobro je znati kako će odrasla biljka izgledati, koje će biti boje i koliko velika će narasti.

Kod odabira biljaka pripazite na one invanzivne vrste. U ovu kategoriju spadaju paprati. Vrlo se brzo šire i mogu postati toliko invanzivne i ugušiti ostale biljke. Ukoliko ih ipak odaberete za svoj cvjetnjak, imajte na umu da ćete takvu gredicu redovito morati kontrolirati i prema potrebi prorijeđivati.

Sjenoviti cvjetnjak je zapravo dio vrta koji, ako se zasnuje kako treba, iziskuje najmanje truda. Kada ga jednom u proljeće malčirate, tijekom sezone će tražiti vrlo malo zalijevanja i plijevljenja.

Ali za početak razjasnimo dva različita pojma: sjena i polu-sjena.

Sjenovito područje znači da na tom području sunčeve zrake obasjavaju biljke manje od 2 sata dnevno, dok se na polu sjenovitom području to vrijeme povećava na 2 do 4 sata.

Problem sjenovitih cvjetnjaka je vlažno tlo i pojava puževa. Njih je poželjno kontrolirati piljevinom, usitnjenim ljuskama jaja, ili nekim gotovim preparatom.

 

U nastavku predlažem biljke koje je vrlo lako uzgojiti, jeftine su u nabavi, a krajnji rezultat je očaravajuć:

HOSTE

Ovisno o boji lišća, hoste će vrlo uspješno rasti u sjeni. Što je lišće svjetlije to je veća otpornost na sunčeve zrake. Ova je biljka poželjna u vrtu jer ne poznaje bolesti, a od nametnika je jedino napadaju puževi. Lako se razmnožava dijeljenjem, pa već nakon nekoliko godina od samo jedne sadnice možete stvoriti pravi mali zeleni raj.

VODENIKE

Jednostavne za uzgoj, vrlo dobro podnose sjenovita područja, a zbog velikog spektra boja u kojima dolaze dat će šarenilo sjenovitom dijelu cvjetnjaka. Jednogodišnja je to biljka koja ne zahtjeva uklanjanje ocvalih cvjetova, jer se sama čisti. Jedino što traži je redovito zalijevanje, odnosno umjereno vlažan supstrat, što je čini idealnom biljkom za popunjavanje sjenovite gredice od proljeća pa sve do kasne jeseni.  Vrlo su otporne na bolesti, pa nema neke pretjerane brige oko njih.

HORTENZIJE

Hortenzije su trajne biljke koje vole jutarnje sunce i popodnevni hlad. Svojim prepoznatljivim kuglastim cvjetovima uljepšavaju gredice od proljeća pa sve do jeseni, a ostavimo li ih na biljci, bit će ukras i tijekom zime. Ne obolijevaju i nemaju štetnika što ih čini vrlo poželjnima za uzgoj, uz jednu jedinu manu što im za rast treba osigurati dovoljno prostora jer osim u visinu rastu i u širinu.

BEGONIJE

Još jedna vrlo zahvalna jednogodišnja cvjetnica koja voli sjenovita područja. Zbog niskog rasta idealne su za rubne gredice kao i za sadnju u teglama. Potrebno je tlo oko njih održavati umjereno vlažnim.

PAPRATI

Bezbroj je vrsti paprati, a prošetate li šumom možete primijetiti da je paprat sastavni dio sjenovitih područja. Zbog svoje intenzivne zelene boje koja traje cijele godine i tolerancije na niske temperature ova je biljka idealna za sjenovita područja. Ono što traže od vas je vlažno tlo i bogato organskim materijalom.