3. POGLAVLJE-CVJETNJAK-BILJKE IZ SJEMENA

3. POGLAVLJE-CVJETNJAK-BILJKE IZ SJEMENA

UZGOJ CVIJEĆA IZ SJEMENA

Većinu je cvijeća vrlo jednostavno uzgojiti iz sjemena. Onaj pravi izazov koji se postavlja pred vas je kada i kako posijati sjeme. Vrlo često se dogodi da se nađemo sa većom količinom šarenih paketića sjemenja a ne znamo od kuda započeti.

Na paketićima sjemena gotovo nikada nije navedeno da li sjeme klija na svijetlu ili u mraku, te da li je za uzgoj u zatvorenom potrebna umjetna rasvjeta ili nije. Kako biste izbjegli početničke greške, započnite godinu – dvije sa sjetvom vrlo jednostavnih jednogodišnjih cvjetnica. Međutim, bez obzira uzgajate li one jednogodišnje i jednostavne cvjetnice ili višegodišnje, donosim vam nekoliko savjeta koji će pomoći da uzgoj bude uspješan:

  • Veličina sjemena – o ovome ovisi sam početak sjetve. Naime, krupno sjeme se ukopava u supstrat, a ono sasvim sitno najčešće se miješa sa pijeskom te se tek onda posipava po površini supstrata i ne pokriva se
  • Klijavost – većina sjemena traži potpuni mrak za klijanje, ali ima i onog koje klija isključivo na svijetlu. Neko sjeme prije sjetve, zbog debelog omotača, iziskuje namakanje. Pojedinom sjemenu da bi proklijalo treba neko vrijeme. Neko sjeme će proklijati kroz 10 dana, a nekom će trebati i oko 4 tjedna
  • Od klijanaca do cvijeta – ova je informacija najčešće navedena na paketiću sjemena, a u pravilu do prvog cvijeta kod jednostavnih cvjetnica prođe oko 60-80 dana

KAKO POSIJATI SJEME CVIJEĆA U ZATVORENOM

Sjetvena posuda mora imati na dnu drenažne rupice kako se voda ne bi zadržavala. Sjeme se sije u mješavinu supstrata napunjenu do ¾ sjetvene posude. Ovisno o veličini, sjeme se sije na površinu supstrata i ovisno o njegovoj veličini se pokriva (ili ne pokriva) zemljom. Posijano sjeme je potrebno zaliti. U tu svrhu najbolje je koristiti prskalicu kako se pod velikim mlazom iz kante za zalijevanje sjeme ne bi ispralo. Sjetvene posude potrebno je pokriti prozirnom folijom na čijoj se površini napravi nekoliko rupica kako bi biljke mogle disati. Posijane biljke potrebno je održavati na toplom mjestu na oko 22-24C, a kada biljke proklijaju, treba smanjiti temperaturu na oko 20C. Prije presađivanja na otvoreno biljke je potrebno priviknuti na vanjske uvjete, a presaditi ih je poželjno tek kad prođu opasnosti od mraza.

KAKO POSIJATI SJEME CVIJEĆA NA OTVORENOM

Tlo je prije sjetve potrebno prekopati na dubinu od 15cm, dodati organskog materijala i fino izraditi površinu. Sjeme se sije prema uputama na paketiću (u redove, omaške ili samo po površini). Posijano područje ne zaboravite označiti. Kod zalijevanja posijanog sjemena koristite se vrtnim crijevom sa nastavkom prskalice ili kantom za zalijevanje sa ružom. Klijanje sjemena na otvorenom može potrajati oko tri tjedna. Nakon klijanja potrebno je redovito zalijevanje. Ne zaboravite na upotrebu organskog gnojiva kada biljke krenu stvarati cvjetove.

JEDNOGODIŠNJE ILI VIŠEGODIŠNJE CVIJEĆE?

Jednogodišnje cvijeće je istinski ukras svakog vrta. Većina jednogodišnjeg cvijeća se sama zasijava ukoliko to dopustite nakon sezone cvatnje. Nemajte brigu da će se toliko razmnožiti da će ugušiti vaš cvjetnjak, jer mladice je vrlo lako prorijediti i presaditi na željeno mjesto. Jednogodišnje cvijeće vrlo brzo raste, pa cvatnju možete očekivati već za nekoliko tjedana nakon sjetve.

Većina višegodišnjeg cvijeća uopće ne cvjeta prve sezone. Prve sezone ove biljke jačaju korijen i lisnu masu. Ponekad možete i prevariti biljku pa je posijati u jesen kada će ona zimu doživjeti kao stanje mirovanja a proljeće kao novu, drugu sezonu kada će krenuti stvarati cvjetove. A ponekad ćete jednostavno morati biti samo strpljivi. Jednom kada se ukorijene, višegodišnje cvjetnice će krenuti cvasti ali i rasti veće i zdravije svake godine.