Vrtlarim uz PEVEX – uređenje povrtnjaka

Vrtlarim uz PEVEX – uređenje povrtnjaka

Uzdignute gredice daju bezbroj prednosti nad onima klasičnim, ali imaju i svoju veliku manu, a to je propadanje drvenog okvira. Uslijed vremenskih prilika, rok trajanja drva kao okvira, ma koliko god se trudili zaštititi ga, iznosi oko 4 godine.

 

Onim mojima u vrtu rok trajanja je bio 3 godine i došlo je vrijeme za zamjenu. Osim toga, na vrtnim puteljcima korov je sve više bujao, pa ga je trebalo ukrotiti.

Korovu sam doskočila tako što sam između gredica postavila pokrivnu foliju, a na nju deblji sloj šljunka.

Nove gredice znatno su niže od onih dosadašnjih jer u novom vrtu bitna mi je urednost i vizualna odvojenost zemlje od puta. S obzirom da na dnu gredice ne postoji nikakva barijera, biljkama je visina skoro pa nebitna. Bit će tu i viška zemlje, kojeg ću iskoristiti na kraju vrta.

Za okvire gredica koristila sam građevinske štafle, piljene na dimenziju starih gredica (200×120 cm). Drvo je zaštićeno bojom za drvo u tamnije zelenoj, maslinastoj nijansi. Okviri su osim vijcima dodatno učvršćeni i ljepilom za drvo.

Stare gredice uklonjene su iz povrtnjaka, a višak pokrivne folije sproveden je unutar okvira novih gredica kako bi zaštitio drvo od izravnog doticaja sa zemljom. Višak folije odrezan je do samog gornjeg ruba kako vizualno ne bi nagrđivao povrtnjak.

Svake sezone gredice prihranim nekom vrstom organskog dehidriranog gnojiva. Ove godine odlučila sam se za praškasti oblik, jer će mu djelovanje biti znatno brže od onog peletriranog, a opet sporije od onog u tekućem obliku.

Kako godinama vodim bitku sa divljači u vrtu, uvjerila sam se da ograda ne pomaže, zato je gredice potrebno dodatno zaštititi. S plastičnim cijevima za vodu (dužine 200 cm), nataknutima na ankere (40cm) koji su postavljeni u same kutove gredica, dobila sam lukove dovoljne visine za rast biljaka do 60 cm.

Preko lukova koristila sam zaštitnu mrežu za ptice koja će biti dobra zaštita od divljači, a ujedno propusna za oprašivače.

Vratimo se na višak zemlje iz gredica. S njim sam na kraju vrta stvorila klasičnu gredicu širine 200 x 700 cm. Površina je pokošena sasvim do zemlje. Na nju je u širini od 50 cm postavljen karton, a ostatak je prekriven pokrivnom folijom. Preko kartona i folije navezen je višak zemlje iz gredica. I tu sam zemlju prihranila praškastim gnojivom, te posadila ove sezone samo dvije „sestre“ – kukuruz šećerac i razne tikve. Naravno da je i tu gredicu trebalo zaštititi od divljači.

 

Ovako izgleda moj povrtnjaka po gredicama:

1.       Patišoni i žute tikvice

2.       Krastavci, kopar, cucamelon, borač, suncokret

3.       Patlidžani, grah mungo, grah azuki, ljupčac, menta

4.       Paprika, luk, mrkva

5.       Kupus, luk, blitva

6.       Zelene tikvice

7.       Kelj nero di toscana, ruski kelj, obični kelj, mahune

8.       Rajčica, salata, bosiljak, majčina dušica, origano

9.       Rajčica, blitva, bosiljak, origano, mažuran

10.   Rajčica, salata, bosiljak, vlasac

11.    Tikve i kukuruz