VRTLARENJE PREMA MJESECU

VRTLARENJE PREMA MJESECU

Je li sadnja po Mjesecu korisna ili jednostavno praznovjerje? Kada razmislite o gravitaciji koje Mjesec ima na plimu i oseku, možete početi razmišljati kako bi mjesečeve mijene mogle utjecati na rast biljaka.

 

Jeste li isprobali vrtlarstvo uz Mjesec? Iako lunarno vrtlarstvo svake godine postaje sve popularnije, to nije nikakva nova metoda vrtlarstva. Planiranje vrtnih aktivnosti prema mjesečevim fazama seže u vrijeme kada su najpouzdaniji kalendar bili upravo mjesec i zvijezde.

 

Najjednostavniji način da uskladite svoje vrtlarske aktivnosti s Mjesecom je praćenje ciklusa rasta i opadanja. Malo složenija metoda uključuje praćenje četvrtina mjesečevog ciklusa.

 

Prije nego što krenemo o detaljima kako vrtlariti uz Mjesec, trebala bih napomenuti da se u ovom postu ne radi o tome funkcionira li vrtlarstvo uz Mjesec zapravo. Ovaj post govori o tome kako implementirati lunarno vrtlarstvo u svom vrtu ako ste se odlučili da je to način vrtlarenja koji vama odgovara.  

 

 

Osnova vrtlarstva prema Mjesecu: ciklusi rasta i opadanja

Najjednostavniji način vrtlarstva uz Mjesec je sadnja jednogodišnjih biljaka tijekom rastućeg Mjeseca i dvogodišnjih i višegodišnjih biljaka tijekom Mjeseca u opadanju.

 

Ovaj sustav je najlakši način da počnete s vrtlarstvom prema mjesečevom ciklusu jer ga je prilično jednostavno slijediti. Sve što trebate učiniti je pogledati je li mjesec u porastu ili opadanju i krenuti na posao.

 

Imajte na umu da je neko “godišnje” povrće zapravo dvogodišnje. Biljke poput mrkve i mnogih drugih korjenastih povrtnica spadaju u ovu kategoriju. Prve godine proizvode korijen, a druge godine proizvode sjeme. Razjasnite koji su vaši usjevi jednogodišnji, a koji dvogodišnji ili višegodišnji prije nego što krenete u sadnju po ovom principu.

 

Vrtlarenje za vrijeme rastućeg Mjeseca

Za vrijeme rastućeg Mjeseca dok je svjetlost sve veća, posijte i presadite cvjetnice i druge biljke kratkog vijeka s kojih ćete ubrati lišće, sjemenke, cvijeće ili plodove. Mjesec koji raste također je dobro vrijeme za dodavanje tekućih gnojiva u svoj vrt. Također, povećani protok vlage u trajnim biljkama čini dobar trenutak za vrijeme rastućeg Mjeseca za cijepljenje grmlja i drveća.

 

Vrtlarstvo tijekom padajućeg Mjeseca

Za vrijeme opadajućeg Mjeseca, dok se svjetlost smanjuje, sijte biljke koje ovise o snažnom korijenskom sustavu kao što su korjenasti usjevi i trajnice. Orezivanje se također može završiti tijekom Mjeseca u opadanju u periodima mirovanja u godini kada je protok soka smanjen.

 

Sljedeći korak: Vrtlarstvo u četvrtinama

Želite li detaljnije razraditi svoje vrtlarenje po Mjesecu to će uključiti podjelu vrtnih zadataka na četvrtine mjesečevog ciklusa, a ne samo na Mjesec koji raste i opada.

 

  1. četvrtina:

Mlad Mjesec je savršeno vrijeme za sadnju jednogodišnjih biljaka koje se uzgajaju zbog lišća i stabljike. Ovo je razdoblje izvrsnog rasta listova jer je svjetlost niska, ali se povećava. Za vrijeme mladog Mjeseca sadite lisnato zeleno povrće poput zelene salate, špinata i kelja, kao i mnogo začinskog bilja.

 

  1. četvrtina:

Druga četvrtina je izvrsno vrijeme za sadnju jednogodišnjih plodonosnih biljaka koje rastu iznad zemlje. Ovo je razdoblje proizvodnje plodova na mnogim biljkama kako se svjetlost povećava. Tijekom ove četvrtine posadite tikvice, grah, grašak, papriku i rajčicu (povrće sa sjemenkama u sebi).

 

  1. četvrtina:

Pun Mjesec je najbolje vrijeme za sjetvu korjenastog povrća i trajnica. Ovo je razdoblje snažnog rasta korijena dok se energija uvlači u tlo. Za vrijeme punog Mjeseca sadite korjenasto povrće poput krumpira, luka i mrkve, kao i trajnice poput voćaka, rabarbare, šparoga i lukovica.

 

  1. četvrtina:

Zadnja četvrtina je najbolje vrijeme za održavanje vrta. Ovo je vrijeme odmora za biljke, kada je sjetva i sadnja pauzirana. Dovršite svoje poslove u vrtu kao što su pravljenje komposta, plijevljenje korova, malčiranje i berba.

 

Već sam spomenula da je Mjesečev ciklus podijeljen na četvrtine, ali kada mjesec prelazi iz jedne faze u drugu, (otprilike svakih 7 do 8 dana) mjesec je prazan i to 12 sati prije i 12 sati nakon prijelaza.

 

Za to vrijeme najbolje je izbjegavati sjetvu, sadnju ili rezidbu. Umjesto toga tijekom ovog praznog razdoblja, dobro je njegovati tlo ili obavljati druge poslove u vrtu poput planiranja. Uvijek postoji nešto što treba isplanirati i često se uhvatimo da si kažemo da nemamo vremena, zato su ove praznine savršen trenutak upravo za to.

 

Ovo je osnovni vodič za otkrivanje tajni vrtlarstva prema Mjesecu. Iskušajte ove provjerene vrtlarske trikove kako biste ove sezone iskoristili sve vrijednosti svog vrta.

 

Lagano, jednostavno i zabavno, zar ne? Zato preuzmite kalendar Mjesečevih mijena za 2022. godinu i krenite u novu sezonu.

 

  1. četvrtina

2. četvrtina

3. četvrtina

4. četvrtina

Sije. 2, 19:35

Sije. 9, 19:13

Sije. 18,  00:51

Sije. 25,  14:42

Velj. 1,  06:49

Velj. 8,  14:51

Velj. 16,  17:59

Velj. 23,  23:34

Ožu. 2,  18:38

Ožu. 10,  11:46

Ožu. 18, 08:20

Ožu. 25, 06:39

Tra. 1, 08:27

Tra. 9,  08:48

Tra. 16,  20:57

Tra. 23,  13:58

Tra. 30,  22:30

Svib. 9,  02:22

Svib. 16,  06:15

Svib. 22, 20:44

Svib. 30,  13:32

Lip.  7,  16:49

Lip.  14,  13:52

Lip.  21,  05:11

Lip.  29,  04:53

Srp. 7,  04:14

Srp. 13,  20:38

Srp. 20,  16:19

Srp. 28,  19:55

Kol. 5, 13:07

Kol. 12, 03:36

Kol. 19, 06:36

Kol. 27,  10:16

Ruj.  3,  20:08

Ruj.  10,  11:58

Ruj.  17,  23:52

Ruj.  25, 23:54

List. 3,  02:15

List. 9, 22:54

List. 17,  19:16

List. 25,  12:48

Stud. 1,  07:38

Stud. 8,  12:02

Stud. 16,  14:29

Stud. 23,  23:57

Stud. 30,  15:38

Pros. 8,  05:09

Pros. 16, 09:59

Pros. 23, 11:17

Pros. 30, 02:22

 

 

SIJEČANJ

Uzlazni mjesec

Sije/sadi se: Bosiljak, paprika, patlidžan, begonija, cinerarija, karanfil, petunija, ukrasna kadulja, jednogodišnje biljke za cvijet

 

Silazni mjesec

Sije/sadi se: Zelena salata, radič, rotkvica

 

U vrtu: Obrezivanje stabala uklanjanjem suhih i beskorisnih grana. Orezati ruže.

 

Berba mjeseca:

Kupusnjače (brokula, kelj, prokulice, kupus), radič, poriluk, rukola, rotkvica.

 

 

VELJAČA

Uzlazni mjesec

Sije/sadi se: Bosiljak, paprika, rajčica, patlidžan, začinsko bilje poput timijana, lavanda, gorušica, begonija, cinerarija, karanfil, petunija, ukrasna kadulja, jednogodišnje biljke za cvijet.

 

Silazni mjesec

Sije/sadi se: Celer, salata glavatica, ljutika, luk, zelena salata, radič, špinat, matovilac, blitva, grašak, mrkva, peršin, rotkvica, rukola.

 

U vrtu: Obrezivanje stabala i grmlje koje je cvalo u prosincu i siječnja. Obrežite ružu, božićnu zvijezdu i hortenziju. Orezati i urediti živice.

 

Berba mjeseca:

Kupusnjače (brokula, kelj, prokulice, kupus), poriluk, radič, rukola, peršin, rotkvica, matovilac.

 

 

OŽUJAK

Uzlazni mjesec

Sije/sadi se: Lubenica, bosiljak, krastavac, dinja, tikve, tikvica, paprika, rajčica, patlidžan, grah, grašak, začinske biljke, jednogodišnje cvatuće biljke – neven, kadifa, mak, lepa kata, noćurak, dalija, lepi dečko, petunija, cinija.

 

Silazni mjesec

Sije/sadi se: Celer, endivija, proljetni kupus, luk, salata glavatica, radič, špinat, matovilac, blitva, grašak, mrkva, peršin, rotkvica.

 

U vrtu: Rezidba ruža, završite orezivanje drveća i listopadnih grmova.

 

Berba mjeseca:

Poriluk, radič, špinat, matovilac, salata, peršin, rotkvica.

 

 

TRAVANJ

Uzlazni mjesec

Sije/sadi se:  Lubenica, dinja, tikve, tikvice, bosiljak, kupus, kopar, korijander, grah, krastavac, rajčica, lepa kata, lepi dečko, cinija, dalija, neven, krizantema, mak, kadifa.

 

Silazni mjesec

Sije/sadi se: Endivija, salate, poriluk, celer, luk, radič, špinat, blitva, mrkve, peršina, rotkvice.

 

U vrtu: Orezivanje zimzelene živice, ruža, prorijedite i orežite biljke u teglama.

 

Berba mjeseca:

Poriluk, luk, radič, rotkvica, matovilac, rukola, salata.

 

 

SVIBANJ

Uzlazni mjesec

Sije/sadi se:  Bosiljak, grah, tikvica, lubenica, krastavac, dinja, rajčica, tikve, cvjetača, kupus, dvogodišnje biljke (karanfil, jaglac, zvončika, cvijeće za pčele).

 

Silazni mjesec

Sije/sadi se:  Celer, endivija, salata, poriluk, blitva, mrkva, peršin, radič, rotkvica, rukola.

 

U vrtu: Razmnožavanje višegodišnjih zeljastih biljaka, orezivanjem pomladiti lisnato grmlja. 

 

Berba mjeseca:

Blitva, mrkva, kupus, krastavac, luk, vlasac, rukola, grašak, peršin, rotkvica, špinat, mahune, salata, patlidžan, rajčica, tikvica.

 

 

LIPANJ

Uzlazni mjesec

Sije/sadi se: Cvjetače, kupus, grah i mahune, tikvice, višegodišnje cvijeće

 

Silazni mjesec

Sije/sadi se: Radič, endivija, zelena salata, poriluk, celer, blitva, repa, peršin, rani komorač.

 

U vrtu: Orezati suhe dijelove drveća i grmlja, vinovu lozu, orežite ruže

 

Berba mjeseca:

Češnjak, bosiljak, blitva, mrkva, luk, endivija, salata, grašak, peršin, celer, špinat, tikvice, mahune, krumpir, lubenica i dinja, krastavac, patlidžan, paprika, paradajz

 

 

SRPANJ

Uzlazni mjesec

Sije/sadi se: Grah i mahunarke, tikvice, jesenski kupus, bosiljak, dvogodišnje biljke

 

Silazni mjesec

Sije/sadi se:  Endivija, zelena salata, poriluk, radič, rani komorač, blitva, rotkvica, peršin;

 

U vrtu: Pred kraj mjeseca, kada završi cvatnja orežite ruže penjačice, orežite živice, cvjetno grmlje i hortenzije, oleander.

 

Berba mjeseca:

Bosiljak, blitva, kupus, luk, grah i mahune, endivija, salata, patlidžan, dinja, rajčica, paprika, peršin, radič, celer, tikvica.

 

 

KOLOVOZ

Uzlazni mjesec

Sije/sadi se: Nema sjetve.

 

Silazni mjesec

Sije/sadi se: Radič, luk, peršin, rotkvica, komorač, zelena salata, špinat, matovilac.

 

U vrtu: Nakon završetka cvatnje orežite ruže penjačice, suhe grane drveća i grmlja, orežite zimzelene puzavice, uredite živicu.

 

Berba mjeseca:

Lubenica, bosiljak, blitva, kupus, krastavac, rajčica, mahune, endivija, salata, patlidžan, dinja, rajčica, paprika, peršin, radič, endivija, celer, tikve, tikvica.

 

 

RUJAN

Uzlazni mjesec

Sije/sadi se: Nema sjetve.

 

Silazni mjesec

Sije/sadi se: Luk, peršin, rotkvica, salate, radič, špinat, matovilac.

 

U vrtu: Orezati ocvale glavice dalija, orezati i urediti ukrasne grmove, naročito grmove ruža.

 

Berba mjeseca:

Lubenica, bosiljak, blitva, mrkva, kupus, krastavac, mahune, grah, komorač, endivija, salata i, dinja, paprika, rajčica, poriluk, radič, celer, tikve, tikvice, patlidžan, salata

 

 

LISTOPAD

Uzlazni mjesec

Sije/sadi se: Jednogodišnje biljke koje se uzgajaju tijekom hladnih mjeseci, nastaviti sa sjetvom travnjaka.

 

Silazni mjesec

Sije/sadi se: Salata za rezanje, špinat, matovilac, rotkvica.

 

U vrtu: Ukloniti lukovice i gomolje biljaka koje su završile cvatnju (dalije, gladiole…). Pripremiti rupe za sadnju novih ruža.

 

Berba mjeseca:

Bosiljak, blitva, mrkva, kupusnjače, grah, mahune, endivija, zelena salata, patlidžan, paprika, rajčica, poriluk, peršin, radič, rotkvica, špinat, celer, matovilac, tikvica, tikve.

 

 

STUDENI

Uzlazni mjesec

Sije/sadi se: Sadnja jesenskih lukovica, ruža, dijeljenje trajnih zeljastih grmova.

 

Silazni mjesec

Sije/sadi se: U zaštićenom prostoru salata i radič za rezanje, matovilac. Na otvorenom se sadi češnjak sve dok zemlja nije smrznuta.

 

U vrtu: Orezivanje glicinije, ruže, živice, listopadnog drveća i grmlja. Pripremiti tlo za nove nasade.

 

Berba mjeseca:

Blitva, mrkva, kupusnjače, radič, komorač, endivija, zelene salate, patlidžan, paprika, poriluk, peršin, rukola, celer, špinat, matovilac.

 

PROSINAC

Uzlazni mjesec

Sije/sadi se: Ukoliko tlo nije smrznuto sade se ruže, presađuje drveće, ukrasno grmlje, vinova loza.

 

Silazni mjesec

Sije/sadi se: U zaštićenom se i dalje uzgajaju salata i radič. Pripremiti tlo za sezonu prekapanjem i osnovnom gnojidbom.

 

Berba mjeseca:

Mrkva, kupusnjače, špinat. U zaštićenom: rezana zelena salata, radič, rotkvica, matovilac.