Salata kao kraljica ljeta

Salata kao kraljica ljeta

Kada dođu vrućine, nekako uvijek salatu povezujemo s ljetom. Lagan i zdrav obrok, pomiješan s rajčicom, mladim lukom i feta sirom simbol je ljetnih mjeseci. Ali, salata zapravo uopće nije povrće tople klime. Temperature do 20 C idealne su za uzgoj, a uslijed viših temperatura listovi postanu gorkog okusa i biljka vrlo brzo ode u cvat. Međutim, odaberete li pravu sortu, u salati možete uživati tijekom cijele godine.

Odabir mjesta za sjetvu u vrijeme ljetnih vrućina vrlo je važan. Dobro je izabrati sjenovito mjesto na suncu. To bi značilo da se salata sije oko rajčica, kukuruza ili u pozadini krastavaca. Svojim bujnim rastom, ove će biljke stvoriti idealne sjenovite uvjete za uzgoj, a isto tako će se maksimalno iskoristiti prostor na gredicama. S obzirom da se domaća salata ne može dugo držati u hladnjaku, sijte je svakih tjedan dana, te na taj način imajte redovitu berbu u potrebnim količinama.

Salata voli plodno tlo, pa u vrijeme sjetve na gredicu treba dodati komposta, a nakon tri tjedna od sjetve, gredicu se gnoji organskim gnojivom.

Redovito zalijevanje, okapanje i prihrana trebali bi osigurati opskrbu zelenilom na tanjuru. Obično od sjetve do berbe prođe nešto više od dva mjeseca. U ljetnim mjesecima, iskustvo me naučilo da ne očekujem lijepe glavice, nego da na vrijeme iskoristim mlade listove tzv. „baby leaf“. Takve salate spremne su za berbu već nakon 30 do 40 dana. Na tržištu se može pronaći sjeme isključivo za baby leaf salate, najčešće zanimljivih boja i oblika koje daju onu notu profinjenosti na tanjuru. Ako imate prostora na gredici, zašto i tako nešto ne biste probali? Odlučite li se na ljetnu sjetvu, obavite je kasno popodne i gredice zalijte hladnom vodom. Time će se sjemenu omogućiti brže klijanje, jer ga temperature iznad 30C usporavaju.

Ne zaboravite iskoristiti i prazne tegle po balkonima. Svaki centimetar može postati zelen, pa makar samo za jedan tanjur. Ako uzmete u obzir da se okus domaće salate ne može usporediti s onom kupovnom, to malo truda oko uzgoja zanemarivo je.