Povišene gredice u mom vrtu

Povišene gredice u mom vrtu

Godinama mučim muku sa srnama, korovom, vremenom, ali i rasporedom u vrtu. Obližnja šuma, osim staništa srna i zečeva, nemilosrdno iskušava moj prag tolerancije.

Pokušavala sam sve: od klasičnih gredica, malčiranja slamom, sjenila, ograde oko vrta, sadnju biljaka odbojnih životinjama, postavljanje folije protiv korova… Ali sve je to nekako iz godine u godinu izgledalo uzaludno, jer su biljke bile pojedene, u većini slučajeva dobro obrasle korovom, koji je rastao kao da se baš njega uzgaja, a sunce je uništilo i ono malo što je odolijevalo svemu ostalome.

Ove godine, zbog povratka na posao sa porodiljnog i djeteta koje (pardon na izrazu) ima petardu u guzici, vremena je sve manje, pa sam odlučila napraviti totalni salto mortale i dobiti maksimum u minimumu. Vrt sam smanjila za pola, jer 300m2, u vikend varijanti uz navedene poslove bilo je nemoguće održavati onako kako sam htjela. Polovicu vrta odlučila sam podići na uzdignute gredice i time si olakšati cijelu priču.

Prvotna ideja bila je postaviti gredice u home made varijanti. Ali zahvaljujući gospodinu i gospođi Pintarić iz Stolarije Pintarić iz Đurđenovca, gredice u mom vrtu izgledaju baš onako kako sam zamišljala.

dav

dav

Pravilan oblik i raspored, manevarski prostor između gredica, te visina sasvim pristojna s obzirom da sam koristila postojeću zemlju, ove su godine vrtu dale onu dugo željenu finoću.

Iako gredice kao krajnji proizvod iz Stolarije Pintarić dolaze različitih dimenzija, na postolju, sa zaštitnom mrežom protiv voluharica, te čepićastom folijom koja drvo štiti od vlage iz zemlje, svoj sam vrt malo pojednostavila, te postavila samo okvir i to visine u dva reda. Iako je zaštitna mreža topla preporuka, kako koristim postojeću vrtnu zemlju, postavljanje je bila nemoguća misija. Da ne povjerujete koliko zapravo zemlje stane u jednu gredicu, a kuda još i odgrtanje i nagrtanje na mrežu!

Dobro je poznato da se zemlja u gredicama brže zagrijava i zbog toga se mora malčirati. Zbog najezde voluharica, malčiranje sam potpuno izbacila ove godine i problem isparavanja vlage iz tla riješila koristeći zelene pahulje. Naravno da korova ima, ali je puno nježniji nego inače, vrlo se lako plijevi, a skoreni površinski sloj zemlje s vremena na vrijeme razrahlim ručnom rahljačom.

20292416_1930846196931140_1763467439_n

Putove između gredica planirala sam posuti drobljenim granama živice, ali uvidjevši carstvo voluharica u okolici, odustala sam od toga i pustila travu da raste. Dobar ručak, hladna piva i treptanje okicama 🙂 svaki vikend nagovore muža da na brzinu kosilicom prođe po vrtu i napravi travnati tepih. Napokon ga puštam u vrt bez bojazni da će pokositi ono što ne treba. 🙂

20270126_1930846236931136_1258498470_n

Plodored je postao vrlo lako provediv, jer se biljke sa sezonom sele iz gredice u gredicu. Prihrana gredica je kontrolirana, dobrosusjedski odnosi su još bolji, a prostor je iskorišten do maksimuma, tako da se moram potruditi pronaći prazan dio za sadnju. Dobrim planiranjem sam postigla da biljke višeg rasta rade sjenu onima koji je trebaju, a opet da ne smetaju jedni drugima.

Iako sam vrt počela saditi tek početkom svibnja, zbog kontroliranih uvjeta, rast biljaka ne zaostaje za onima po susjednim vrtovima, pa se već na veliko jedu krastavci, blitva, mahune, patlidžani, feferoni, paprike, tikvice, luk, ali i rajčice… A da nije susjede, bilo bi tu svega na pretek, čak i ribizla. 🙂

 

dav

dav

Skeptičnost koju sam imala prema uzdignutim gredicama, izgubila sam još prošle godine na jednoj „probnoj“. Tako da slobodno tvrdim, idealne su za sve one koji žele red u vrtu, jednostavnost uzgoja i održavanje bez puno truda. A urod…? Urod je puno zdraviji i kvalitetniji nego u klasičnim gredicama, jer povišenost biljaka omogućava bolju cirkulaciju zraka, te samim time i manje bolesti. Također je ovakav način vrtlarenja otjerao srne i zečeve iz vrta, pa sam nakon dugo vremena opet uživala u svojoj blitvi 🙂

dav

 

GDJE KUPITI:

Povišene gredice: http://bit.ly/2gW2x03