Njegovo veličanstvo – KEFIR

Njegovo veličanstvo – KEFIR

Ne znam za vas, ali osobno sam luda za kefirom. Od svih mliječnih pripravaka, ovaj mi je najdraži. Svakodnevna kupovina nije baš isplativa, ali zato postoji način da ovaj ljekoviti mliječni napitak pripremite kod kuće.

Domaći kefir nemjerljivo je kvalitetniji od onog iz trgovine koji nastaje kombinacijom hmelja i kulture koja okusom odgovara kefiru. Kupovni kefir je time dugotrajniji za upotrebu od onoga spravljenog kod kuće. Međutim, domaći kefir je puno bogatiji, zdraviji i nadasve jeftiniji.

Postupak izrade je jednostavan i obavlja se svaki dan. Sve što vam je potrebno jest svježe mlijeko, kefirne gljivice i čista staklenka.

 

Kefirne gljivice iliti tibetanska gljiva, kako ih još nazivaju, mogu se nabaviti u specijaliziranim trgovinama zdrave prehrane, naručiti putem interneta ili najjednostavnije, kao i ja, užicate ih od susjede. To zapravo nisu gljivice, nego kombinacija mliječnih i octenih bakterija, te sojeva kvasca. Nemaju vijek trajanja, a uzgojem u svježem mlijeku brzo rastu. Rastu toliko da im se količina kroz 15ak dana udvostruči. Kako biste dobili kvalitetan kefir (dobar okus i gustoću), dio gljivica treba izvaditi. Višak nemojte bacati, nego ga i vi dalje podijelite susjedima. Potrebno vam je svega 15g kefirnih gljivica za 3 dcl mlijeka.

 

Gljivice stavite u čistu staklenku i prelijte ih mlijekom. Staklenku zatvorite poklopcem i ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata. Sljedeći dan u isto vrijeme, potrebno je dobivenu sirastu tekućinu procijediti, staklenku oprati, gljivice isprati pod mlazom vode i ponoviti postupak od jučer – preliti ih mlijekom.

Dobiveni kefir čuva se u hladnjaku, a najbolji je nakon dan-dva kada poprimi svoj puni okus. Prije konzumacije dobro ga je promiješati kako bi se dobila pitka sirasta tekućina, identična onoj iz trgovine. Treba uzeti u obzir da je domaći kefir lako kvarljiv, bez obzira na kvalitetu čuvanja, a pošto svaki dan dobivate novu svježu količinu, nemojte pretjerivati s proizvodnjom.

 

U slučaju da imate viška proizvedenog kefira, možete napraviti i sirni namaz. Gotovi kefir prelijte u gazu i ostavite preko noći da se višak tekućine ocijedi. Dobit ćete sirnu kuglicu u koju možete dodati soli, papra, crvene paprike, peršina, češnjaka ili vlasac, ovisno o ukusu.

Eto, to je sva nauka oko izrade. Sretno s uzgojem!