Neprekidan izvor pelargonija

Neprekidan izvor pelargonija

Ako se okrenete po susjedstvu, vidjet ćete da gotovo ne postoji balkon koji nema barem jednu pelargoniju. Ova cvjetnica, vrlo otporna na ekstremne ljetne uvjete, dobro uspijeva u žardinjerama i to od proljeća pa sve do prvih mrazeva.

Od bijele pa u novije vrijeme čak i do crne boje, viseće, stajaće, duple, jednostruke… Puno je sorti koje nam daju na volju kako urediti balkonske ograde. Održavanje je vrlo jednostavno – redovito zalijevanje, uklanjanje ocvalih cvjetova i prihrana tekućim gnojivima za cvjetnice. Topla preporuka je koristiti namjensko gnojivo za pelargonije, jer će tako biljke dobiti baš ono što im treba.

Iako se na početku sezone, po neznatnim cijenama, mogu pronaći u vrtnim centrima, pelargonije možemo i sami razmnožiti. Razmnožavanje sjemenom traje nešto duže od razmnožavanja reznicama, i cvatnju možemo očekivati tek za dvije godine.

I ja sam ove godine, u potrazi za jednom specifičnom sortom, odlučila razmnožiti postojeće. Naime, pronaći viseću dvostruku pelargoniju, lila bijelog cvijeta, koju sam prije nekoliko godina kupila mami, bila je nemoguća misija. Zato mi je preostalo jedino – razmnožiti je.

Razmnožavanje reznicama je vrlo jednostavno. Odaberu se grane koje nemaju cvijet i odrežu se oštrim predmetom (najbolje skalpelom) tako da do vrha ostanu četiri ili šest listova. Donja dva lista se otkidaju, odrezani dio stabljike se utisne u hormon rasta za bolje ukorjenjivanje i upikne se u pripremljeni supstrat. Vrlo je važno da supstrat ne presuši, a prva prihrana se vrši mjesec dana nakon sadnje.

pelargonija2

Eto nakon mjesec dana, moje su reznice dobro pustile korijenje, imaju zdravu zelenu boju, te su spremne za rasađivanje u zasebne teglice.

pelargonija3

Ukorijenit će se taman prije zime, kada će na zimski počinak, a o tome ćemo kada dođe za to vrijeme…

Vrlo jednostavno možete imati nepresušan izvor pelargonija iz samo jedne kupljene sadnice, a dok u vrtu nema nešto pretjerano radova zbog vrućina, zašto ne probati nešto ovakvo?

 

GDJE KUPOVATI:

  1. Webshop: www.vixa.com.hr