Kiseli oblik zimnice

Kiseli oblik zimnice

Priroda uvijek daje više nego što trenutno možemo potrošiti, zato je dobro višak spremiti za mjesece kada nam plodovi nisu dostupni.

Kupusnjače, paprike i krastavci najčešće se kisele za zimnicu, dok se rajčica, patlidžan i mahunarke suše ili ukuhavaju. Korjenasto povrće, osim cikle, može se pak sušiti i kao takvo čuvati mjesecima.

Bez obzira koje povrće odabrali, ono mora biti zdravo i čisto. Slaže se u staklenke, te se miješa s začinima, koji će pospješiti sami okus, poput češnjaka, luka, kopra, papra ili lovorovog lista. Mješavina vode, octa i soli nalijeva se u staklenku toliko da potpuno prekrije povrće. Treba uzeti u obzir da jačina octa ovisi o vrsti povrća. Preporuka je koristiti jače koncentrirani ocat prilikom kiseljenja povrća s više soka, jer će sok razblažiti sam ocat.

Većina povrća kiseli se u tekućini omjera: 1 l vode + 0,5 l octa + 50 g soli

Prilikom čuvanja ukiseljenog povrća, treba pripaziti da temperatura prostorije gdje se povrće skladišti ne bude previsoka, jer će u protivnom doći do kvarenja. Najbolja temperatura skladištenja ukiseljenih staklenki je oko 20C. Prilikom izrade kisele tekućine treba pripaziti na količinu soli, jer previše soli može poremetiti proces kiseljenja.

Ukiseljeno povrće spremno je za konzumaciju nakon 2 mjeseca.

 

PROBAJTE NEŠTO NOVO

Sušene rajčice u ulju

susene_rajcice_u_ulju

Ploške se, okrenute mesnatim dijelom prema gore, suše nekoliko dana na jakom suncu ili u pećnici. Dobro ih je nakon rezanja malo posoliti kako bi voda iz njih brže isparila. Nakon sušenja, takve se rajčice čuvaju u staklenkama ili još bolje u ulju uz dodatak začina po želji.

Poslužite ih u umacima, na sendvičima ili u salatama.

 

 

Ukiseljene cherry rajčice

ukiseljene_rajcice

2 šalice jabučnog octa pomiješajte s 2 šalice vode, ¼ žličice soli i ¼ žličice šećera. Sastojke ukuhajte dok se šećer i sol ne otope. Tekućinu ohladite. 2 litre opranih cherry rajčica izbodite čačkalicom, te ih poslažite u staklenke zajedno s grančicom kopra ili ružmarina, režnjevima češnjaka i zrnom papra. Ulijte ohlađenu tekućinu, zatvorite posudu i nakon mjesec dana poslužite.

Poslužite u salatama, uz pečenje ili kao predjelo uz tvrdi sir.

Ukiseljene kapulice

ukiseljene_kapulice

U proljeće, kada sadimo luk, u mrežici koju kupimo za sadnju, obično dobijemo sve moguće veličine lučica. Uvijek biramo one samo najljepše i najveće, jer dobro znamo da će jedino od takvih narasti lijepe glavice luka. A što je s onim najsitnijima? Ako pustimo da te male lučice sazriju, te ih vadimo iz vrta potkraj ljeta kada i ostali luk, dobit ćemo idealne male lukovice za pravu deliciju – ukiseljene kapulice.

Očistite mini glavice i operite ih od nečistoća. Napunite sterilizirane staklenke lukom, te dodajte lovorov list, papar u zrnu i majčinu dušicu. Iako možete koristiti obični alkoholni, predlažem vinski ocat, jer je krajnji rezultat potpuno ukusniji. Mješavinu octa i vode u omjeru 1:3 zakipite, i njome prelijte luk toliko da napunite staklenke do vrha. Dobro ih zatvorite i okrenite naopako kako bi se same od sebe vakumirale. Tako pripremljene staklenke spremne su za upotrebu kroz mjesec do dva.

NAPOMENA: Koristiti isključivo dozrele male lukovice, a ne one namijenjene za sadnju koje se trenutno mogu naći u ponudi po vrtnim centrima.