Kako uzgojiti ružmarin u tegli

Kako uzgojiti ružmarin u tegli

Miris ružmarina najčešća je asocijacija na mediteransko okruženje, ljeto i laganu prehranu. Jela s ribom, piletinom ili pak razne vrste namaza nezamislivi su bez dodatka ovog začina. Međutim, uzgoj ružmarina u teglama mnogima je zapravo veliki problem.

U kontinentalnim dijelovima ružmarin ćemo rijetko kada susresti posađen direktno u vrt, dok je u mediteranskim vrtovima on sastavni dio. Zašto je to tako? Ružmarin je biljka toplih krajeva, te će rijetko izdržati zimu hladniju od -5C. Iz tog se razloga ružmarin u kontinentalnim dijelovima preporuča uzgajati u teglama, te ga unijeti u zatvoreni prostor prije prvih mrazeva.

Međutim, oni koji ružmarin uzgajaju u teglama s jeseni dolaze i do novog problema. Kako i gdje pravilno smjestiti ružmarin tijekom hladnih zimskih mjeseci? Nakon obećavajuće kupovine sadnice u proljeće i bujnog napretka tijekom ljeta, najčešće se dogodi da ružmarin ubrzo nakon što se unese u zatvoreni prostor – ugine.

Nekoliko je pravila kojih se treba pridržavati ako želimo da ružmarin preživi u zatvorenom prostoru:

  1. tegla – prije nego što unesete ružmarin u zatvoreni prostor, osigurajte mu dovoljno veliku teglu. Naime, ružmarin, koji raste na otvorenom, velika je biljka, snažnog korijena, kome morate osigurati dovoljno prostora za rast. Tako je i sa biljkom u teglama. Biljke ružmarina koje kupujete u vrtnim centrima najčešće su u teglama promjera 15cm. Takve biljke treba presaditi u tegle od minimalno 30 cm.
  2. supstrat – za presađivanje treba koristiti rahli i propusni supstrat, najbolje onaj gotovi za mediteranske biljke
  3. mjesto – ružmarin voli puno sunca, zato ga je najbolje smjestiti pored prozora okrenutog prema jugu ili zapadu. Izloženost suhom vrućem zraku radijatora ili peći uništit će biljku. Najbolja je prostorija koja se malo krije tijekom zime a ima puno sunca.
  4. zalijevanje – ne pretjerujte sa zalijevanjem, jer je ovo biljka koja tolerira sušna razdoblja. Najbolji je način da provjerite da li je potrebno biljku zaliti tako da gurnete prst u lonac i ako je supstrat suh na dubini od 5 cm, vrijeme je za zalijevanje.
  5. gnojidba – iako se tijekom ljetnih mjeseci ružmarin prihranjuje svaka dva tjedna, tijekom zimskih mjeseci treba ga prihraniti samo jednom.

Da biste potaknuli bujniji rast grane prikratite za 10 do 15 cm. Odrezane grančice koristite u kuhinji ili za daljnje razmnožavanje.

Osobno, svakog ljeta razmnožavam ružmarin reznicama koje uzimam sa starijeg grma. Od njih 10ak, opstanu dvije do tri biljke. Reznice od 15 do 20 cm držim u vodi dok ne puste korijenje, pa ih onda sadim u zasebne teglice, koje čuvam u zatvorenom na gore opisani način sve do proljeća. U proljeće ih na balkonu privikavam na vanjske uvjete sve do svibnja, kada ih selim na more i sadim na stalno mjesto.  

Kod mene je ružmarin postao biljka koja je sveprisutna. Kada jednom uhvatite princip uzgoja, vrlo je lako s njim. Probajte, jer dobro znamo da je njegova ljekovitost ali i miris nešto neopisivo…

 

Proizvode za uzgoj ružmarina potražite na:  www.vixa.com.hr