4. POGLAVLJE – SOBNO BILJE – SUPSTRATI

4. POGLAVLJE – SOBNO BILJE – SUPSTRATI

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O SUPSTRATU ZA SOBNE BILJKE

Nije važno kakav supstrat koristite, zar ne? Pogrešno. Upravo je supstrat ono što čuva i njeguje vaše biljke. Iako će većina biljaka rasti u onome što im je dano, neće napredovati ako im se ne osigura odgovarajuće okruženje.

 

ŠTO JE ZAPRAVO SUPSTRAT ZA SOBNO BILJE?

Dostupna vrsta supstrata u vrtnim centrima uglavnom se sastoje od tri sastojka: tresetne mahovine (gusta baza supstrata), borove kore (rahli dio supstrata koji omogućuje protok zraka), perlita ili vermikulita (pahuljasti, vulkanski materijali koji također rahli tlo). Možete napraviti i svoju kombinaciju, ali dostupne mješavine odgovarat će potrebama velike većine biljaka.

 

KAKAV JE TO ORGANSKI SUPSTRAT ZA SOBNO BILJE?

Vjerojatno ste upoznati s terminom “organsko”. Ali kada je riječ o supstratu, naziv „organsko“ ima drugačije značenje. Klasični, konvencionalni supstrati za biljke u teglama steriliziraju se kako bi se uništile štetočine, ličinke, bakterije i drugi mikroorganizmi koji su se u njima nastanili. Stoga su bez „organske“ materije. Zatim se dodaju ključna hranjiva i minerali. Organski supstrati sadrže kompost, gnojivo i druge organske materijale, koji prirodno opskrbljuju hranjivim tvarima i mineralima. Organski supstrati ne sadrže pesticide i genetski proizvedene kemikalije. Iako su znatno skuplji, organski supstrati su bogatiji i ekološki prihvatljiviji od uobičajenih, klasičnih supstrata. Kada bolje razmislite, vrijedi potrošiti.

 

KAKO ODABRATI, PRIPREMITI I ODRŽAVATI ZEMLJU ZA SOBNE BILJKE

Sobne biljke koje se uzgajaju u posudama imaju ograničenu količinu zemlje koja se brzo iscrpljuje hranjivim tvarima. Supstrat odabran za ove biljke mora zadovoljiti potrebe svake vrste, posebno u pogledu fizičkih svojstava, ali i sadržaja hranjivih tvari i pH vrijednosti.

Vrlo je važno da supstrat u loncima održi svoju poroznost i propusnost što duže, da nije previše kompaktan nakon zalijevanja. To se vrlo efikasno rješava drenažnim slojem na dnu tegle.

Stupanj poroznosti supstrata mora biti:

– vrlo visok kod azalea, paprati, orhideja

– normalan za ljubičicu, begoniju, gardeniju

– srednji za kamelije, hortenzije, božićne zvijezde

– reducirane na palme, bršljan, četinjače

 

Sve sobne biljke su blago kisele, pa zahtijevaju supstrat s pH vrijednostima između 5-6,5. Takav supstrat je mješavina treseta, lišća i kore stabala. Većina supstrata za sobne biljke sadrži najmanje 1 dio treseta.

 

KAKO KONTROLIRATI POJAVU PLIJESNI U TEGLAMA

Iako pojam plijesni povezujemo s mračnim i vlažnim prostorijama, na žalost plijesan se pojavljuje i na površini supstrata oko sobnih biljaka. Primijetite li plijesan u ili na supstratu ili samim biljkama, odmah poduzmite mjere kako biste spriječili rizike po zdravlju, ali i oštećenju biljke.

Kako spriječiti plijesan:

  • koristite zdravo i sterilno tlo za sve tek kupljene biljke ili prilikom presađivanja onih postojećih. Razmislite o korištenju komercijalnog supstrata za sobno bilje koji sadrži obilje hranjivih sastojaka za vaše kućne biljke
  • izbjegavajte prekomjerno zalijevanje biljaka. Plijesan uspijeva u vlažnim uvjetima, pa će previše vode pomoći razvoju spora. U pravilu bi trebalo zalijevati biljke nakon što se gornjih 5 centimetara ili ¼ ukupnog volumena supstrata osuši.
  • uklanjajte nečistoće poput uvelih listova s površine i redovito brišite prašinu ili prljavštinu s lišća. Ostavljanje organskog otpada na tlu može pružiti bolje okruženje za razvoj plijesni. Ne zaboravite obrezati i mrtve dijelove biljke
  • Svojim biljkama osigurajte puno svijetla i ventilaciju. Sunčevo ili umjetno svjetlo su ključni ne samo za rast vaše biljke, nego i za odbijanje plijesni. Izvor strujanja zraka, poput ventilatora, omogućuje česticama u zraku da slobodno kruže oko biljke

Kako ukloniti plijesan:

  • uz pomoć žlice uklonite sloj supstrata koji je zahvatila plijesan, te ga bacite. Ako se pojavila velika količina plijesni, najbolje je biljku presaditi
  • nakon uklanjanja plijesni dobro je posipati cimet ili soda bikarbonu po površini supstrata kako ne bi došlo do ponovnog pojavljivanja plijesni.
  • ako na biljci ima plijesni, odmah je uklonite. Uzmite papirnati ručnik, malo ga navlažite i počnite lagano brisati plijesan s lišća. Nakon svakog brisanja obavezno uzmite nov, čisti papirnati ručnik kako ne bi došlo do širenja spora plijesni. Odrežite sve listove na kojima je još uvijek vidljiv plijesan.