4. POGLAVLJE – SOBNO BILJE – GNOJIDBA

4. POGLAVLJE – SOBNO BILJE – GNOJIDBA

VODIČ ZA PRIHRANU SOBNOG BILJA

Gnojidba sobnog bilja važna je za njihovo zdravlje i izgled. Na ovom satu online tečaja dat ću vam nekoliko savjeta oko odabira gnojiva, kada i koliko često te u kojim količinama ga treba primjenjivati.

Kada govorimo o prihrani sobnog bilja moramo biti vrlo oprezni, jer pogrešnom upotrebnom sredstava vrlo lako možemo uništiti samu biljku.

 

TREBA LI SOBNE BILJKE UOPĆE GNOJITI?

S obzirom da ih njegujemo u zatvorenim uvjetima, trebaju li sobne biljke uopće prihranu? Da, trebaju! Kada biljku donesete iz vrtnog centra ili je presadite u kvalitetan supstrat, hranjivi sastojci u tegli vrlo se brzo troše, kako putem rasta biljke, tako i putem ispiranja prilikom zalijevanja. Ako biljku ne prihranjujete vrlo brzo će se to odraziti na sporiji rast, gubitak vitalnosti i izostanak cvjetanja. Treba također uzeti u obzir da su biljke koje cvjetaju veći potrošači hranjiva od lisnatih biljaka.

 

KOJE JE GNOJIVO NAJBOLJE ZA SOBNO BILJE?

Naravno da je preporuka koristiti organsko gnojivo za sobne biljke. Ona sintetička, umjetna gnojiva duže se zadržavaju u tlu, a neadekvatnom primjenom mogu uzrokovati velike štete na samom korijenu biljke.

Da biste odabrali najbolje gnojivo za vaše sobno bilje obratite pozornost na oznaku NPK. Naime, cvjetne biljke traže gnojiva koja imaju veće količine fosfora (oznaka P), dok lisnate biljke traže gnojiva koja imaju veće količine dušika (oznaka N).

 

KOJA VRSTA GNOJIVA JE NAJBOLJA ZA SOBNO BILJE?

U pravilu postoje tri osnovna tipa gnojiva za sobne biljke: granulirano, tekuće i ono u štapićima. Kada je u pitanju pravilan odabir između oblika gnojiva, stvarno nema pogrešnog odgovora. Svi oni imaju svoje prednosti, a na kraju se svede na vaš odabir.

  • granulirano gnojivo – ovakva vrsta gnojiva otpušta hranjive tvari tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Mana ovog gnojiva je ta što hranjive tvari nisu odmah dostupne biljci. Prednost je što ovakvu vrstu gnojiva ne treba koristiti često
  • tekuća gnojiva – ako želite da gnojivo ima brzo djelovanje na vaše biljke, tada je dobro koristiti tekući oblik. Ovakva vrsta gnojiva se vrlo brzo apsorbira u korijenje. Nedostatak je taj što ih se treba češće primjenjivati
  • gnojivo u obliku štapića – baš kao i granulirano gnojivo i ono u obliku štapića polako otpušta hranjive sastojke u tlo. Prednost ove vrste gnojiva je ta što ne trebate razmišljati o količini i miješati ga, nego se jednostavno gurne u tlo. Ali treba pripaziti na upute sa se slučajno ne pretjera

 

KADA PRIHRANJIVATI SOBNO BILJE?

Sobno bilje treba prihranjivati samo tijekom njihove aktivne vegetacijske sezone. Ona ovisi o vrsti biljke, no za većinu je to razdoblje od proljeća pa do kasnog ljeta. Većina biljaka tijekom zimskog perioda prelazi u stanje mirovanja, pa se gnojidbom u tom razdoblju mogu stvoriti problemi poput slabog ili izduženog rasta.

Također nikada ne dodajte gnojivo ako je biljka uvenula ili na neki drugi način oštećena. Takvu biljku dobro zalijte i pustite da se oporavi prije nego što je prihranite.

 

KAKO ČESTO PRIHRANJIVATI SOBNO BILJE?

S obzirom da se prihrana razlikuje od biljke do biljke, najbolje je raspitati se o njihovim potrebama. Ali općenito, možete ih prihranjivati svaka 2 do 4 tjedna tijekom proljeća i ljeta. Ovaj raspored prihrane vrijedi ako koristite tekuća gnojiva, a koristite li granulirana ili ona u štapićima neka to bude maksimalno jednom ili dva puta godišnje.

 

KOLIKU KOLIČINU GNOJIVA KORISTITI?

Točna količina gnojiva ovisi o vrsti proizvoda koji koristite, ali i veličini posude same biljke. Najbolje je slijediti upute na pakiranjima. Koristite isključivo preporučene količine, jer u protivnom možete spaliti korijenje.

 

KAKO KORISTITI GNOJIVA ZA PRIHRANU SOBNIH BILJAKA?

  • tekuća gnojiva – miješanjem preporučene količine gnojiva sa vodom zalijevajte biljke prema potrebi, odnosno uputama na pakiranju (svakih 15 ili 30 dana)
  • granulirano gnojivo – preporučena količina gnojiva se ravnomjerno rasporedi po površini supstrata, te se lopaticom ili žlicom lagano umiješa. Kako bi se gnojivo aktiviralo, potrebno je površinu zaliti
  • gnojivo u obliku štapića – potrebno je u tlo nježno utisnuti preporučeni broj štapića, ravnomjerno ih raspoređujući oko ruba tegle. Štapić je potrebno ugurati oko 1cm u tlo, prekriti ga supstratom, te zaliti biljku kako bi se gnojivo aktiviralo

 

MOŽE LI SE KORISTITI KAVA ZA ZALIJEVANJE SOBNOG BILJA?

Osobno ne bih preporučila korištenje bilo kakvog oblika kave za prihranu sobnog bilja. Prvo jer kava kiseli tlo, a većina sobnih biljaka preferira alkalno tlo. Nadalje, kava se vrlo brzo upljesnivi u tlu, što nije dobro za sobne biljke.

 

KAKO ZNATI DA JE BILJCI POTREBNO GNOJIVO?

Ako se vaša sobna biljka vrlo sporo razvija, izgleda jadno i ne cvijeta, sigurni su znakovi da će joj koristiti prihrana. Kako sobne biljke mogu rasti godinama u istoj posudi, poželjno ih je redovito prihranjivati.