Vrtlarim uz PEVEX – uređenje balkona

Vrtlarim uz PEVEX – uređenje balkona

Svake godine najveći vrtlarski izazov pred kojim se nalazim je kako urediti vlastiti balkon. Obožavam cvijeće, ali ne i biti rob biljkama, što je još jedan uvjet prilikom uređenja.

Radi se o balkonu s vjerojatno najljepšim pogledom u gradu, ali ima on i svojih mana – sunce dolazi tek iza podne, ljetne temperature penju se preko 40C, a zatvorena ograda koja ne pruža potrebnu cirkulaciju zraka, raj je za štetnike i bolesti.

Sunčani dio zapadnog balkona uredit ću u nekoliko faza:

  1. Faza: – podna tegla i odabir biljaka

Koristit ću podnu, kockastu teglu, materijala nešto između plastike i betona. Drenažne rupe potrebno je zaštititi, najbolje agrotekstilom, kako supstrat ne bi izlazio iz tegle i prljao površinu balkona.

Na dno tegle, preko agrotekstila, postavit ću glinene kuglice, koje će osim neophodnog drenažnog sloja zadržavati i vodu u ljetnim mjesecima.

Kod odabira biljaka treba uzeti u obzir da sve imaju iste potrebe za suncem, vodom i hranjivima. Kao pozadinski ukras koristit ću trajnicu uzgojenu iz sjemena – passifloru, kojoj je ovo treća godina, a u njenom golom podnožju persikariju koja će lijepo upotpuniti prazninu. Naravno da su tu i viseće petunije, u dvije nijanse, grmolika verbena i bakopa.

Kod odabira supstrata ne treba štedjeti. Bira se mješavina s obzirom na poziciju balkona. One lakše i prozračnije dobro je koristiti na sjevernim i istočnim balkonima, a one sa dodacima koji zadržavaju vlagu, poput onoga sa lavinim granulama, koriste se na južnim i zapadnim balkonima.

Prilikom punjenja tegle supstratom treba ostaviti prazan dio do samog vrha tegle kako se voda pri zalijevanju ne bi prelijevala.

 

  1. Faza: – potpornji na zidu – tegle i biljke

Prilikom postavljanja potpornja na zid važno je uzeti u obzir debljinu fasade, pa prema tome prilagoditi veličinu vijka i svrdla.

Rešetkaste drvene potpornje na zid sam postavila oslanjajući ih na vijke, tako da ih prema potrebi mogu vrlo lako maknuti ili zamijeniti. Najzahtjevniji posao ove faze je razmrsiti grane pasiflore i postaviti je tako da upotpuni zidove.

Dok se pasiflora ne razraste, praznine ću zamaskirati visećim teglama i to u dva oblika – pravokutne i one manje okrugle. Koristim plastične tegle svijetlih boja, jer osim što dekorativno izgledaju, lagane su i jeftine. Kako bi se osigurao drenažni sloj, na dno postavljam glinene kuglice.

Za sadnju biram kvalitetan hranjiv supstrat kako bi se biljkama osiguralo sve potrebno prilikom privikavanja na nove uvjete. Biljke sadim na istu dubinu kako su i do sada rasle. S obzirom da sadim viseće petunije, smjer rasta okrećem prema onom dijelu tegle koji će biti okrenut od zida.

Kako bih tegle pričvrstila na potporanj koristim metalne kuke, koje mi daju fleksibilnost prilikom montaže.

Kod visećih tegli, naročito onih kosih, treba pripaziti na količinu supstrata u njima, kako se voda prilikom zalijevanja ne bi prelijevala preko ruba.

Od cvijeća u teglama koristila sam viseće petunije, bakopu, viseću verbenu i špinat malabar. Malabar će lijepo upotpuniti one visoke dijelove potpornja na koje sunce dolazi tek u večernjim satima.

Ne treba pretjerivati sa količinom biljaka, jer kako se radi o kutu balkona, zaštićenom od vjetra, treba osigurati protok zraka.

 

  1. Faza: stakleni zid prema susjedima

Podnožje staklenog zida prekrila sam duplom plastičnom teglom uzorka kao i one velike kockaste nasuprot. Tegla je idealna jer se dio sa biljkama može izvaditi, a sam okvir posebno oprati i ocijediti od viška vode od zalijevanja. U tu teglu, dužine 40 cm posadila sam ukrasne trave, koje vrlo dobro podnose ljetne vrućine.

Na stakleni zid postavljen je drveni potporanj kao i na zidu nasuprot, ali ovaj sam ukrasila okruglim visećim teglama u koje sam posadila stajaće pelargonije i viseću persikariju.

Cvjetnice u teglama prihranila sam jednokratnim tekućim gnojivom u ampulama, koje će biti dovoljno za mjesec dana.

Sve ove biljke dobro rastu zajedno, i kroz koji tjedan stvorit će lijepu zelenu zasjenu na staklenom zidu prema susjedima.

 

 

4. Faza: uređenje balkonskog namještaja… USKORO!