VRTLARIM UZ PEVEX – izrada staklenika

VRTLARIM UZ PEVEX – izrada staklenika

Mali, a uz to i funkcionalan staklenik san je svakog hobi vrtlara.

Uzgoj hrane dostupan tijekom cijele godine bez brige da li je ljeto ili zima bila mi je neostvarena želja. Optimizam i vjerovanje u nešto što stvarno želiš ostvarit će se kad-tad. To se dogodilo upravo ove godine, same po sebi gotovo svakom negativne.

Još u siječnju, nesvjesno sam zamutila vodu, i na Facebook stranici objavila post upravo o malom stakleniku koji izgleda kao iz bajke. Međutim, postavljalo se pitanje – gdje ga smjestiti, kako ga napraviti, gdje pronaći sav materijal, a da pri tome ta izrada ne potraje mjesecima, čak i godinama, jer ja želim to baš ove sezone.

Zbog karantene i ružnog vremena radovi su započeli tek u lipnju. Bila sam vrlo skeptična, jer podići građevinu od temelja, a ujedno i posaditi željeno u njoj, s obzirom da je već bio kraj proljeća, nije ostavljalo previše nade za uspjeh.

Međutim, sve se idealno poklopilo. Ljeto je kasnilo, radovi su išli prema planu i „kućica“ je dobila svoje mjesto u cjelokupnoj priči.

 

Ali, dosta priče, u nastavku ću vam pokazati kako podići staklenik 4x3m od temelja:

 

  1. Faza – temelj

Temelj je izrađen na dubinu i širinu od 30cm, dužine 4x3m. U beton je postavljena armatura i to samo sa nekoliko ankera (6mm)

 

 

 

  1. Faza – zidani dio

Zidani dio, ili kako ga ja nazivam „okvir“ je napravljen od betonskih blokova na visinu od 3 reda. Gredica unutar građevine je širine 1,5m i visine 30 cm (jednog betonskog bloka). Kasnije je taj zidani dio obojan bojom za beton kako bi se što bolje uklopio u okolinu

 

 

  1. Faza – zaštita od korova i glodavaca

S obzirom da se „kućica“ nalazi vrlo blizu šume, glodavci su jedan od najvećih problema, kao i korov. Tome se doskočilo tako što se na cijelu površinu postavio geotekstil koja neće propuštati korov, a na njega žičana mreža sitnijeg pletiva

 

 

  1. Faza – zemlja u stakleniku

2m3 je potrebna količina zemlje koju je trebalo smjestiti unutar zidova. Jedini način kako pronaći toliku količinu zemlje, koja nije puna korova, bilo je naručiti je u obližnjoj građevinskoj tvrtki. Kako se od istih zemlja već naručivala, nije bilo sumnje u porijeklo, ali u kvalitetu je. Radi se o zemlji od iskopa, što znači da je zemlja „mrtva“ i treba je oplemeniti.

To sam učinila aktivatorom tla, prihranom konjskim peletriranim gnojivom, te dodatkom certificirane kompostne zemlje. Treba uzeti u obzir da će se zemlja u stakleniku tijekom sezone slegnuti uslijed zalijevanja, pa treba biti pripravan za nadopunu.

 

 

5. Faza – izrada drvene konstrukcije

Gornji dio staklenika izrađen je od drvene konstrukcije i to od građevinskih štafli.

Kako je „kućica“ udaljena 20-ak metara od kuće, korištenje aku alata bilo je primarno. U tu svrhu koristili su se: kružna pila, aku bušilica, ručna i ubodna pila. Konstrukcija je učvršćena vijcima. Kako su leđa staklenika na sjevernoj strani i gotovo naslonjena na živicu, zatvorena su OSB pločama, koje će u budućnosti poslužiti za potpornje i police.

 

 

  1. Faza – izrada krova

Krovna konstrukcija izrađena je od građevinskih letvi i, zbog svjetlosti,  prozirnih valovitih ploča koje su na letve pričvršćene vijcima.

 

 

  1. Faza – cvjetnjak oko staklenika

Uvjet za sadnju bile su trajnice, uglavnom grmolikog izgleda. Sa istočne strane koja je ujutro na suncu posađeni su hibiskusi „Admiral Dewey“, nekoliko carevih očiju, japanske kurike i nekoliko rabarbara. Sa južne strane, koja je cijeli dan na suncu, posađeno su u kutove klematisi i ivančice, petoprsta u žutoj i rozoj nijansi, ispred toga bijeli, plavi i rozi balončići, stevija i još malo japanske kurike. Sa zapadne strane koja dobiva sunce tek popodne, posađene su spiree, purpurne heuchere, te careve oči da unesu malo bolje dok se biljke ne razrastu i rabarbara. Tlo je prihranjeno organskim gnojivom za plodovito bilje, jer se cvjetnjak nalazi vrlo blizu unutarnjem dijelu pa kemikalije, bez obzira na kontrolirane uvjete, ne dolaze u obzir.

 

 

  1.  Faza – zaštita drvene konstrukcije

Drvo je od propadanja zaštićeno bijelom lazurom za drvo

 

 

9. Faza – prozračivanje

Svaki staklenik traži dio koji se može otvoriti u vrijeme ljetnih mjeseci i zatvoriti tijekom zime. S obzirom da je ovo fiksna konstrukcija, bez otvaranja prozora, prozračivanje je napravljeno na malo drugačiji način. Vrata i kosi dio ispod krovne konstrukcije prekriveni su žičanom mrežom, istom onom kao na podu staklenika. Tako svaka stranica ima poprilično velik otvoreni dio koji je pak zaštićen od ulaska glodavaca, a propustan za oprašivače. Mreža je učvršćena na drvenu konstrukciju klamanjem.

 

 

  1. Faza – „ostakljavanje“

Staklena konstrukcija u ovoj izradi ne dolazi u obzir, što zbog cijene, što zbog sigurnosti. Zato su prozorski dijelovi prekriveni prozirnom folijom, koja je kao i mreža, pričvršćena na drvenu konstrukciju klamanjem. S obzirom da je folija vrlo čvrsta i vrlo prozirna, dobiva se dojam pravog stakla. Jeftinija verzija poprilično istog efekta.

 

 

  1. Faza – sadnja u stakleniku

Kako se staklenik radio u lipnju, biljke u njemu posađene su isključivo iz presadnica. Neke su uzgojene u kokosovim vrećama na balkonu, a neke nabavljene u vrtnom centru. Od biljaka sam sadila većinu onoga što divljač na otvorenom povrtnjaku potamani – rajčice, paprike, krastavce, češnjak, začine, blitvu, salatu, jagode…

 

Iako još treba završiti finese poput oluka, navodnjavanja, ozelenjavanja, rasvjete, ovih 11 faza napravljenih u svega dva vikenda, daju obećavajuću priču hobi vrtlarenja. U narednim objavama pokazat ću vam ostale radove oko staklenika, ali i usporedbu vrtlarenja na otvorenom i zatvorenom, kako vrtlariti svih 12 mjeseci u godini i kako postati vrtlar kakav ste oduvijek sanjali.

 

Hvala PEVEX-u koji je omogućio da san u svega 6 dana postane java 🙂