Uzgoj ciklame traje cijele godine

Uzgoj ciklame traje cijele godine

 

Dolazi vrijeme kada ciklame doslovno iskaču iz paštete. Na svakom su koraku, od vrtnih centara do domova. A zašto? Zbog svoje ljepote i izdržljivosti, s razlogom se svrstavaju među najljepše zimske cvjetnice.

I dok drugo bilje tone u san, one se bude i svojim žarkim bojama podižu raspoloženje. Na žalost, većina ljudi, nakon cvatnje i uvenuća listova, sadnice baci u smeće, ne znajući ustvari da biljka odlazi u fazu mirovanja. Za razliku od drugih cvjetnica, ova biljka ima obrnuti bioritam, odnosno cvate tijekom zimskih mjeseci, a miruje tijekom ljetnih.

Najveća pogreška koju ljudi rade je ta da pokušavaju održati cvatnju cijele godine. Međutim, kao i sve, tako i ova biljka treba vrijeme mirovanja da bi preživjela. Tada listovi počnu žutjeti i venuti. To je sasvim normalna faza, ali većina smatra da griješi prilikom uzgoja pa biljci počine davati poprilične količine vode i svjetlosti.

Njega ciklame kao sobne biljke nije komplicirana, ali se uvelike razlikuje od njege ostalog sobnog bilja. Temperatura je nešto na što su ciklame vrlo osjetljive. Naime, ako će biti smještene u pretoploj prostoriji, stvorit će se uvjeti kada biljka bude natjerana na „ljetno“ mirovanje, te će prestati cvjetati i početi venuti. Najbolja temperatura za uzgoj je od 10 do 20C. Što je niža temperatura, to će biljka duže cvjetati.

Iako voli vlažan supstrat, pretjerano zalijevanje ovu biljku može ubiti. Valja supstrat ostaviti da se osuši na dodir pa tek onda ponovo zaliti. Vlažnost je vrlo važna stavka prilikom uzgoja u zimskim mjesecima. Kako ne vole prskanje ili zalijevanje po lišću, ciklame se zalijeva isključivo u tanjurić, te se na taj način osigurava dovoljna količina vode. Nakon što se supstrat „napije“, iz tanjurića izlijte višak, te na taj način spriječite truljenje samog korijena.

Za prihranu valja koristiti tekuće organsko gnojivo i to svaka 2 do 4 tjedna dok je biljka u fazi cvatnje. Sa prihranom valja stati kada cvjetovi počnu venuti, a izostaviti je sasvim u fazi mirovanja biljke, odnosno u ljetnim mjesecima.

Ciklama je biljka koja za bujan rast traži i dnevnu svjetlost. Zato je smjestite na prozorsku klupčicu, podalje od izvora topline i propuha, ali i direktnih sunčevih zraka. Idealan položaj je prozor koji je okrenut prema istoku ili zapadu.

Ako primijetite da je biljka prerasla lončić u kojem trenutno raste, vrijeme je za presađivanje, ali s tim pričekajte do faze mirovanja. Tada koristite univerzalni supstrat za sadnju pomiješan s nešto grubo granuliranog zeolita.

Ubrzo nakon cvatnje, listovi će početi žutjeti, te se biljka sprema za fazu mirovanja. Tada valja stati sa zalijevanjem te pustiti da biljka odbaci sve lišće. Uklonite uvelo lišće i ukoliko biljku ne sadite na otvoreno, teglu smjestite na hladno i tamno mjesto narednih 2 do 3 mjeseca. U toj se fazi supstrat ne smije zalijevati i mora se sasvim osušiti. Nakon 2 do 3 mjeseca, priuštite biljci natapanje, ali isto tako dozvolite da se ocijedi višak vode. Sa sljedećim zalijevanjem pričekajte dok se ne pojave prvi listovi. A tada započnite i sa prihranom. Ubrzo nakon što se pojave listovi, pojavit će se i cvjetovi.

Ukoliko fazu mirovanja biljci osiguravate na otvorenom, posadite je u sjenovitom dijelu vrta, najbolje na sjevernoj strani ograde ili ispod stabla. Ali pripazite da biljku unesete u zatvoreni prostor prije nego se temperature spuste ispod 10C.

Imajte na umu da je ljepota ciklame ubojita, zato je držite podalje od kućnih ljubimaca i djece, a jednom kada shvatite kako njen životni ciklus funkcionira, uzgoj će postati „dječja igra“.

SAVJET:

Kod kupovine dobro pregledajte biljku. Kvalitetna sadnica ima snažne i svježe listove, a tik do korijena moraju se nazirati mali pupoljci. Kupujte isključivo one sadnice koje imaju 10 ili više pupoljaka, a ne samo cvjetove, jer će biljka duže trajati.