Uz nekoliko savjeta do prekrasnih gladiola

Uz nekoliko savjeta do prekrasnih gladiola

Gladiole su trajnice koje svojom ljepotom, bojom i visinom daju onaj zadivljujući dašak ljeta svakoj cvjetnoj gredici. Kao i ostalo lukovičasto cvijeće, vrlo ih je lako uzgojiti, a s obzirom na svoju izdržljivost, uspijevaju u gotovo svim uvjetima. Žarke boje, bujan rast i visina stabljike, daju savršenstvo rubnim dijelovima vrta ili cvjetnim gredicama.

Gladiole se sade od ranog proljeća pa sve do početka ljeta, odnosno od ožujka do kraja lipnja. Sadnjom nakon lipnja, biljkama nećemo dati dovoljno vremena da se dobro ukorijene i samim time pripreme za zimu. Za razliku od ostalog ljetnog cvijeća, sadnju valja započeti ranije, čim vremenske prilike dopuste. Vrlo efektno izgledaju sade li se u skupinama, od po 10 komada, a želimo li uživati u njima cijelo ljeto, sadimo ih svaka dva tjedna.

U pravilu se lukovice gladiola u jesen vade iz zemlje. Kada listovi počnu žutjeti, lukovice iskopajte, odrežite uvenule listove i pospremite u suhi pijesak na hladno i tamno mjesto.

Osobno, vađenje lukovica izbjegavam, ponajviše zbog svoje lijenosti 🙂 . Zato gladiole sadim nešto dublje i ostavljam na gredici cijele godine. U prvoj polovini ožujka, čim uhvatim uvjete za sadnju, lukovice sadim u zemlju u koju pomiješam šaku kvarcnog pijeska i to na dubinu od oko 20 cm. S obzirom da je zemlja u mom vrtu ilovasta, a gladiole ne podnose zadržavanje vode, pijeskom postižem rahlost, odnosno, sigurnost da se voda neće toliko zadržavati oko biljaka. Rupu za sadnju nakon polijeganja lukovice punim tek do 2/3 sa zemljom, jer tako, zbog dubine sadnje, dopuštam suncu da brže zagrije tlo iznad i oko same lukovice. Tek kad temperature malo porastu i proljetno vrijeme uzme maha, biljke u potpunosti pokrivam vrtnom zemljom. Ovisno o veličini lukovica sadim ih na razmaku od 5 do 15 cm u polukrug, koji nadopunjujem svakih 10 do 15 dana.

Valja napomenuti da gladiole, kao i ostalo lukovičasto cvijeće, vole puno sunca. Bez mnogo sunca ove biljke neće dobro uspijevati, čak postoji mogućnost da izostane cvatnja. Gnojite li tlo oko biljaka, pripazite da gnoj ne dolazi u izravni doticaj sa biljkom, jer ih može spaliti. Ne zaboravite ovim cvjetnicama osigurati i oslonac, jer uslijed jakog vjetra može se dogoditi da se stabljika polegne ili čak pukne.

GLADIOLE U TEGLAMA

Gladiole rastu do visine oko 1 metra, pa će za uzgoj biti potrebne nešto veće tegle, promjera od 30 do 40 cm. Supstrat za sadnju miješa se u omjeru 50:50 zemlje za cvijeće i kvarcnog pijeska. Na dno tegle poželjno je staviti oblutke koji će osigurati oticanje viška vode.

Teglu punimo do 3/4 mješavinom, zatim na dubinu od 10 cm sadimo lukovice i prekrivamo ih ostatkom mješavine sve do ruba tegle. Tako posađene gladiole potrebno je smjestiti na sunčani dio balkona i zalijevati prema potrebi. U jesen kada listovi počnu venuti, odrežite ih, a teglu smjestite na hladno i tamno mjesto, najbolje u podrum.

Imajte na umu da se ne divimo samo mi ljudi ljepotama ovih biljaka, i glodavci ih obožavaju. Ukoliko lukovice ne sadite u zaštitne košarice, dobro ih je saditi pomiješane s narcisama. Naime, glodavci ne podnose miris narcise, a one, taman kada dođe vrijeme smjene na cvjetnoj gredici bit će vizualno zamijenjene cvatom gladiola.

 

Gladiole visokocvjetna mješavina – 50 kom