Tri vrste pasiflore

Tri vrste pasiflore

Iako egzotični cvjetovi pasiflore izgledaju kao da su upravo stigli iz tropa, ova se biljka uspješno uzgaja i u našim krajevima. Podrijedlom iz Južne Amerike, pasiflora je vrlo dekorativna, a ovisno o sorti i ljekovita biljka, koju je lako uzgojiti.

Cvijet vrlo neobičnog oblika, širine oko 6cm u plavkasto-ljubičastim bojama, uljepšava gole, tanke i naborane grane s rijetkim listovima. Ono što dijele gotovo 400 vrsti ove biljke je to da cvijet ostaje otvoren samo jedan dan.

Bila ljekovita (Passiflora incarnata), jestiva (Passiflora edulis, poznata još i kao marakuja) ili pak ukrasna (Passiflora caerulea). Valja imati na umu da je to biljka penjačica, te da joj je potrebno osigurati oslonac na koji se svojim viticama tijekom rasta može prihvatiti. Ako se uzme u obzir da može narasti u visinu i do 10m, treba je na vrijeme početi obuzdavati rezidbom i to tijekom kasnih zimskih mjeseci.

 

Cvijet ljekovite pasiflore

Cvijet jestive pasiflore – maracuje

Cvijet ukrasne pasiflore

SJETVA

Uzgajate li pasifloru iz sjemena, trebat će vam malo strpljenja, a cvatnju očekujte tek sljedeće godine. Na tržištu se može pronaći sjeme uglavnom ukrasne pasiflore, a ukoliko ste sretnik i pronađete ono ljekovito, ne oklijevajte i krenite na posao. Sjeme sporo klija, pa ga je dobro namočiti u toploj vodi dan prije sjetve. Posudu za sjetvu napunite finim supstratom na kojeg položite sjeme. Prskalicom dobro navlažite posijano, pa posudu smjestite u mini staklenik ili je pokrijte prozirnom folijom kako biste zadržali potrebnu vlagu. Trebat će tjedni da se pokažu mlade biljčice. Cijelo to vrijeme održavajte vlagu supstrata. Kada se pokažu klijanci, čuvajte ih od direktnog sunca sve dok se ne razviju barem tri do četiri prava lista. Kada dosegnu tu veličinu krenite u presađivanje u zasebne posude.

SADNJA

Kao tropska biljka za svoj rast traži sunčan položaj. Iako neke vrste mogu podnijeti temperature i do -10C, preporuka je saditi ih u tegle i tijekom zime unijeti u zatvoreni prostor. Kada smo kod tegle, birajte veličinu prema starosti same biljke, jer pasiflora voli sputan korijen, tada bolje raste. Na supstratu za sadnju nemojte štedjeti. Osim što mora biti neutralnih pH vrijednosti, mora biti bogat hranjivima i dobro propustan. Idealna kombinacija sa sadnju je mješavina kvalitetne zemlje za balkonske biljke i kokosovog supstrata. Naime, kvalitetna zemlja u sebi sadrži i potrebna hranjiva, struktura joj je fina i mrvičasta, a kokos će supstrat održati rahlim, propusnim, a opet će zadržavati taman onoliko vlage koliko je biljci potrebno. Mlade sadnice potrebno je presaditi svakog proljeća, a onim starijim, svakih nekoliko godina obogatiti zemlju u tegli novom. Ne zaboravite na prihranu svakih 15 dana tekućim gnojivom u vrijeme intenzivnog rasta.

 

 

NEKOLIKO SAVJETA UKOLIKO IMATE LJEKOVITI PRIMJERAK PASIFLORE

Konzumacijom sredstva na bazi pasiflore, može se sa sigurnošću dovesti organizam u smireno stanje, bez nuspojava poput halucinacija, ošamućenosti i mamurnosti. Ljekovite tvari djeluju protiv nesanice, psihičkog nemira i nervoze. Želite li pripremiti čaj, bit će vam potrebni suhi nadzemni dijelovi biljke. Tijekom cvatnje, od svibnja do rujna, pažljivo sakupite cvjetove i lišće, te ih dobro, u jednom sloju posušite desetak dana.

Izrada tinkture zahtjeva svježe ubrane cvjetove. Tako će vam biti potrebno 50g cvjetova ljekovite pasiflore koje u staklenki prelijte s 2dcl votke ili jabučnog octa. Poklopcem dobro zatvorite staklenku i postavite je na tamno mjesto ili bolje u tamnu papirnatu vrećicu. Tijekom narednih dva do tri tjedna, staklenku držite na sobnoj temperaturi. Jednom dnevno rukama je protresite kako bi se sastojci bolje sjedinili. Dobivenu tekućinu kroz gazu procijedite u tamnu bočicu i dobro je zatvorite. Jedna žličica ove tinkture tri puta dnevno trebala bi unijeti mir u vašu svakodnevicu.