Skupljanje i čuvanje ljekovitog bilja

Skupljanje i čuvanje ljekovitog bilja

Kasno proljeće vrijeme je kada započinje berba ljekovitog bilja. Najvažnije je njegovo raspoznavanje, a u tome mogu pomoći fotografije.

Važno je napomenuti da ne treba bezglavo hodati po dalmatinskim brdima u ilegalnoj potrazi za samoniklim ljekovitim biljem. Vjerujem da ste upoznati sa zabranom branja smilja na području sjevernog i srednjeg Jadrana, a ulazak u tuđa polja za berbom divlje kadulje ili lavande stvarno ispada neetično. Sasvim dovoljne količine ljekovitog bilja možete imati i u vlastitom vrtu. Čak i bez puno truda.

Pri sakupljanju biljaka treba se isključivo služiti rezanjem, a ne čupanjem.

Bilje se skuplja za suha, lijepa vremena, u prijepodnevnim satima. Nakon dugotrajne kiše treba pričekati dva do tri dana. Beru se najzdravije biljke koje se mogu pronaći i naravno, ne smiju rasti previše blizu ceste ili nekog drugog izvora zagađivanja.

Kemijski sastav biljke mijenja se iz sata u sat. Vanjski su dijelovi najbolji ujutro, nakon što rosa ishlapi i prije nego sunce osuši višak vlage. Korijenje je najkvalitetnije uvečer i noću. Listove i cvjetove nije dobro brati dok su mokri, jer ih je teže osušiti, te se može razviti plijesan. Jaka sunčeva svjetlost smanjit će količinu dragocjenih ulja.

Skupljene biljke drže se u košari ili papirnatoj vrećici i nikada se ne gnječe. Oštećeni dijelovi odstranjuju se već prilikom branja.

Uobičajeni način čuvanja ljekovitog bilja jest sušenje. Korijenje i stabljike treba oprati i narezati prije sušenja, dok se listovi i cvjetovi ne režu, jer vlaga izaziva stvaranje plijesni. Potrebno je što brže i što pažljivije sušiti biljke. Uvijek se suši u hladu i na prozračnom prostoru. Sušenje na direktnoj sunčevoj svjetlosti previše je grubo za većinu biljaka. Sušenje treba biti gotovo za dva do tri dana. Ako su dobro osušeni listovi i cvjetovi biti će hrskavi i smrvit će se na dodir, ali bi njihova boja trebala biti jarka, a njihov miris, svjež i jak.

Osušeno bilje čuva se u staklenkama ili papirnatim vrećicama na hladnom i tamnom mjestu. Tako uskladišteno bilje trebalo bi izdržati najmanje godinu dana.

Navest ćemo samo neke od najpoznatijih ljekovitih biljaka:

 1. BOSILJAK

Bosiljak je poznat kao začin,a manje kao ljekovita biljka. Ima karakterističan miris i aromu. Osim eteričnog ulja, bosiljak sadrži i vitamin B, vitamin C i karotin. Stabljika se kosi dva puta godišnje, na početku cvjetanja početkom srpnja i krajem rujna prije jesenskih mrazova.

 

 1. KADULJA

Namjena joj je raznolika, a najčešće se upotrebljava eterično ulje. Čaj od kadulje služi za obloge za rane te za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.

 

3. KAMILICA

Kamilica ublažava i smiruje sve vrste upala, djelujući kao antiseptik i antibaktericid. Od cvjeta kamilice prave se čajevi, kupelji i tinkture. Ulje se primjenjuje u kozmetici i farmaciji za njegu kože i sastavni je dio lijekova protiv upala.

 

 1. KIM

Kim je omiljena začinska biljka. Upotrebljava se protiv bolova u želucu, smetnji zbog nadutosti i ublažavanju grčeva. U današnje vrijeme kim se najviše upotrebljava kao začin u kulinarstvu i prehrambenoj industriji.

 

 1. KOMORAČ

Komorač se upotrebljava najviše kao začin. Ugodno je slatkasta okusa. Koristi se za pripremu čajeva za ublažavanje kašlja i grčeva te za poboljšavanje apetita.

 

 1. KOPAR

Kopar se upotrebljava u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, te u prehrambenoj, osobito kao začin u mesnatim proizvodima.

 

 1. KORIJANDER

Korijander je poznat po svojim aromatičnim i ljekovitim svojstvima. Ulje se upotrebljava u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji i u proizvodnji sapuna.

 

 1. LAVANDA

Eterično ulje prave lavande upotrebljava se za proizvodnju parfema i kolonjske vode. Za proizvodnju sapuna upotrebljava se jeftinije eterično ulje hibridne lavande. Ljekovito svojstvo lavande sastoji se u smanjenju živčane napetosti pri migreni i neuralgiji. Ublažava grčeve i pomaže u zacjeljivanju rana.

 

LJUPČAC

Ljupčac intenzivno miriše na celer, a upotrebljava se list i eterično ulje iz korijena. Primjena mu je u industriji likera i u mesnoj industriji kao konzervans. U narodnoj medicini primjenjuje se protiv probavnih smetnji.

 

 1. MATIČNJAK

Matičnjak ima ugodan miris i upotrebljava se za spravljanje čajeva. Za umirenje i ublažavanje grčeva koriste se suhi list i lisni izdanci. Eterično ulje se upotrebljava u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

 

 1. MAŽURAN

Mažuran je začinska biljka, a kao začin se upotrebljava nadzemni dio biljke mljeven i sušen. Ugodna je mirisa, poboljšava tek, upotrebljava se za smirenje živaca i protiv bolova u želucu. Eterično ulje se upotrebljava u industriji mesnih prerađevina.

 

 1. NEVEN

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih stanica, te kao antiseptik.

 

 1. PAPRENA METVICA

Paprenu metvicu karakterizira ugodan miris mentola, a jedna je od najvažnijih ljekovitih biljaka za proizvodnju eteričnog ulja, lijekova i čajeva. Djeluje osvježavajuće i umirujuće i ublažava smetnje pri disanju.

 

 1. TIMIJAN

Timijan je sastojak mješavine čajeva protiv kašlja, a eterično ulje se primjenjuje kao antiseptik. Osušeni timijan koristi se kao začin.