ONLINE TEČAJ – DODATNA NASTAVA :)

ONLINE TEČAJ – DODATNA NASTAVA :)

GNOJIVA IZ DOMAĆE RADINOSTI

Izrada gnojiva u kućnoj radinosti može biti vrlo korisna, zabavna ali i edukativna, jer dodavanjem pojedinih sastojaka možemo naučiti o djelovanju svakodnevnih kuhinjskih potrepština na prirodu.

Danas ću sa vama podijeliti nekoliko recepata uz pomoću kojih možete izraditi gnojivo prema vlastitim potrebama.

ISPROBAJTE NEKE OD KOMBINACIJA

1.Čudotvorno gnojivo

  • 5 litara vode
  • 1 žlica gorke soli
  • 1 žličica sode bikarbone
  • ½ žličice praška za pecivo

Pomiješajte sve sastojke i jednom mjesečno prihranjujte svoje biljke sa ¼ šalice gnojiva pomiješano sa 4 šalice vode u kanti za zalijevanje.

Kako zapravo sastojci djeluju?

GORKA SOL – izvor magnezija za biljke, a magnezij je ključan u fotosintezi, ujedno pomaže biljci da apsorbira minerale.

SODA BIKARBONA – prirodni fungicid koji pomaže biljkama u borbi protiv bolesti

PRAŠAK ZA PECIVO – odličan i jednostavan izvor dušika. Dušik je važan za bujan i zdrav rast lisnate mase.

2. Čaj od komposta

Ljuske jaja, iskorištenu kavu prokuhanu u aparatu i/ili vrećice čaja i kore od banane staviti u čistu staklenku. Sastojke preliti vodom i skloniti sa direktnog sunca. U roku od tjedan dana svaki dan staklenku je potrebno nježno protresti kako bi se sastojci aktivirali. Nakon 7 dana tekućinu procijedite kroz gazu i spremite je u čistu bocu. Nekoliko žlica bit će dovoljno pomiješati sa vodom u kanti za zalijevanje.

3. Čajevi

Namočite 1 vrećicu zelenog čaja u 5 litara vode, pa tom otopinom zalijevajte biljke svaki puta. Crni čaj vrlo efikasno djeluje na oporavak orhideja. U 2 litre vode namočite 1 vrećicu crnog čaja i ostavite posudu sa biljkom u tome namočenoj preko noći. Ponovite postupak nekoliko dana za redom i orhideja će se ubrzo oporaviti.

4. Kava

Zrna kave zapravo kisele tlo, ali ta kiselost se gubi nakon što kavu kuhamo. Zato kao gnojivo koristite isključivo sos kave.

5. Banana

Banana je odličan izvor kalija za biljke. Koru banane kao gnojivo možete koristiti na dva načina:

  • Namočenu u vodu – nakon tjedan dana tekućinu procijedite i koristite kao tekuće gnojivo
  • Osušenu i mljevenu – direktno u tlo kao suho organsko gnojivo

6. Jaja

Ljuska jaja odličan je izvor dušika, kalcija i fosfora. Nakon što se ljuska osuši, potrebno ju je usitniti u prah te posipati oko biljaka. Što je prah sitniji to će se bolje razgraditi u tlu.

7. Suhi kvasac

50 g suhog kvasca pomiješati u 1 litri mlake vode. Nakon 2 sata smjesa je spremna za korištenje u omjeru 1:5 sa vodom. Tijekom ljetnih mjeseci otopinu kvasca koristite jednom u 10 dana, a tijekom zime jednom mjesečno.

 

Mogu li se biljke predozirati domaćim gnojivom?

Odgovor je na žalost, da. Kao i sa svakim gnojivom, tako i sa onima kućno izrađenima možemo pretjerati. Najčešće se prevelika koncentracija gnojiva vidi u korijenu koji uslijed prečeste prihrane počne trunuti. Prvi vidljivi znak je taj da biljka ne cvjeta, a lišće krene intenzivno žutiti i propadati.

Previše gnojiva također može utjecati i na pojavu nametnika. Naime, lišće će krenuti sa intenzivnim rastom, postati manje otporno na napade štetnika, a tu nastupaju lisne uši koje će iskoristiti svoju priliku.

Kako prepoznati biljku koja je previše gnojena?

Biljka će početi venuti i izgledati nezdravo. Površina supstrata u tegli dobit će bijelu, slanu pokoricu. Ukoliko se to pojavi, treba očistiti supstrat u potpunosti te biljku dobro isprati.