Otrovna ljepota mediterana

Otrovna ljepota mediterana

Iako ga se može vidjeti u rozoj i tamno crvenoj boji, nekako mi je bijeli oleander baš onako klasika među biljkama.

Ovaj, inače vrlo otrovan, mediteranski ljepotan voli čvrstu ruku oko uzgoja, jer pravilnim orezivanjem postaje biljka vrijedna divljenja. Ukoliko ga se na vrijeme ne ukroti može narasti i preko 3 metra. Odlučite li se na njegovo orezivanje, obucite duge rukave, navucite rukavice, a kućne ljubimce maknite po strani. Naime, kod osjetljivijih može izazvati osip ili čak dišne smetnje, a kod ljubimaca trovanje koje može biti kobno.

Kada smo kod orezivanja, pojasnit ću vam razmnožavanje reznicama. Iako se oleander može razmnožiti i sjemenom, postupak sa reznicama pokazao mi se puno efikasnijim i bržim.

Oleander reznica2

Sa glavnih grana odrežite mlade izbojke i to one od max 30 cm. Očistite donja dva reda listova i takve reznice stavite u staklenku s vodom.

Oleander reznica1

Zašto staklenka? Vodu je potrebno mijenjati svakih 2-3 dana, kako bi se spriječilo truljenje stabljika, a kroz staklenku ćete najbolje moći vidjeti stanje vode i puštanje korijenja. Za korijenje će proći poprilično dugo, oko mjesec dana ili više, zato se treba naoružati strpljenjem. Ako se uzme u obzir krajnji rezultat, trud se definitivno isplati.

Kada korijenčići narastu oko 2cm, reznice je potrebno posaditi u supastrat. S obzirom da je oleander biljka tople mediteranske klime i za rast traži pjeskovito tlo, reznicama treba osigurati takve uvjete.

Do proljeća, kada se reznice sele na otvoreno, vrlo je važno osigurati dovoljno vlage, pa ne treba zaboraviti i na zalijevanje.

Eto, to je sva mudrost oko razmnožavanja. Iako otrovan, možda vas jednostavnost uzgoja nagovori da ovaj ljepotan postane sastavni dio vaše “zelene ergele”.