Koju vrstu rajčice odabrati?

Koju vrstu rajčice odabrati?

Niske, visoke, male ili velike… Možda žute ili crne, ili pak klasične crvene?

Ovo je pitanje koje svake godine vrtlare dovodi u iskušenje!

Velik je izbor sjemena rajčice, puno veći nego li se prodaju gotove presadnice. Tako svake godine dobivamo šansu isprobati nešto novo, nešto drugačije. A mjesto za uzgoj? Vrt, balkon, terasa ili viseća tegla sva su to mjesta na kojima se uspješno može uzgojiti ova biljka. Važno je samo odabrati primjerenu vrstu.

 

UZGOJ JE VRLO JEDNOSTAVAN

Uzgoj rajčice iz sjemena vrlo je jednostavan, među 10 najjednostavnijih biljaka za uzgoj. Sjeme se sije tijekom ožujka i travnja (u veljači ako ih uzgajate u plasteniku) u sjetvene posude napunjene kvalitetnim supstratom. Prekriva se sa slojem od oko 1-1,5cm istog tog supstrata, te se dobro zalije. Valja supstrat redovito održavati vlažnim, ali ne treba pretjerivati. Previše vlage može dovesti do pojave plijesni, ali i razvitka drugih bolesti. Iz tog je razloga dobro koristiti malu ručnu prskalicu.

Prve biljčice pojavit će se za 10-15 dana. Nakon pojave prvih pravih listića, vrijeme je za rasađivanje. Tim postupkom osigurat će se biljkama više prostora za rast, kako lisne mase tako i korijena. Za rasađivanje birajte zasebne posude promjera ne većeg od 7-8cm.

Rajčice su biljke koje tijekom rasta traže puno vode i hranjiva. Na vama je hoćete li ih zalijevati malo i često ili više i rjeđe, mada se pokazalo najboljim natapanje 1-2 puta tjedno. Prihranjujte biljke svaka dva tjedna, a s pojavom prvih cvjetova, svakih tjedan dana. Tako će se biljci osigurati potrebna snaga za rast i stvaranje plodova, ali i otpornost na bolesti i štetnike.

Kada biljke dosegnu visinu oko 20cm vrijeme je za presađivanje na otvoreno. U kontinentu je to najčešće oko polovine svibnja, kada prođe opasnost od kasnih mrazeva, a u priobalju je to oko mjesec dana ranije. Pripazite da mjesto gdje ih sadite bude zaštićeno od vjetra.

 

Rajčice najbolje rastu pri temperaturi od 20 do 25C, a s rastom staju na temperaturama iznad 30C ili ispod 10C.

 

NAJČEŠĆI PROBLEMI U UZGOJU RAJČICE

Ovdje neću govoriti o klasičnim bolestima i štetnicima poput plamenjače, crnih mrlja na plodovima ili lisnih ušiju, nego o problemima koje uzrokujemo mi svojim postupcima prilikom uzgoja.

Nepravilno zalijevanje najčešći je problem zbog kojeg rajčica ne raste onako kako bi trebala. Opadanje cvijeta ili tek zametnutog ploda uzrok su pretjeranog i prečestog zalijevanja biljke. Pretjerano zalijevanje uslijed velikih suša također uzrokuje i „cvjetanje“ ploda, te se on na donjoj strani počne razdvajati.

Iako tropska biljka, rajčica ne voli previše sunčeve svjetlosti i visoke temperature. Izravne zrake sunca mogu oštetiti lišće biljke, ali i sam plod. Najbolji pokazatelj je zreo plod sa tvrdim zelenim dijelom uz peteljku. Doskočite spomenutim problemima pravovremeno dodavajući kalcij i kalij.

Kada sam već spomenula štetnike, i njih pokušajte kontrolirati još prije same pojave. Sadnjom kadifa i nevena u blizini privući ćete korisne kukce koji će kontrolirati najezdu štetnika.

Primijetili ste da je lišće na stabljici počelo žutjeti? Normalan životni tijek rajčice je takav da lišće počne žutjeti od korijena prema vrhu stabljike. Ali ako je biljka mlada a listovi žuti, riječ je o nedostatku magnezija.

Ako se lišće počelo savijati, a nakon pregleda nema pojave nametnika, ne treba brinuti. Riječ je o prevelikim temperaturnim razlikama između dana i noći, te se na taj način biljka štiti od gubitka vlage putem lista.

 

KRATKI VODIČ ZA ODABIR VRSTE

Niste sigurni da li je odabrana vrsta rajčice baš ono što vam treba? Evo i nekoliko pitanja koja mogu pomoći u odabiru:

  1. Koliko je mjesta na raspolaganju za uzgoj?

Da li ćete saditi rajčice u vrtu, plasteniku ili teglama, te koliko ste ove sezone namijenili prostora baš za njihov uzgoj. Svakoj stabljici trebao bi biti osiguran prostor minimalno 80x80cm

  1. Za što se rajčica koristi u kuhinji?

Odgovor na ovo pitanje je stvar ukusa. Naime, rajčice možete konzumirati sirove, u salatama, juhama, varivima, pečene, sušene, u umacima, sokovima ili sendvičima

  1. Koliko je vremena na raspolaganju za njegu biljaka?

Neke vrste traže više njege (srednje i visoke), dok neke vole da ih se jednostavno pusti na miru (niske vrste)

  1. Kakvu vrstu ploda želite?

 

Sitni, klasični, okrugli, duguljasti, veliki…

  • visoke vrste rajčica mogu narasti i preko 2m. Iz tog razloga im je potreban čvrst oslonac. Potrebno je redovito trgati zaperke, te kontrolirati pojavu štetnika i bolesti.
  • rajčice srednje visine rastu do 1,5m, te im je također potreban potporanj kao i trganje zaperaka
  • niske vrste su one koje rastu do 1m, a prikladne su za sadnju u teglama i malim vrtovima. U pravilu ne trebaju oslonac, a zbog svog grmolikog rasta ne zahtijevaju optrgavanje zaperaka, što znači i manje brige

Veličina ploda varira od vrste do vrste. Svaka nudi nešto novo i drugačije, bilo to okusom, bojom ili oblikom. Evo kratkog pregleda:

  • cherry rajčice – rajčice vrlo sitnog i dekorativnog ploda, koriste se u slatama, za pečenje i u jelima od tjestenine
  • „klasične“ rajčice – najčešće ploda veličine jabuke, a od vrste do vrste varira njihova težina i veličina. U kuhinji se koriste za sve, od salata, umaka, za kuhanje, pečenje, kao sirove…
  • šljivari – rajčice ovalnog oblika, mesnate bez puno sjemenki, idealne za sušenje, umake, juhe i variva

 

Ovaj kratki vodič možete preuzeti klikom na: KOJU VRSTU RAJČICE ODABRATI

Sjeme navedenih rajčica možete kupiti u našem webshopu: www.vixa.com.hr