Koju vrstu paprike odabrati?

Koju vrstu paprike odabrati?

Okrugle, rogate, za punjenje, pečenje ili paprike za sušenje?

Još jedno iskušenje za nas vrtlare.

 

U daljnjem tekstu govorit ću isključivo o paprikama, eventualno spomenuti samo feferone kao ljute i slatke, a čilije bih ostavila za neku drugu priču. Koju vrstu paprike odabrati zapravo ovisi o tome kako je želite konzumirati.

 

UKRATKO O SJETVI

Sjetvu paprike započnite krajem veljače i tijekom ožujka u zatvorenom. Da bi sjeme pravilno klijalo, potrebna je minimalna temperatura prostorije od 20C. Nakon pripreme sjetvenog supstrata, u rupicu za sjetvu stavite tri sjemenke. Kada niknu i pokažu baby listiće, uklonite onu najslabiju.

Tijekom cijele vegetacije, valja ostaviti zajedno po dvije biljke na jednom mjestu. Na taj će način lišćem štititi jedna drugu od isušivanja tla, ali i lišćem štititi plodove od opeklina sunca. Ovim postupkom je gotovo zagarantiran duplo veći prinos nego kod sadnje svake biljke pojedinačno.

 

PRESAĐIVANJE NA OTVORENO

Dva tjedna prije presađivanja na otvoreno, valja biljke početi privikavati na vanjske uvjete, a tjedan dana prije presađivanja valja vrtno tlo pognojiti i dodati komposta. Nakon što prođu opasnosti od kasnih mrazeva, a noćne se temperature ustale oko 15C, presadite biljke na stalno mjesto u vrtu ili u tegle.

Sade se po dvije biljke u istu sadnu rupu, a rupa od rupe trebala bi biti udaljena oko 50 cm. U sadnu rupu dodajte prstohvat dehidriranog gnojiva i dvije šibice. Time ćete biljkama osigurati taman onoliku količinu sumpora koliko vole.

Tlo za sadnju valja biti dobro propusno, iako paprike vole vlagu. Isparavanje vlage iz tla spriječite  malčiranjem. Treba napomenuti da su paprike jako osjetljive na vrućinu, te da će ih za vrijeme visokih temperatura biti potrebno čak svakodnevno zalijevati.

Prva prihrana nakon sadnje obavlja se kod zametanja plodova.

Jednostavnim trikom osigurajte si veće plodove – kada biljka počne cvjetati, pošpricajte je otopinom gorke soli i vode (1 žlica gorke soli na 3l vode). Postupak ponovite nakon 10 dana.

Većina vrsti paprike tijekom svog rasta prema zoridbi mijenja boju od zelene prema crvenoj ili žutoj. Na vama je kada ćete je ubrati. Ali treba napomenuti da koliko plod paprike duže ostaje na stabljici postaje slađi, a povećavaju se i količine vitamina C. Kod berbe plodova koristite oštri nož ili vrtlarske škare, te na taj način spriječite oštećenje same stabljike prilikom branja.

paprika

Ovaj kratki vodič možete preuzeti klikom na: KOJU VRSTU PAPRIKE ODABRATI

Sjeme navedenih paprika možete kupiti u našem webshopu: www.vixa.com.hr