Kako do bujnih cvjetova jorgovana?

Kako do bujnih cvjetova jorgovana?

Opojni miris jorgovana definitivno je siguran znak proljeća.

Ako ste, kao i ja, vlasnik barem jednog grma ove predivne listopadne biljke, zasigurno vam je želja da ona svake godine bude prepuna velikih i debelih cvjetova, koja osim pojavom, plijeni i mirisom.

Kako postići da ova biljka zaista dade najbolje od sebe? Možda se dogodilo da je prošle sezone skromno cvala ili je cvatnja sasvim izostala?

Vrlo otporna biljka skromnih zahtjeva dobro uspijeva na svakom tlu. Za kvalitetan rast traži mnogo prostora, ali i topline, pa ju je dobro saditi na dijelu sa barem 6 sati sunca na dan. Mladu biljku potrebno je svakog proljeća prihraniti, jer će na taj način dobiti dovoljno snage za daljnji rast.

U pravilu se jorgovan ne orezuje, ali ga je, s obzirom na bujan grmolik rast, s vremena na vrijeme poželjno ukrotiti. Važno je napomenuti da se orezuje isključivo jednom godišnje i to odmah nakon cvatnje.

Zašto je to tako? Orezuje se odmah nakon cvatnje, jer ako se biljka orezuje zimi ili u rano proljeće postoji vjerojatnost da će se odrezati grane koje su već stvorile cvjetne pupoljke. Cvjetovi se stvaraju na prošlogodišnjim, odrvenjelim granama, a najveći cvjetovi stvaraju se na granama starima od oko 5 godina. Grane starije od tog vremena davat će male i kržljave cvjetove, pa ih je poželjno ukloniti.

Kako pravilno orezati jorgovan?

Postoje dva načina:

1.Pomlađivanje – ovaj način orezivanja dobar je za biljke koje su se prerasle i više ne cvjetaju. Malo drastičnija, ali vrlo efikasna metoda, gdje se biljka orezuje na visinu od 15 cm od tla. Ukoliko grm sve manje cvijeta, dobro ga je pomladiti svakih 5-6 godina.

2.Obnavljanje – ovaj tip rezidbe je manje drastičan, ali će isto tako pridonijeti oporavku grma. Rezidba se obavlja u periodu od tri godine i to:

  • 1.godina – orezuje se 1/3 starih grana do zemlje, a ostale na oko 1 metar
  • 2.godina – orezuje se još 1/3 starih grana, a nakon cvatnje nove grane se režu na 60 cm
  • 3.godina – ponavlja se postupak kao i prošle godine – orezuje se još 1/3 starih grana, a nakon cvatnje nove grane se režu na 60 cm
  • svake naredne godine orezujte grane odmah nakon cvatnje, s tim da ne dopustite da se biljka opusti i počne polijegati prema tlu. Važno je zadržati oblik grma.

NEŠTO NOVO I UKUSNO – ŠEĆER OD JORGOVANA

jorgovan

Cvijet jorgovana najčešće se koristi kao ukras na raznim kolačima. Dodaje se i u salate, jogurte ili rižota. Ali, šećer koji miriše na proljeće, ipak je pravi izazov u kuhinji. Dobro će pristajati uz pečenje, koktel ili samo šalicu čaja. A sve što vam je potrebno je:

  • čiste suhe latice jorgovana
  • šećer
  • staklenka

Pomiješajte šećer i latice u staklenki. Uz svakodnevno protresanje, ostaviti na tamnom i hladnom mjestu nekoliko dana.

Jorgovan cvate svega 2-3 tjedna u rano proljeće, zato iskoristite ove dane i uživajte u njemu, a s obzirom da je simbol čiste ljubavi, poklonite buket ili možda sadnicu nekom bližnjem.