Kadulja – lijek ili začin?

Kadulja – lijek ili začin?

Iako vrlo neugodnog mirisa, kadulja je uvijek bila sastavni dio mog vrta. Ponajviše zbog svoje otpornosti, ali i vrlo dekorativnog izgleda.

Za uzgoj je vrlo jednostavna, gotovo uopće ne traži pažnju, a upotreba joj je beskonačna. Vrlo često sam govorila da je miris kadulje sličan smrdljivim čarapama, sve dok nisam malo eksperimentirala u kuhinji i ovu biljku počela gledati na sasvim drugačiji način.

Za početak malo o biljci….

Ako se sadi u vrtu, tlo je dobro pomiješati sa pijeskom ili šljunkom kako bi se za vrijeme kišnih mjeseci izbjeglo zadržavanje vode oko korijena. Prihranjivanje je poželjno od proljeća do kasnog ljeta i to tekućim organskim gnojivima za mediteransko bilje.

Kadulja odlično raste i u teglama, naročito na južnim balkonima. Odmah u početku izaberite nešto veću teglu, jer će vrlo brzo biljka narasti i do pola metra u visinu i u širinu.

Nakon cvatnje, biljku je potrebno orezati, odnosno oblikovati grm, a drastičniju rezidbu možete učiniti u proljeće ili kasno ljeto. Za vrijeme zime, kada temperature padnu ispod -10C, poželjno ju je zaštititi od mraza.

Od biljke koriste se samo listovi. Možete ih brati tijekom cijele godine. U ljekovite svrhe najbolje ih je brati prije cvatnje, a za upotrebu u kuhinji dobro ih je brati tijekom ljetnih mjeseci kada je okus najintenzivniji. Najbolje je sušiti ih za vrijeme ljetnih mjeseci u hladu. Za spremanje u staklenke listovi su spremni tek kada su sasvim suhi tako da pucketaju pod prstima.

 

NJOKI S KADULJOM

njoki sa kaduljom

Sastojci

150g maslaca ili margarina, prstohvat svježih listova kadulje, ½ žličice soli, ½ žličice crvene paprike, 1 češanj češnjaka, 1 mali crveni luk, 1 kg gotovih njoka, parmezan za posipanje

Zagrijte pećnicu na 180C. Rastopite maslac, dodajte sve sastojke osim njoka i dobro ih sjedinite. Stavite njoke u vatrostalnu posudu, prelijte dobivenom smjesom i dobro izmiješajte tako da svi njoki budu prekriveni smjesom od maslaca i kadulje. Peći u pećnici 10-15 min, sve dok njoki ne omekšaju. Poslužite toplo, ukrašeno parmezanom, uz hladno bijelo vino.