Iskoristite blagodati Nevena

Iskoristite blagodati Nevena

Neven, kao jednogodišnja biljka, zbog svojih ljekovitih svojstava definitivno nema konkurencije među vrtnim cvjetnicama. Boja cvijeta varira od žute do narančaste, a kako cvate od lipnja pa sve do listopada daje mogućnost za izradu ljekovitih pripravaka po nekoliko mjeseci.

Koristi se za liječenje rana, naročito onih koje teško zacjeljuju, kod uganuća, iščašenja, osipa, uboda, dermatitisa, kod suhe, ispucale i osjetljive kože. Vrlo je učinkovit u sprječavanju nastanka strija kod trudnica, a kako nema negativnog djelovanja na ljudski organizam, siguran je za korištenje čak i kod beba.

Za unutarnju primjenu neven se u pravilu ne koristi. U čajnim mješavinama uglavnom slovi kao dodatak koji čaju daje boju, ali je zato broj jedan u izradi ljekovitih masti.

Za pripravke beru se potpuno rascvali cvjetovi i to za suhog vremena. Za čajne mješavine suše se latice isključivo na prirodan način (na suncu, za vrijeme suhog dana), dok se za izradu ulja koriste svježe ubrani cvjetovi.

Ulje se priprema tako da staklenku napunimo 2/3 cvjetovima nevena, te do vrha nalijemo bazno ulje (suncokretovo ili maslinovo). Staklenku držimo 30 dana na sunčanom mjestu uz povremeno mućkanje. Nakon mjesec dana ulje procijedimo kroz gazu i čuvamo na tamnom mjestu.

Želite li pripremiti mast, postupak je vrlo jednostavan. Za to će vam biti potrebna samo dva sastojka: ulje nevena i pčelinji vosak. Omjer je oko 100ml ulja i 10g voska, a varira o tome koliko želite tvrdu mast. Sve što je potrebno napraviti je zagrijati ulje u kojem otopimo vosak i dobivenu smjesu ulijemo u pripremljenu čistu posudicu za daljnje korištenje. Kako dobivena mast nema konzervansa čuva se u hladnjaku i poželjno ju je iskoristiti u roku od godinu dana. Blagog je mirisa, pa se može dodati nekoliko kapi eteričnog ulja.

Mast se u „originalu“ radi tako da se koristi životinjska mast umjesto pčelinjeg voska, ali zahvaljujući svojstvima, ipak toplo preporučam vosak.