DALMATINSKI BUHAČ – najbolji insekticid

DALMATINSKI BUHAČ – najbolji insekticid

Dalmatinski buhač je biljka koju mi kontinentalci dosta često uspoređujemo s ivančicom. Međutim, za razliku od ivančice, buhač je izvor prirodnog insekticida. Iako na 75% kukaca djeluje smrtonosno, na ljude nema toliko jak učinak. Pojavljuju se reakcije poput alergija ili dermatitisa.

Upotreba ovog insekticida nema negativnog utjecaja na okoliš, budući da se razgrađuje pod utjecajem svjetla, zraka i visokih temperatura. Sporije se razgrađuje u vodi, pa može biti otrovan za vodene organizme. Treba napomenuti da osim štetnih odbija i korisne kukce, pa je potrebno pripaziti oko njegove upotrebe želimo li privući oprašivače poput pčela i bumbara.

Najviše insekticida nalazi se u cvjetnim glavicama. Njihova berba započinje 3 dana nakon početka cvatnje, jer je tada najveći sadržaj insekticida. Vrijeme berbe traje svega 2 do 3 dana. Kako biljka buhača cijela nikad ne cvate u isto vrijeme, berba se provodi u nekoliko navrata.

NAPOMENA:

BERITE SAMO GLAVICE, NE DIRAJTE KORIJEN BILJKE!!!

 

PRIPRAVAK INSEKTICIDA:

200g suhih ili 1 kg svježih cvjetova preliti s 10 litara kipuće vode. Ostaviti da odstoji 24 sata, nakon čega je pripravak potrebno procijediti i koristiti u omjeru 50 : 50.