Dalije – ljepota ljetnih gredica

Dalije – ljepota ljetnih gredica

Uređenje cvjetnjaka ove mi je godine jedan od prioriteta. Ali taj cvjetnjak mora biti „samoodrživ“, odnosno, jednostavan, cijelosezonski, naravno lijep i raznolik, a opet ne smije zahtijevati zalijevanje i plijevljenje kada god ga pogledam. Možda se čini nemoguća misija, ali to su jednostavno uvjeti želi li taj cvjetnjak opstati u  mom dvorištu.

Životni tempo ne daje previše mogućnosti, ali mišljenja sam da treba biti uporan, jer jedino upornost daje rezultate. Zato sam ove godine osim klasike – kadifa, cinija, nevena, klinčića, hortenzija i hosti, u cvjetnjak odlučila ubaciti i proljetne lukovice i gomolje. O sadnji gladiola već sam pisala, tako da danas na red dolazi priča o sadnji dalija.

Dalije su inače biljke vrlo zahvalne za uzgoj, jer ne traže previše pažnje, a cvatu cijelo ljeto. U njihovim bojama i oblicima može se uživati gotovo puna 4 mjeseca, a osim povremenog zalijevanja i eventualnog dognojavanja ostavljaju vremena i za uživanje u godišnjem odmoru.

Bezbroj je oblika ovih cvjetnica, ali njihov način uzgoja je isti. Sa sadnjom ne treba žuriti. Kako niske temperature tla ovu biljku uspore u rastu, valja pričekati nešto toplije vrijeme, te gomolje stavljati u zemlju kada prođe opasnost od kasnih mrazeva. Najčešće je to vrijeme kada se u vrt presađuju i rajčice.

Sunčani položaj dobro drenirane gredice potaknut će dugotrajnu cvatnju. Kod odabira gomolja, ne bježite od onih već proklijalih, jer to je znak da je biljka zdrava i spremna za sadnju. Biljke sadimo u rupu nešto veću od samog gomolja, na razmak od 25 cm i dubinu od 15 do 20 cm sa „okom“ prema gore. Nakon sadnje gomolje nije dobro zalijevati, jer previše vlage može dovesti do truljenja. Sa zalijevanjem se započinje tek kada se pojave prvi nadzemni dijelovi biljke. Tada je poželjno zalijevati 2 puta tjedno. Na pokrivanje gomolja malčom treba zaboraviti, jer osim pretjeranog zadržavanja vlage, malč je idealno skrovište za puževe, glavne štetnike dalija.

Nakon sadnje, cvatnju možete očekivati za oko 8 tjedana. Tada valja početi sa intenzivnijom dohranom tekućim gnojivima, i to onima koja se koriste za gnojidbu plodovitog povrća. Gnojiva s velikim količinama dušika uzrokovat će male cvjetove i truljenje. Prvo gnojenje obavlja se odmah nakon klijanja, a onda svakih 3 do 4 tjedna sve do rane jeseni.

U pravilu se gomolji nakon prvih mrazeva vade iz zemlje i spremaju na tamno i hladno mjesto u pijesak. U priobalnom području, gdje su zime blage, to ne treba činiti, ali u kontinentalnom da, jer oštre zime mogu sasvim oštetiti gomolje bez obzira na slojeve malča kao zaštite. Ukoliko vam je iskapanje, dijeljenje starih gomolja i spremanje u podrum prekomplicirano, i za to postoji rješenje – jednostavno zaboravite na njih od ove godine, a sljedeće sezone kupite nove. 🙂

 

Dalija, dekorativna mješavina – 5 kom